Autor Wątek: 1.8 TSI 170 KM - zmiana skrzyni z 5 na 6-biegów  (Przeczytany 2263 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wiaraczynicu

• :: StartLine
  • VW: Jetta VI
  • Silnik: 1.8 TSI
  • Napęd: FWD
1.8 TSI 170 KM - zmiana skrzyni z 5 na 6-biegów
« dnia: 03 - Czerwca - 2016 - 08:33:53 »
Witam serdecznie.
Przymierzam się do zakupu VW Jetty, jednak egzemplarz który oglądałem jest z USA i posiada 5-biegowego manuala - w związku z tym, że chciałbym poprawić komfort jazdy, zmniejszyć spalanie i poprawić czasy przyspieszeń, to zastanawiam się nad swapem skrzyni biegów na 6-biegowy manual. Zacząłem już poszukiwania i ceny wahają się od 1500 do 4500 zł za skrzynie 6-biegów (pochodzącą de facto 1.8 TFSI).
Czy ktoś może mi powiedzieć coś na ten temat ?
Czy któryś z Was wymieniał skrzynie w swoim aucie na 6-biegową ?

Pozdrawiam

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
Odp: 1.8 TSI 170 KM (2014) - zmiana skrzyni z 5 na 6-biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 03 - Czerwca - 2016 - 12:48:35 »
Wpierw sprawdź jakie są przełożenia w tej 5 biegowej i w tej 6 biegowej która byś chciał założyć bo się może okazać że zmienisz na gorsze przełożenia. To że więcej biegów to nie znaczy ze większe przełożenia.  Możesz pewnie jak coś zapodać 5 biegową ale od diesla i będzie lepiej. O zmniejszonym spalaniu zapomnij bo jak tak uważasz to ruszaj odrazu  z 4 biegu.

Offline wiaraczynicu

• :: StartLine
  • VW: Jetta VI
  • Silnik: 1.8 TSI
Odp: 1.8 TSI 170 KM (2014) - zmiana skrzyni z 5 na 6-biegów
« Odpowiedź #2 dnia: 03 - Czerwca - 2016 - 13:24:28 »
Ok, dzięki za wyjaśnienia  :D

Generalnie auto zaraz zostanie przemapowane na ok 230km ( wydajniejszy intercooler + program ), tak więc i tak musiałbym szukać czegoś co docelowo wytrzyma 450-500nm.

Ze zmianą skrzyni to głównie chodzi mi o hałas przy dużych prędkościach, co do spalania to nie wiem czy zastosowanie 6tki zrobi różnice w spalaniu chociaż na poziomie 10%.

Pzdr   

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
Nie znam podzespołów jakie ma ten motor ale troszkę wysoki przyrost planujesz jak bez zmiany suszary. Uważaj żeby się nie okazało ze tylko kilka miesięcy pojeździsz z tą mocą bo jak widzę planujesz latać grubo ponad 2xx km/h a takich rzeczy seryjne turbiny długo nie wytrzymują.

Tagi wątku: