Autor Wątek: 2.8 V6 quattro - przeguby zewnętrzne przód - jakie wybrać?  (Przeczytany 4342 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline janusz07

• :: VIP ::
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
2.8 V6 quattro - przeguby zewnętrzne przód - jakie wybrać?
« dnia: 03 - Czerwca - 2016 - 17:06:25 »
Cześć.
Passat B5 2.8 V6 quattro 99r.  lewy przedni przegub zaczyna chrobotać przy maksymalnym skręcie prawo/lewo i zaczynam się rozglądać za nowym.

Czy do Passatów B5 czteronapędowych (quattro) przeguby są takie same jak do wersji przednionapędowych ?

Byłem w lokalnym sklepie i powiedziano mi że przeguby na przód są takie same i zaprezentowano mi 4 różne firmy:
- Maxgear 76 zł
- Metelli 97 zł
- Ruville 97 zł
- Lobro 170 zł

Jeżdżę bardzo mało i zastanawiam się co wybrać, rozsądek podpowiada markę Lobro ale moja kieszeń i znajomy sprzedawca w sklepie znowu mówi co innego.

Może porady od znawców tematu pomogą mi coś wybrać, tak abym miał dobry przegub i w miarę pełną kieszeń  ::)

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
  • Napęd: FWD
Odp: [Passat B5] 2.8 V6 quattro - przeguby zewnętrzne przód - jakie wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: 03 - Czerwca - 2016 - 22:22:47 »
Ruville jest bardzo dobrej jakości i wytrzymałości porównywalny z GKN czyli Lobro i Spidan.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 04 - Czerwca - 2016 - 09:02:49 »
Jeśli nie liczysz kosztów wymiany (zrobisz to we własnym zakresie )To kupując najtańszą wersję dwukrotnie to przejedziesz więcej kilometrów jak na tym z górnej półki .Wszystko zależy naturalnie jak wóz jest eksplatowany .Jeśli normalnie (bez pisków opon,nie targasz nim przyczepy itd )te najtańsze z powodzeniem przeżyją sporo (najczęściej na każde przeguby jest gwarancja 12 miesięcy , choć z tym bywa różnie ).Ja już nie raz przekonałem się że to co najtańsze nie musi być od razu badziewiem. 

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #3 dnia: 04 - Czerwca - 2016 - 12:22:45 »
Jak auto będzie stało przed domem to i 10 lat wytrzyma. Ciężko mówić o jeździe emeryckiej autem z taką pojemnością.
Rożnica w cenie to nie 500 zł by się drapać po głowie. Ruville w zupełności wystarczy i pożyć powinien długo.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #4 dnia: 04 - Czerwca - 2016 - 12:57:05 »
no jak będzie szło non-stop na pisku opon to tylko z tytanu .Mowa o normalnej eksplatacji i o sumarycznym przebiegu na dwóch sztukach z dolnej półki lub jednym z wyższej (zakładając że wymianę robimy we własnym zakresie )

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #5 dnia: 05 - Czerwca - 2016 - 00:05:13 »
Jak auto będzie stało przed domem to i 10 lat wytrzyma. 
Przez ostanie 2 lata ojciec przejechał nim cały 1 tyś. km :D

Ciężko mówić o jeździe emeryckiej autem z taką pojemnością.
Auto jest już wiekowe i taki jest też właściciel, więc raczej jazda emerycka i dla przyjemności woźnicy a nie poklasku małolatów :curve:

Rożnica w cenie to nie 500 zł by się drapać po głowie. Ruville w zupełności wystarczy i pożyć powinien długo.
Ceny większości przegubów dostępnych w sklepie gdzie się zaopatrujemy, są na jednym poziomie i dlatego też było zapytanie który przegub wybrać ;)

Przegub będzie wymieniany u mechanika, który się na tym dobrze zna. Ja nie mam teraz czasu na wymianę i naukę tej wymiany a ojciec tym bardziej nie rusza takich spraw.

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Rej: DS
« Odpowiedź #6 dnia: 05 - Czerwca - 2016 - 08:44:16 »
Ja też polecam Ruville. Kilka założyłem i śmigają.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 05 - Czerwca - 2016 - 09:40:34 »
W golfie mam zewnętrzny Ruvilla założony jakieś dwa lata temu i mimo 170 koni spokojnie daje rade, nic się nie dzieje. Zresztą przyczyna siadnięcia tamtego był brak smaru w przegubach. 
Generalnie wszystkie przeguby: zewnętrzne i wewnętrzne miały suchawo. Naładowałem smaru i ten jeden wymieniłem i sprawa odeszła w niepamięć.

Tagi wątku: