Autor Wątek: ŚWIECE-PRZEWODY - 1.8T 20V  (Przeczytany 3362 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wojtas255

• :: ComfortLine
  • VW: Sharan I 1FL
  • Silnik: 1.8T 20V
  • Kod: AWC
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: RM
ŚWIECE-PRZEWODY - 1.8T 20V
« dnia: 02 - Maja - 2016 - 21:16:50 »
Siemka kochani
co prawda do jesieni i ziy jeszcze troche czasu zostalo ale wole juz teraz zapytac co polecacie do silnika 1.8T jesli chodzi o kwestie świeczek i przewodów wys.napiecia ?
W mojej obecnej furce z powodzeniem uzywam Swiec NGK a przewody to jakas tanizna byla ( Jamor czy janmor .... jakos tak ) ale pare dobrych latek przefruwalem na nich :)))))
Z gory dziekuje za informacje :)
aaaaaa i jeszcze jedno : jakie aku macie u siebe w swoich niuniach ? 60Ah czy pojemniejsze ?
1.8T Sharik :)

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: [Sharan 1 FL] jakie swiece i przewody
« Odpowiedź #1 dnia: 03 - Maja - 2016 - 06:55:44 »
Jak jeździłem benzyną a miałem corrado 2,0 16V to kiedyś połasiłem się na tanie kable janmor i szybko mi entuzjazm przeszedł.
Od tego czasu stosowałem wszystkie elementy układu zapłonowego firmy beru (kable do 16V kosztowaly ponad 350 zł) i zapomniałem że mam w samochodzie coś takiego jak zapłon.
Nie wiem jaki jest wybór zamienników do 1,8 turbo ale jak musisz wymienić  to załóż dobre - ja z własnego doświadczenia mogę polecić beru.
Akumulator ja u siebie mam 95 Ah ale to diesel, 60 Ah to moim zdaniem trochę za mało jak na sharana, jak będziesz musiał wymienić to moim zdaniem 75 Ah będzie ok.

red@tapatalk

Offline wojtas255

• :: ComfortLine
  • VW: Sharan I 1FL
  • Silnik: 1.8T 20V
  • Kod: AWC
  • Moc: 150 KM
  • Rej: RM
« Odpowiedź #2 dnia: 03 - Maja - 2016 - 10:37:54 »
@Red
no wlasnie tak myslalem albo o Beru albo NGK , pytam tak profilaktycznie zeby nie byc zaskoczonym pewnego pieknego poranka :0
jesli chodzi o AKU to pytalem o 60 AH bo taki akumulator okreslony jest w kodach na wlepce w ksiażce serwisowej :) Do jesieniprzelatam na tym comam a nazime kupi sie jakis 65-75 AH :) Mam nadzieje ze rozmiarowo mi sie zmiesci :)
Co myslisz o AKU z CENTRY ?
1.8T Sharik :)

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #3 dnia: 03 - Maja - 2016 - 10:52:48 »
Ople zazwyczaj nie toleruja zbytnio swiec innych jak te GM. Kable to lepiej jakies markowe. Bosch chyba w vagach tez byl dostawca swiec.
Aku to owszem zawsze warto dac wiekszy zwlaszcza jak sei jezdzi malo b pradu nie braklo. Moze byc troszke wiekszy bo to nie zawadzi ale i awet jakby sie zmiescil i 180 Ah to by nie bylo zle.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #4 dnia: 03 - Maja - 2016 - 12:22:35 »

W Audi C3 2.2 turbo i Passacie B3 1.8 MPI, używałem kabli Janmor i świec NGK. Nigdy nie miałem z kablami tej firmy żadnych problemów, zresztą sam na takich jeździsz to wiesz co i jak ;)
Gdybym w momencie wyboru kabli nie musiał oszczędzać, to z całą pewnością wybrałbym lepsze firmowe kable: Beru, Champion, Bosch. Słyszałem że kable z NGK są do nie bardzo udane ale to może być tak jak z kablami z Janmora. Jedni są z nich zadowoleni a inni na nie narzekają.
Od paru lat używam akumulatorów firmy Varta i jak do tej pory jestem z nich w 100% zadowolony.
Myślę że 70-75 Ah starczy w tej benzynie z zapasem :)

pretor@tapatalk

Tagi wątku: