Autor Wątek: 1.9 TDI-PD 105 KM - przepływomierz - diagnoza  (Przeczytany 13811 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ThomasKEX

• :: TrendLine
  • VW: Golf V
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: NPI
1.9 TDI-PD 105 KM - przepływomierz - diagnoza
« dnia: 03 - Maja - 2016 - 10:58:31 »
Witam,
Od niespełna trzech tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem VW Golfa piątej generacji z silnikiem diesla 1.9 TDI 105 KM. Od razu po kupnie zabrałem się za jego diagnozę. Pierwszą rzeczą, która wzbudziła moje zainteresowanie była święcąca się kontrolka świec żarowych. Znajomy mechanik po podpięciu go pod komputer, stwierdził wadliwy przepływomierz i zasugerował jego wymianę, zaznaczając przy tym, że warto, abym wziął taki sam jaki siedział do tej pory. Tak też zrobiłem i wymieniłem go na nowego Bosha (oczywiście o takim samym oznaczeniu jak poprzedni). Spalanie spadło (wcześniej zaczynało się od około 15 l/100km i spadało powoli do wartości 5,6 l/100 km) a sam samochód dostał większej mocy. Wszystko było OK przez około tydzień, po czym problem znowu powrócił do stanu początkowego- pojawia się żółta kontrolka świec żarowych (czasami również żółta silnika), spalanie wzrosło i znowu zaczyna się od mniej więcej 15 l/ 100 km a sam samochód stracił na mocy. Ponowne podpięcie go pod komputer dało znowu wynik wadliwego przepływomierza. Komputer przy wadliwej pracy przepływomierza pokazuje dwa parametry: jedno o wartości 220 a drugie ponad 400, podczas gdy obie wartości powinny być zbliżone (sorry, jestem laikiem dlatego tak to opisuję). Moje pytania są następujące: Czy możliwe jest, że po tak krótkim czasie nowy, dobrej firmy przepływomierz znowu padł, kiedy to zapewniano mnie wręcz, że jeśli zainwestuję w dobrą firmę to posłuży mi długie lata? Czy przyczyna tego stanu rzeczy może leżeć w czym innym, jeśli tak to w czym (ktoś zasugerował mi, że może to być problem z jakimiś przewodami)?

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
Odp: 1.9 TDI-PD 105 KM - przepływomierz - diagnoza
« Odpowiedź #1 dnia: 03 - Maja - 2016 - 13:07:49 »
Powiem wprost ani Ty ani ten mechanik nie znacie sie na mechanice i do czego służy przepływomierz i jakie wartości powinien wskazywać. Udaj się do fachowca nie do znachora. Daleko masz do Szczecina bo jak coś to ci sprawę ogarnę bez problemu. W tych budach bywały problemy z instalacją. Przede wszystkim z wadliwym przepływomierzem spalanie by było wlaśnie mega niskie ale tez i mocy nie za wiele pod maską. Podejrzewam ze niepotrzebnie go wymieniłeś pierwszym razem.
Zapodaj logi z tego auta dynamiczne 003 008 011 to będzie wiadomo co i jak.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #2 dnia: 03 - Maja - 2016 - 13:56:11 »
@ThomasKEX
Tak się składa ze jestem z okolicy i często jestem w Piszu.
Masz tam kilku mechaników ale nie wszyscy są kompetentni - którego byłeś ?

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #3 dnia: 03 - Maja - 2016 - 17:38:31 »
Porobcie logi dynamiczne bo takie podpinanie to nic nie daje. Nowe Mazdy podpinalem w aso i błędy juz wywala a były nowe z przebiegiem 4 km. Tak samo insygnia itp. Dzisiejszych aut bez błędów nie ma.

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #4 dnia: 03 - Maja - 2016 - 23:11:16 »
Spokojnie koledzy.  ;) Jak dojdzie do spotkania to zobaczymy co auto boli. Możliwe że jutro będę na miejscu to dam znać. :D Osobiście przypuszczam uszkodzenie kabloteki bo przepływki ot tak sobie raczej tak szybko nie padają.

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 04 - Maja - 2016 - 15:58:51 »
Tu są dzisiejsze logi dynamiczne:

http://vaglog.pl/log_261178.html

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #6 dnia: 05 - Maja - 2016 - 17:29:07 »
Andrzej tak jak mowilem Ci telefonicznie. mnie to wyglada na majstowana turbine bo wysterowanie N75 jest dosc niskie. Nie czepial bym sie przpelwki bo nie jest z nia nic zlego. Nie ma flow przez turbo to nie ma flow przez przpelywke to sa dwie rzeczy zalezne od siebie.  Trzeba na poczatek skrócić sztange gruszki od turbo o 2-3 obroty i wtedy zlogowac auto jeszcze raz najlepiej jeszcze nizej zaczynajac czyli od obrotow 1300 a nie 1600. Przy 1600 powinna juz turbina nawet ladnie pompowac. Gdzies zapodawalem logi ze umnie w golfie ASZ juz przy 1700 obr wali ponad dwa bary a przy obr 1800 mam przeladowanie chwilowe tzw overbost i pokazuje zamiast rządanego 2366 mBar daje 2492 mBary.  Chyba ze tak jak tez mowilem zawor EGR jest lekko w pozycji otwartej czyli nie domyka sie i to co pompuje turbo ucieka w wydech. Pomijam wszelkie neiszczlenosci na intercoolerze czy wezach dolotowych itd co jest rzecza oczewista ze sie to sprawdza w pierwszej kolejnosci.

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #7 dnia: 05 - Maja - 2016 - 23:28:25 »
Zgadza się, kolega pojeździ i zobaczy czy błąd nie powróci.

Offline ThomasKEX

• :: TrendLine
  • VW: Golf V
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Moc: 105 KM
  • Rej: NPI
« Odpowiedź #8 dnia: 06 - Maja - 2016 - 00:26:05 »
Dziękuję za udzieloną pomoc kolegom wesolowi i andrew7800. Po przeprowadzonej diagnozie przejechałem już około 700 km i jak do tej pory żadnych niepokojących objawów ze strony przepływki nie zauważam. Kontrolka świec żarowych zgasła a auto jak na moją ocenę ma dobrą moc. Mam nadzieję, że problem nie powróci.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #9 dnia: 06 - Maja - 2016 - 06:20:41 »
skróć sztange na gruszce od turbo tak jak rozmawialem z Andrzejem to zobaczysz ze wtedy z dołu ma wigor. To w sumie jakas tródna robota choc pewnie masz turbo KKK wiec dwie nakretki na klucz 10 i po sprawie.

Tagi wątku: