Autor Wątek: FILTR KABINOWY - wymiana  (Przeczytany 2254 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wojtas255

• :: ComfortLine
  • VW: Sharan I 1FL
  • Silnik: 1.8T 20V
  • Kod: AWC
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: RM
FILTR KABINOWY - wymiana
« dnia: 14 - Maja - 2016 - 17:42:13 »
Witam
prozaiczne ( dla was) a dla mnie problematyczne pyanie :
wymiana filtra kabinowego :)
Z Filtrem powietrza poradzilem sobie (musialem rozpiac taka gruba rure co idzie w kierunku silnika ) ale dalo rade
Natomiast nie wiem jak zdemontowac podszybie ..... widzialem dwie srubki bodajze 8lub 10.ki , ale podobnosa jakies zatrzaski jeszcze ......
Ktos dwa slowie powie mi na ten temat ?
THX z gory :)

Dodano:  14 - Maja - 2016  -  19:35:33
juz filterek kabinowy wymieniony :)
troszke sie namordowalem z wyjeciem tej polki ale jakos poszlo...... na jakis czas spokoj z filterkami
jedno co zauwazylem i nie wiem czy powinno to mnie niepokoic : to wlasciwe podszybie co wycieraczki wychodza przez nie w srodkowej czesci ciut odstaje mi od szyby ( jakies 1-2mm) czy to normalne czy bedzie mi sie woda czasie deszczu lala ? W Audi mialem podobnie ale tam to wzialem delikatnie przeciagnalem silikonem i nawet nie bylo widac ze cos odstaje ......
Jak u Was to podszybie przylega idealnie do szyby ? 
1.8T Sharik :)

Offline PiterPiotruś

• clubmen
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: ATD
  • Moc: 100 KM
  • Skrzynia: MT
Odp: [SHARAN I FL 1.8T AWC]Podszybie
« Odpowiedź #1 dnia: 16 - Maja - 2016 - 13:48:07 »
Podejrzewam że w sharanie może być podobny patent jak w golfie, w kazdym bądz razie, to jest tak, ze to podszybie wchodzi w taki zajebiście dziwny rowek pod całą długościa szyby u mnie, jak to rozbieralem to niesamowicie ciężko jest składając ten plastik podszybia włożyc idelanie w rowek, on musi na calej dlugości zaskoczyć. U mnie finalnie także teraz odstaje troszke na krótkim odcinku prawie na środku, sprobuję złożyc to jeszcze raz jak będzie gorąco, bo wtedy plastik się lepiej poddaje. Ogólnie jestem trochę pedantem i nie dawało mi to spokoju kiedy tego nie mogłem żłożyc, i zacząłem patrzeć na parkingu pod galerią na inne podszybia golfów, i okazało się, że chyba połowa to w ogóle nie miała tego nigdzie wcisnietego. Czyli jak ktoś rozbierał to nie mógl potem tego ogarnąc :)

Offline wojtas255

• :: ComfortLine
  • VW: Sharan I 1FL
  • Silnik: 1.8T 20V
  • Kod: AWC
  • Moc: 150 KM
  • Rej: RM
« Odpowiedź #2 dnia: 16 - Maja - 2016 - 13:59:56 »
@Piter
pewnie tak jest :0 ja u siebie w Audi A6 C4 mialem tak samo :)
troche cieplej sie zrobi autko postoi na sloncu to moze plastiki da sie wcisnac w odpowiednie miejsce :) 
1.8T Sharik :)

Offline PiterPiotruś

• clubmen
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: ATD
  • Moc: 100 KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #3 dnia: 16 - Maja - 2016 - 14:21:51 »
No widzisz czyli takie szwabskie patenty. Ta krawędz w podszybiu jest jakby taka połową strzałki, i jak wciskamy to teoretycznie po wcisnieciu na maksa ta strzalka ma zachaczyć się w podszybiu, a w praktyce wiemy jak jest :) ja w zime (po zatarciu wycieraczek) jak to rozbierałem, to się tak wkurzyłem ze grzałem to farelką i suszarką :D Ale nie pomogło, w dodatku na podszybiu mam pęknięcie teraz w kształcie kciuka..

Tagi wątku: