Autor Wątek: CENTRALNY ZAMEK - różne problemy  (Przeczytany 7175 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline chorzel

• :: StartLine
  • VW: T5
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AXC
  • Napęd: FWD
  • Rej: WWE
CENTRALNY ZAMEK - różne problemy
« dnia: 05 - Czerwca - 2016 - 15:33:28 »
Jak w temacie, panowie jest problem tego typu, że moja T5 nie ma bogatego wyposażenia. Jest to golas lecz z oryginalnym centralnym zamkiem. Chciałem dołożyć sterownik centralnego zamka z pilotami. Problem polega na tym że nie możemy znaleźć przewodów odpowiadających za otwieranie auta. wszystko fajnie pięknie jest do zamykania lecz już przepatrzyłem całą wiązkę i jest problem.
Dużo czytałem szukałem ale nie ma odpowiedzi na mój problem.
Czy T5 jest inaczej rozwiązana niż np Golf 4 ?
Podejrzewam jeszcze opcję że sterowanie może być tylko i wyłącznie na jednym kablu który własnie odpowiada za zamykanie auta ponieważ jak poda się masę na niego to wszystkie drzwi się zamykają a ponawiając otworzą się tylko od kierowcy i tak w kółko.
Czy może macie jakiś pomysł lub zaproponować mi dedykowany sterownik co nie bedzie z nim problemu
Z Góry dziękuję i przepraszam jeżeli ponowiłem temat choć naprawde bardzo długo szukam. :vwclubpolska:

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: Sterownik centralnego zamka
« Odpowiedź #1 dnia: 05 - Czerwca - 2016 - 17:48:29 »
Zacząłbym od grzebania w drzwiach kierowcy .Przy zamku będą dwa mikroswicze (małe włączniki )odpowiedzialne za zamykanie i otwieranie .Spotkałem się już z takim wózkiem (VW ) gdzie było to rozwiązane na jednym (ale to rzadkość ).Możesz to sprawdzić miernikiem by nie rozgrzebywać wszystkiego w drobny mak przy słupku kierowcy .Niestety z głowy nie jestem w stanie podpowiedzieć ci kolorystyki kabli .

Dodano:  05 - Czerwca - 2016  -  17:51:57
Co do samego centrala w necie na portalach jest tego sporo za rozsądne monety.Jeśli nie zależy ci na alarmie w komplecie to sam sterownik to okolice 50 zł(naturalnie chińska podróba )

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #2 dnia: 05 - Czerwca - 2016 - 18:20:47 »
T5 to taki dziwny twór bo niby ma can a niby nie. Trzeba sprawdzić w schematach czy jest sterowany masa czy plusem. Golf mk4 ma masa ale już np z tego samego rocznika sharan ma już plusem.  Trzeba w słupku B od strony kierowcy wyniuchac kabelki i początkowo bym podpinal probowke do masy i zamykając i otwierając auto wytypował kable z poleceniem zamknij i otwórz.  Tak przynajmniej robiłem to w kilku autach.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 05 - Czerwca - 2016 - 18:29:30 »
Przyszło mi jeszcze do głowy by podeprzeć się ryglowaniem /blokadą drzwi (jeśli jest na wyposażeniu tego auta blokada dla dzieci by nie wyskoczyły podczas jazdy )Chociaż jak jest to totalny golas to może nie mieć tego klawisza na wyposażeniu lub jest to wersja blaszaka.
Jeśli byłby sterowany z jednego kabla można by pokusić się o montaż sterownika który na zamykanie daje jeden impuls a na otwieranie dwa .I też powinno trybić .

Dodano:  05 - Czerwca - 2016  -  18:45:32
Jest jeszcze jedna opcja. Jakby temat okazał się mocno kwaśny ale wiąże się z dużą dłubaniną (zostawiłbym ją jako ostateczność ale musi działać na 100%).Trzeba by wydłubać zamek kierowcy na wierzch wyczuć które piny idą bezpośrednio na silniczek zamka i wtedy po kolorach dojdziesz które to są przy słupku i puścić na nie naprzemiennie prąd ze sterownika .

Offline chorzel

• :: StartLine
  • VW: T5
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AXC
  • Rej: WWE
« Odpowiedź #4 dnia: 07 - Czerwca - 2016 - 15:04:52 »
Panowie wielkie dzięki za podpowiedzi, ale rozwiązałem to jeszcze inaczej.
Przyszło mi do głowy że może być sterowany na jednym kablu tak jak w Polo 9N.
Zamykanie normalnie masą a otwieranie masa z oporem 180 ohm. I powiem wam że działa jak należy.

Zrobiłem to tak - kostki po lewej stronie pod kierownicą:
kostka brązowa - kabel niebiesko czerwony zamykanie masą
kostka czarna - kabel żółto niebieski otwieranie masą z oporem 180 ohm.

Może komuś się kiedyś przyda ta informacja ;)
Pozdrawiam

Podziękował: sycylyjczyk

Tagi wątku: