Autor Wątek: Przepływomierz w TDI - zasada działania, objawy awarii - dyskusja ogólna  (Przeczytany 41755 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
  • Napęd: FWD
Odp: Przepływomierz w TDI - zasada działania, objawy awarii - dyskusja ogólna
« Odpowiedź #25 dnia: 09 - Maja - 2016 - 11:21:03 »
Nie! Przepływa jest ogranicznikiem posłania.  Nie ma opcji by dala rozkaz przelania paliwem. Jeszcze raz nie rozumiesz zasady działania i po co to jest.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #26 dnia: 09 - Maja - 2016 - 19:31:37 »
http://www.commonrailforum.pl/przeplywomierz-masowy-powietrza-objawy-uszkodzenia-t1512.html
http://peugeot.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=199762
http://autokult.pl/1180,jakie-sa-rodzaje-przeplywomierzy-poradnik
http://www.motofakty.pl/artykul/przyczyny-wiekszego-zuzycia-paliwa.html Tu jest typowo odnośnie Pb ale też jest temat przepływki
http://www.a4club.pl/index.php?topic=20922.0
http://www.goldenline.pl/grupy/Motoryzacja/audi/1-9-tdi-asz-130km-nagly-wzrost-spalania,3278694/Tu też mowa o nadmiernym spalaniu.
Nie wiem ile jeszcze wrzucić by przekonać że jak padnie przepływka to spalanie wzrasta (przez większe wciskanie buta by chciało auto jakoś jechać) lub jak padnie i wali max. wartość .No chyba że wszyscy w koło kłamią lub się mylą bo cudowny komputer mówi coś innego niż jest w rzeczywistości .

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #27 dnia: 09 - Maja - 2016 - 21:08:10 »
Ale co mi tu linki dajesz do przyglupow co mają Peugeota o jak to czytam to on nic nie wie o działaniu egr i innych podzespołów w swoim aucie. Poza tym podajesz tu linki do silników ZI a ja mówię cały czas o ZS. To całkiem inna sprawa. Nie wzoruj sie na wypowiedziach kucharzy piekarz i murarzy bo oni zawsze wiedzą co i jak a później musze poprawiać po takich "januszach".
Pamiętaj ze tacy Janusz nawet nie przypuszczają ze popsuć się może kilka elementów w aucie. Słuchaj ostatnio też mi przyjechał gość ze mu przepływka padla a ze mam w zapasie to pierwsze co podmianka i rura. Auto idzie poprawnie ale mówię podmieniamy na starą i zobaczymy jak tamta pokazuje. Idzie tak samo i te same wskazania. Gość myślał że 130 konny asz to będzie palił lacza  na 3 i 4 biegu jeszcze.  Przecenić troszkę auto. Zbadalem auto całe i zdrowe jest idzie jak mój golf mniej więcej. Ale krzyczał gość ze na sto procent przeplywka i ktoś mu tam diagnozowal w Stargardzie. Mów co chcesz ale ucz się dalej i naprawdę trochę wiary w elektronikę.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #28 dnia: 10 - Maja - 2016 - 05:42:39 »
Mów co chcesz ale ucz się dalej i naprawdę trochę wiary w elektronikę.
Już dawno uwierzyłem że ta cudowna elektronika jest po to by doić kasę i mieć z nią tylko kupę problemów .Nawet taka przepływka jest tego dowodem która pada w wozie jak mucha (czy nie potrafią zrobić takiej która przeżyje wóz jak i jego właściciela czy może nie chcą )
W podanych linkach chodziło nie tyle co w jakim wozie i jakiej są konstrukcji tylko o fakt że w każdym z nich jest mowa że wóz z padniętą przepływką może palić więcej .No ale widocznie wszyscy kłamią .

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #29 dnia: 10 - Maja - 2016 - 06:53:35 »
No jak pada jak mucha jak mam u siebie w gllfie ori z 2001 roku. Tak samo w sharanie z 2000 roku? Mówię ci ze z zona siedzimy i czytamy na necie jak ludzie piszą ze auto zmulone i my odrazę patrzymy na siebie i słowa padają "pewnie przeplywomierz". To że ludzie wymieniają bez potrzeby niektóre elementy to ja wiem bo wiele razy to przeżyłem.  Ten element jest wyjątkowo wytrzymały.  Zazwyczaj z 10 lat wytrzymuje albo i więcej.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #30 dnia: 10 - Maja - 2016 - 09:36:51 »
Zdarzają sie wypadki że przepływka padnie ale to nagminnie się nie dzieje. Tak jak pisze Paweł. Pisaliśmy o tym problemie w wątku pierwotnym i od razu pisałem ze tak szybko przepływomierz nie powinien paść. Śmiem twierdzić że za mało jest ludzi którzy dogłębnie poruszają dany temat. Skasowanie błędu lub od razu wymiana za kilka stówek to pochopna decyzja. Ja też się wiele uczę bo alfą i omegą nie jestem ale jak czegoś do końca nie jestem pewien to staram sie to skonsultować zawsze z kimś co ma większą wiedzę. Czy ktoś słyszał żeby mechanik robił logi? Nie do końca elektronika w aucie jest tak wadliwa tylko brakuje specjalistów do diagnozy.

Paweł dzięki za sprawdzenie moich logów. ;)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #31 dnia: 10 - Maja - 2016 - 11:25:13 »
Ten element jest wyjątkowo wytrzymały.  Zazwyczaj z 10 lat wytrzymuje albo i więcej.
Powiedz to wszystkim którym padła przepływka .Ja twierdzę że 2-3 lata i to jak ktoś dba o czystość filtra (w najlepszym wypadku )Producent przewiduje jego żywotność na okolice 120 tyś .I jak to najczęściej bywa jego wyniki są zawyżone .Realny przebieg to okolice 60-80tyś .A takie przebiegi niektórzy robią nawet w rok (przy ekstremalnej jeździe autem flotowym ).Czy przepływki padają jak muchy wystarczy poczytać w necie i niech nawet połowa będzie kłamstwem to i tak jest tego sporo .Gdyby tak nie było to nie robili by podróbek bo by się nie opłacało .A że temat jest dość nagminny to i biznes się kręci .Na pewno znajdzie się na forum nie jeden co przepływkę już wymienił a może i tacy co i ze dwa razy .Są nawet całe dyskusje czy lepiej kupić orginał czy podróbkę (skoro tak rzadko miała by padać nikt nawet by się nie pokusił o jakiś zamiennik , tylko wydał raz na 10 lat  tak jak twierdzisz ).

Dodano:  10 - Maja - 2016  -  11:28:53
Sam na pewno jako że dłubiesz przy autach w swoim życiu wymieniłeś ludziom pewnie z wiaderko tego badziewia jak nie dwa .

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #32 dnia: 10 - Maja - 2016 - 13:30:36 »
Jedna sztukę wymieniłem w życiu.  W oplu jak robiłem to pytałem chłopaków co pracowali tam już po 12 lat i tez mi mówili że że trzy może wymienili. Mnie tam internet nie obchodzi bo to ze pisze jakiś murarz czy drukarz to mnie obchodzi bo nie mają o tym pojęcia.  Ja ci mowie ze sporo osób mi mówi ze przyjadę to mi podjagnozujesz auto. Ostatnio Passat b5 silnik 90 km ahh. Tez ze pewnie przepływa siadnieta. Jedziemy na jazdę ja laptopa na kolanach i mówię że w turbinie geo stoi dęba bo zamiast zadanego 1990 mbar wali po 2500 mbar. Wyciągam turbo czyszcze  i wkładam.  Auto jedzie jak nowe. Przepływa z 99 roku o na szafie 300 tys km. Artur listonosz z naszych for tak samo. Tez afn a sharanie tez okazuje się ze wystarczyło wyczyścić geo polutowac sterownik i wymienić wężyk w kompie od map sensora. Auto jechało 180-190 a przebieg tez ma duży.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #33 dnia: 10 - Maja - 2016 - 17:43:47 »
Normalnie cuda opowiadasz .Skoro producent przewiduje żywotność jakiegoś elementu( w przypadku przepływki okolice 120 tyś )a ty opowiadasz że na jednej robisz 300 tyś .To brzmi to podobnie jak wytrzymałość klocków hamulcowych ,żarówek ,czy nawet opon które przeżyją auto jak i nawet właściciela .Przepływka jest elementem który się zużywa  i z założenia konstruktora ma umrzeć max 120 tyś (i jest to wynik mocno podrasowany ).Najczęściej są to okolice 60-80 tyś .No chyba że na klockach też przejeżdżasz 120 tyś bez najmniejszego problemu .
Jeśli wymieniłeś tylko jedną sztukę (w co nie wierzę )to wygląda że grzebiesz tylko w świeżych wózkach lub takich co przepływkę już zmienili .No chyba że producent też kłamie i podaje zaniżoną żywotność przepływomierza (tylko po co ).

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #34 dnia: 10 - Maja - 2016 - 19:19:25 »
porobic ci zdjecia tych przeplywek?? Kto ci takie rzeczy naopowiadal ze przpelywka ma sie zepsuc szybicje jak rozrzad sie wymienia?? Cos przesadzasz. TO by wiekszosc miala te przepywki wymienione na gwarancji jeszcze w aso. Skat takie informacje czerpiesz. To by na rynku wtórnym tez te przpelywki byly ciezko dostepne bo kazda sprawna by musialabyc z rocznika np 2010 albo 2014 conajmniej bo taka z 2005 to by nie bylo mozliwosci by byla dostepna i sprawna zarazem.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #35 dnia: 11 - Maja - 2016 - 06:25:34 »
http://motofocus.pl/nowosci/1689/masowe-przeplywomierze-powietrza Choćby tutaj masz w pierwszym lepszym artykule ( ale to na pewno piekarz z malarzem pisali i na pewno to są bzdury )Mógłbym więcej wrzucić tego typu artykułów tylko po co skoro według ciebie wszyscy w nich piszą bzdury .Dziwi mnie twoje podejście ale przecież możesz mieć takie czy inne zdanie .Nie pisz tylko półprawdy bo gdyby było tak jak mówisz zdychająca przepływka byłaby rzadkością a jest sprawą nagminną .Na tyle nagminną że pokusili się robić nawet zamienniki . I to nie są ilości 5-10 sztuk tylko idzie tego masowa ilość .Jak chcesz wiedzieć jak często padają przepływki to jak masz układ w sklepie z częściami możesz sam się zapytać ile tego badziewia sprzedają (no chyba że też będą kłamać )

Tagi wątku: