Autor Wątek: ZMATOWIAŁE REFLEKTORY - regeneracja ?  (Przeczytany 7475 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
ZMATOWIAŁE REFLEKTORY - regeneracja ?
« dnia: 30 - Maja - 2016 - 10:03:58 »
Cześć, po wpadce z reflektorami marki TYC, została podjęta decyzja o wypolerowaniu oryginalnych zmatowiałych reflektorów.

Nigdy niczego nie polerowałem ale chciałbym posiąść troszkę doświadczenia w tym temacie i dla tego zdecydowałem się na naukę.
Posiadam dwa stare bardzo zmatowiałe reflektory, które były zakupione z Passatem B5 i sa w środku powypalane i połamane (poprzedni właściciel zamontował do nich niepasujące chińskie ksenony). Na tych reflektorach które i tak są do wyrzucenia chcę po testować swoje umiejętności.
A przy tej nauce będę miał wsparcie mentalne kolegi który profesjonalnie poleruje auta ale nie ma czasu wypolerować moich reflektorów. Więc jeżeli coś sknocę to raczej bez żadnej straty dla auta.

Do nauki polerowania mam przeznaczone 2 sztuki starych reflektorów, a docelowo do montażu na aucie zakupione są 2 sztuki używanych oryginalnych reflektorów w dużo lepszym stanie, niż te przeznaczone testowania.

Cały potrzebny sprzęt i materiały opisze później bo jeszcze sam nie wiem co będę do tego potrzebował ::)

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: DS
Odp: ZMATOWIAŁE REFLEKTORY - regeneracja ?
« Odpowiedź #1 dnia: 30 - Maja - 2016 - 23:04:46 »
Papier wodny 1200,1500,2000,2500
Najlepiej taki klocek z korku zrobiony, ja swój w lakierniczym za 5zł zakupiłem.
Woda, ja sobie mam wodę w takim spryskiwaczu jak do mycia okien.
Pasta polerska + polerka (ręcznie się zajedziesz)
Taśma lakiernicza

Oklejasz sobie miejsce w koło, żeby nie porysować, spryskujesz lampę i papier wodą i trzesz zaczynając 1200 i po kolei każdą gradacją. Lampa musi być równomiernie zmatowiała, pamiętaj że pierwsze dwie gradacje są najważniejsze, bo to nimi zdzierasz cały ten syf z lampy, reszta to tylko zmniejszenie rys po poprzednich, ale też trzeba się przyłożyć bo nie dopolerujesz później. Po 1200 lampa powinna być matowa i biała, po 2500 już taka półprzejrzysta. Później polerujesz aż będzie lśnić jak nówka i tyle. Żadnej filozofii :)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #2 dnia: 31 - Maja - 2016 - 06:04:48 »
@Scrappy dziękuję za wskazówki, reflektory wczoraj już zostały wypolerowane z czego będzie: fotorelacja i opis :thumbup:

Offline peugot206

• :: StartLine
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #3 dnia: 01 - Czerwca - 2016 - 16:18:55 »
wypolerowane to raz ,  a dwa musiały by być rozebrane umyte , a jeżeli są wypalone odbłyśniki to zregenerowane ,
kolego a wiesz ze odradzałem kupna tyca i nalegałem aby oryginalne twoje regenerować , do czego zmierzam ,
jak byś się zdecydował na moje usługi to bodajże już byłbyś po tej całej operacji :)

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #4 dnia: 01 - Czerwca - 2016 - 17:27:58 »
Namawianie na regenerację to jedno a krojenie więcej niż na zamiennik to drugie.
Nie jeden wóz lata na zamiennikach i właściciel jest zadowolony.
Bo jeśli naprawa starego reflektora wychodzi drożej jak zakup zamiennika, to raczej słabo z tą twoją kalkulacją cenową.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #5 dnia: 01 - Czerwca - 2016 - 17:36:14 »
jak byś się zdecydował na moje usługi to bodajże już byłbyś po tej całej operacji
Jakbyś zaprezentował swoje usługi na fotach i dopisał ceny to może nabrałbym zaufania i skorzystał z twoich usług...jestem mało naiwny i to że tu jesteś nie przekonuje mnie do niczego. Na zaufanie trzeba sobie zasłużyć na każdym forum, a nie odsyłać mnie i innych na fejsbukowy profil.

TYC poszedł do reklamacji i będzie albo wymiana na nowy, albo co bardziej prawdopodobne: zwrot kasy.

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #6 dnia: 01 - Czerwca - 2016 - 22:45:09 »
Niestety Gulasz ale już nie raz doświadczyłem kiepskiej jakości zamienników, nie raz słyszałem że reflektorów nie idzie ustawić, a zamienniki blacharskie to w ogóle porażka na całej linii. To, że ileś tam osób jeździ i jest "zadowolonych" mnie nie przekonuje. Często ich zadowolenie związane jest z tym, że ma nowe błyszczące reflektory, i tyle. Dużo osób nawet nie jeździ w nocy bo nie ma potrzeby. Sam codziennie mijałem kobietę, która chyba z pół roku jeździła na postojówkach, bo nawet nie wiedziała że obydwie żarówki jej się spaliły. Druga sprawa jest taka, że niestety ale większość ludzi nie ma dobrze wyregulowanych reflektorów. Niektórzy nawet nie wiedzą o tym, też już kilku osobom pokazałem że mają źle wyregulowane reflektory i za jakiś czas usłyszałem coś w stylu "nooo, teraz to dużo lepiej widać w nocy". A też nikt nie narzekał. Ja też mam wypalone odbłyśniki w A6 i będę je regenerował bo lampy mam ori Hella, a w tej samej cenie mógłbym mieć nówki DEPO albo TYC, ale to jest chińska tandeta. Kolejnym przykładem była wymiana kierunkowskazu w Alhambrze, miałem ori, założyłem DEPO i mogłem palec wsadzić w szparę między błotnikiem a kierunkiem, pomijając już samo wykonanie szkła które na łuku wyglądało (w porównaniu do ori) jak ciosane nożykiem. Oczywiście nie w każdym przypadku tak jest, ale jeśli miałbym wybierać to wybrałbym regenerację ori.

Offline janusz07

• :: VIP ::
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
« Odpowiedź #7 dnia: 03 - Czerwca - 2016 - 16:49:48 »
Reflektory zostały wypolerowane i dzięki synowi wyglądają super, a jeszcze lepiej świecą w nocy.
Dzięki Artur za tą polerkę, nie spodziewałem się aż tak dobrego efektu :thumbup:

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #8 dnia: 05 - Czerwca - 2016 - 08:41:29 »
Widzę że co niektórzy nie do końca rozumieją słowo "zamiennik ".Jak sama nazwa mówi można użyć daną część zamiast orginalnej .Jest ona zawsze nieco różniąca się kształtem,wymiarem,kolorem itd.Nie może być identyczna jak orginał bo producent ciągał by takiego od zamienników po sądach i łupał kasę za podrabianie jego produktu .Nie zmienia to faktu że korzystniej jest kupić taką podróbę niż walczyć z regeneracją która najczęściej i tak jakością będzie odbiegać od orginału a i koszta regeneracji są mało przyjemne w porównaniu z zamiennikiem .Co do samej jakości zamienników są lepsze i gorsze tak samo jak i ich ceny .To kupujący podejmuje decyzję .     

Widocznie żyję w jakimś innym świecie. Dla mnie część zamienna to taka część która pasuje do mojego samochodu zamiennie zamiast oryginalnej. Nie mniej jednak podkreślam PASUJE i spełnia normy oryginału. Wytłumaczenie że lampy nie da się wyregulować prawidłowo bo to zamiennik? Wszystko można w taki wytłumaczyć. To nie jest tak, że jakaś firma sobie wymyśli że zacznie produkować zamienniki VW. Z tego co kojarzę to muszą od VW uzyskać jakieś pozwolenie czy licencję i dane do produkcji takiego zamiennika. To tak samo jakbyś miał w domu drzwi drogie, drewniane, ale z jakiegoś powodu musisz je wymienić i kupiłeś w castoramie tańsze bo kasy mało itd. Montujesz, a one otwierają się tylko do połowy. Stwierdzisz że są wadliwe czy będziesz się przeciskał bo to zamiennik drogich drzwi?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #9 dnia: 05 - Czerwca - 2016 - 09:58:47 »
Panowie to nie jest temat o jakości zamienników tylko o polerowaniu plastikowych kloszy. Trzymajmy się tematu a jak chcemy pogadać o jakości zamienników to można przecież założyć temat i ciągnąc w nim wywody bez przeszkód ;)

Wracając do polerki i regeneracji: po założeniu wypolerowanych reflektorów zauważyłem że świecą dużo mniej intensywniej (wręcz na żółto a nie biało) od tych zamienników. Wczoraj zerknąłem do nich na odbłyśniki i lekko się wkurzyłem, bo odbłyśniki z boku żarówki są zmatowiałe i popękane. A myślałem że wystarczy je przepłukać i będą świecić dobrze. I teraz zostaje się zastanowić co z tym fantem dalej robić, czy wziąć tylko je przepłukać gorącą wodą z płynem do naczyń i nie zawracać sobie nimi więcej głowy czy może dać odbłyśniki do regeneracji.
Zajrzałem też do 2 kompletu starych reflektorów i w nich odbłyśniki są w jeszcze gorszym stanie niż w tych wypolerowanych.

Zastanawiam się nad tym dlatego że ojciec nie jeździ tym autem w nocy wcale i nie wiem czy mu to jest tak naprawdę potrzebne.

Ktoś się orientuje ile może kosztować wysyłka takich 2 reflektorów i regeneracja samych odbłyśników ?

Offline peugot206

• :: StartLine
« Odpowiedź #10 dnia: 05 - Czerwca - 2016 - 16:26:15 »
@pretor, oczywiście jestem tu aby doradzać  :vwclubpolska:
jeżeli je będziesz chciał umyć/wymyć/wypłukać  itp to w 99% zejdzie chrom, już wyjaśniam dlaczego.
Chrom który jest tam naniesiony jest to chrom już zniszczony/odpadający.
Każda próba wyjdzie fiaskiem, dlatego regenerujemy te odbłyśniki a nie próbujemy ratować.

Offline krystianma95

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.8 20V
  • Kod: ARG
  • Moc: 125 KM
  • Rej: GKA
« Odpowiedź #11 dnia: 04 - Lipca - 2018 - 20:13:08 »
Witam, mam problem z reflektorami bo nie mam pojęcia jak naprawić uszkodzone od słońca poniżej zdjęcie

[img]https://zapodaj.net/images/d024069e6ca42.jpg[/img]//Tak kończą zdjęcia zamieszczane na "zapodaj"//

Prosił bym o doradzenie próbowałem zmatować i wypolerować nic nie dało możne za słabo zmatowałem, jak można to zabezpieczający przed promieniami słonecznymi i innymi warunkami .

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
« Odpowiedź #12 dnia: 04 - Lipca - 2018 - 23:08:51 »
Co do lamp to sama polerka nie starczy. Papier 120, 400, 800, 1000 i 2000 a dopiero potem polerka.
W sprawie tapicerki nie pomogę, bo to nie temat o tapicerce.

Offline krystianma95

« Odpowiedź #13 dnia: 05 - Lipca - 2018 - 05:19:00 »
Dzięki będę próbował jak znajdę czas i zobaczę efekt

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #14 dnia: 05 - Lipca - 2018 - 13:21:21 »
Jakieś 2-lata temu polerowałem reflektory w Passacie B5 i niczym nie zabezpieczałem po polerowaniu.
Reflektory mimo postoju auta "pod chmurką", dalej wyglądają jak w dniu po polerce ;)

Jak nie zapomnę i będę miał wolną chwilę, to wrzucę do działu: "Zrób To Sam" fotorelację z opisem robionej polerki  ;)

Offline krystianma95

« Odpowiedź #15 dnia: 05 - Lipca - 2018 - 14:32:00 »
Okej fajnie  :D jak dodasz to dasz znać na PW

Offline janusz14020

• Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AVG
  • Rej: RJS
REFLEKTORY PRZÓD - podmiana wnętrza ?
« Odpowiedź #16 dnia: 03 - Lutego - 2020 - 00:28:35 »
Witam, posiadam Passata B5 2000r z zwykłymi lampami H7+H4 (przeciwmgielne) w dość słabym stanie ale również posiadam lampy H7+H1 w dobrym stanie czy jest możliwość przełożenia wnętrza lamp z jednych do drugich czy są jakieś różnice w odbłyśniku itd?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
Odp: REFLEKTORY PRZÓD - podmiana wnętrza ?
« Odpowiedź #17 dnia: 03 - Lutego - 2020 - 09:46:08 »
Jeżeli masz jedne i drugie u siebie, to w czym problem aby je porównać samemu i przy okazji pocykać fotki udostępniając innym ?
Mam jeszcze u siebie jeden nowy reflektor TYC H7+H1, mogę spróbować go rozebrać i cyknąć jakąś fotkę porównawczą.
Tylko coś mi wydaje, że te reflektory chyba nie są rozbieralne.

Offline janusz14020

• Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AVG
  • Rej: RJS
« Odpowiedź #18 dnia: 03 - Lutego - 2020 - 20:09:25 »
Nie są klejone na kleju butylowym który po podgrzaniu puszcza?
Pewny nie jestem ale w teorii powinno tak byc

Dodano: 11 - Luty - 2020 - 00:58:55
Porównałem lampy i nic z tego są różnice w wycięciu odbłyśnika na żarówkę. Zdecydowałem się na pełną regenerację odbłyśników kloszy itd ori tojednak ori 😉

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #19 dnia: 11 - Lutego - 2020 - 08:18:30 »
@janusz14020 dobra decyzja  :thumbup:

Zrób zdjęcia przed i po regeneracji i napisz miasta i w jakiej firmie.
Takie info będzie pomocne dla innych  ;)

Offline blasterpl

• VW: Passat B5 FL
  • Silnik: 1.8T+LPG
  • Kod: AWT
  • Moc: 150 KM
  • Rej: DJ
« Odpowiedź #20 dnia: 20 - Marca - 2020 - 17:31:00 »
W moim poprzednim aucie zleciłem polerkę kloszy , zaraz po robocie efekt piękny.Niestety po ok. pół roku klosze wyglądały gorzej niż przed polerką ( w nocy to już zupełnie nic nie było widać). Dziś stałem się posiadaczem B5 z 2003r i światła wyglądają fatalnie. Czy w Pasku zdaje egzamin polerka czy sobie podarować?

Offline Jarvip

• VW: Tiguan I FL
« Odpowiedź #21 dnia: 21 - Marca - 2020 - 13:45:24 »
Oczywiście ze zdaje egzamin - tylko nie zlecaj a zrób sam.
W razie czego po roku sam możesz poprawić. 20 minut pracy na jeden reflektor.
Ale potrzebna jest wiertarka akumulatorowa, Te na 230V mają duże obroty i musisz uważać.
Generalnie po pierwszej polerce powiesz że to łatwizna :)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #22 dnia: 21 - Marca - 2020 - 16:50:02 »
Reflektory z Passata B5, które polerowałem własnoręcznie 4 lata temu. Wyglądają chyba dobrze ?
Fotorelacja z polerki: https://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,2472.0.html

Podziękował: janusz07

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #23 dnia: 09 - Kwietnia - 2020 - 16:41:52 »
W moim poprzednim aucie zleciłem polerkę kloszy , zaraz po robocie efekt piękny.Niestety po ok. pół roku klosze wyglądały gorzej niż przed polerką ( w nocy to już zupełnie nic nie było widać). Dziś stałem się posiadaczem B5 z 2003r i światła wyglądają fatalnie. Czy w Pasku zdaje egzamin polerka czy sobie podarować?

jeśli po polerce nie zabezpieczysz lakierem bezbarwnym to przynajmniej stosuj często Meguiars Headlight Protectant

Tagi wątku: