Autor Wątek: 1.9 TDI-PD - po wymianie uszczelki głowicy, ubywa płynu chłodniczego  (Przeczytany 10512 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline edek112

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AVB
  • Moc: 100 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: WR
Witam, mnóstwo jest podobnych tematów ale nie znalazłem podobnego do mojego.
Podaję listę tego co było wymienione:

- korek zbiorniczka wyrównawczego.
- uszczelka kolektora ssącego.
- pompa wody.
- zestaw naprawczy wtryskiwacza x4.
- uszczelka głowicy.
- uszczelka kolektora wydechowego.
- uszczelniacz wałka r.
- zestaw rozrządu.
- uszczelka pompy próżniowej.
- planowanie głowicy i sprawdzenie szczelności.
- uszczelka.
- filtr oleju.
- filtr paliwa.
- filtr kabinowy.
- filtr powietrza.
- termostat.
- uszczelka pokrywy zaworów,
- świeca żarowa x4
- płyn do chłodnic.

Odebrałem auto około 17-stej. Wszystko ładnie, pięknie.... Rano zaglądam pod maskę a tam praktycznie nie ma płynu chłodniczego, więc dolałem do MAX. Na następny dzień patrzę i też zeszło, tylko mniej około 1-2 cm. Mogę jeździć cały dzień i nie zejdzie, ale jak odstawię auto na całą noc to na drugi dzień zawsze brakuję. Zrobiłem już prawie 600 km. Co jest nie tak?
Passat 1.9 TDI PD 101KM. 2003R.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
[Passat B5] 1.9 TDI PD AVB - Po wymianie uszczelki ubywa płyn chłodniczy
« Odpowiedź #1 dnia: 30 - Kwietnia - 2016 - 22:45:52 »
Trzeba zacząć od tego ile konkretnie ubywa tego płynu .Podaj przybliżoną ilość bo nie mogę zaskoczyć z opisu .Czy jak silnik pracuje to nie ubywa  ?Czy tylko jak silnik zgaszony ?Jakoś nie trybie tego opisu .

Offline edek112

[Passat B5] 1.9 TDI PD AVB - Po wymianie uszczelki ubywa płyn chłodniczy
« Odpowiedź #2 dnia: 30 - Kwietnia - 2016 - 22:51:18 »
Jak silnik pracuje to nie ubywała płynu,mogę jeździć 3 godziny i nic nie ubędzie. Podam przykład, w dzień po 2 godzinnej jeździe odstawie auto na godzinke to nie ma żadnego ubytku. Ale jak go odstawie na noc, rano wstane i podnoszę maskę to brakuje w zbiorniczku około 1cm płynu. I tak z każdym dniem jest coraz mniej płynu w zbiorniczku. 

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
Odp: [Passat B5] 1.9 TDI PD AVB - Po wymianie uszczelki ubywa płyn chłodniczy
« Odpowiedź #3 dnia: 30 - Kwietnia - 2016 - 23:21:53 »
Z tego co piszesz to mało ubywa. Sporo było robione w aucie a układ dobrze został odpowietrzony?
A może ubywa płynu cały czas, tylko jak płyn jest rozgrzany to delikatnie zwiększa się jego objętość przez co wydaje się że niby nie ubywa.

Offline edek112

« Odpowiedź #4 dnia: 30 - Kwietnia - 2016 - 23:35:02 »
Chyba odpowietrzyli układ. Szczeże to nie wiem.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 01 - Maja - 2016 - 07:41:45 »
Z opisu można wywnioskować że dzień w dzień musisz dolewać około 200ml/szklanki płynu .Mogę się domyślać że na pewno nie leży on każdego ranka zamiast w układzie chłodzenia pod autem w postaci sporej plamy (bo nie zakładałbyś tego tematu ).Jedną z możliwości jest spalanie płynu gdy silnik pracuje lub przedostawanie się do układu wydechowego (ale auto by kopciło szaro-niebieskim dymem z wydechu )Skoro nie wspominasz o takich objawach jest kolejna możliwość nieszczelności w układzie ogrzewania .Gdy pojawi się nieszczelność na nagrzewnicy płyn w małych ilościach (po kropelce )cieknie pod wygłuszenia /dywaniki i zanim właściciel się zorientuje że zaczyna robić się bagno pod nogami upływa trochę czasu i parę litrów płynu/wody dolewanych do zbiorniczka .Jest jeszcze jedna możliwość że płyn dostaje się do układu olejowego ale po wyjęciu bagnetu/miarki miałbyś na niej nie olej a maź przypominającą majonez .
By postawić diagnozę co go boli wypada wykluczyć miejsca gdzie na pewno jest ok.(jeśli nie widać wycieku )

Offline edek112

« Odpowiedź #6 dnia: 01 - Maja - 2016 - 09:23:03 »
Troszkę kopci na biało jak odpalę, ale jak się rozgrzeje to nie ma zadnego "dymka". Podkładałem karton pod auto ale nie było nawet kropli. Nie wiem czy to ma znaczenie ale jakoś dzień ,dwa po odbiorze auta od strony pasażera pod siedzeniem było wilgotno. Teraz nie mam jak sprawdzić czy nadal jest. Kumpel mi powiedział żebym zrobił pare KM, na rozgrzanym silniku włączyć nagrzewnicę na max, mówi że może zejść płyn i wtedy doleje i powinno być dobrze, myślę ze chodziło mu o to że nie jest odpowietrzony. Ale po zrobieniu 600KM powinien sam się odpowietrzyć. A co do oleju, to na bagnecie jest troszkę ponad MAX, tzn 0.3-0.4cm . I olej wydaje mi się za rzadki, i nie jest "typowo" czarny. Na korku od oleju nic nie ma, czyściutki. Zalany był Castrol Edge Turbo Diesel 5W40 4L. Wczoraj go przegoniłem troszkę tak ze 30KM i odstawiłem auto, dziś zajrzałem i zeszło 0.5cm .

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 01 - Maja - 2016 - 15:16:28 »
Zacznij od dokładnego sprawdzenia ile ubywa .Pomiar rób na zimnym silniku .Wlej do zbiorniczka poziom (możesz zaznaczyć nawet mazakiem ).Pojeździj odstaw na noc i rano jak będzie zimny skontroluj czy jest różnica .Najlepiej by wóz stał na równym by ewentualny przechył wozu nie knocił pomiaru .Powtórz to kilka razy jeśli różnica będzie to wtedy można zacząć poszukiwania wycieku .W modelu wozu jaki posiadasz zbierająca woda w kabinie może pochodzić z zapchanego spustu wody z podszybia (demontaż plastikowej osłony wyjaśni czy nie masz tam basenu co jest dość częste )

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #8 dnia: 01 - Maja - 2016 - 15:57:33 »
Jeszcze moje spostrzeżenie pisałeś że wymieniany termostat. Może być delikatny wyciek z pod króćca termostatu.

andrew7800

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #9 dnia: 01 - Maja - 2016 - 16:02:43 »
Powinien uronić choć parę kropel na kartonik o którym wspominał .Bardziej wygląda na okolice nagrzewnicy .

Offline edek112

« Odpowiedź #10 dnia: 01 - Maja - 2016 - 22:23:00 »
Codziennie sprawdzam poziom płynu. Zawsze uchodzi minimum 0.5cm. Jutro do nich dzwonię i umawiam się na sprawdzenie. Wzieli za samą robotę 800zl i jeszcze spie***. W głowie się nie mieści.

Dodano:  02 - Maja - 2016  -  09:36:47
Chyba wiem gdzie ucieka płyn. Tylko ja się nie znam nic kompletnie, więc prosiłbym o podpowiedz co to jest za część (od czego wąż)

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #11 dnia: 02 - Maja - 2016 - 16:32:12 »
Wąż idzie do chłodnicy oleju.
W sumie to się trzyma kupy - jak samochód zimny to nic nie leci, jak ciepły to się sączy i odparowuje od razu więc i kałuży pod autem nie ma.
Wymień ten wąż i powinno być ok  :thumbup:

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #12 dnia: 02 - Maja - 2016 - 18:16:48 »
Powinno być trochę na odwrót.Jak silnik się zagrzeje zwiększa się ciśnienie w układzie i po zgaszeniu silnika do puki nie wyleje się przez nieszczelność płyn lub nie ostygnie to ciśnienie będzie wypychać płyn na zewnątrz i plama pod wozem powinna być jak najbardziej .Jest możliwość że mechanior niechlujnie podszedł do tematu i nie oczyścił króćca od chłodniczki (z białego utlenionego syfi jaki na nim jest najczęściej )lub skręcił opaskę na wężu zbyt mocno uszkadzając go (nowa opaska może o tym świadczyć że przedobżył ).Jak to miejsce najbardziej ci podpada to od niego wypadałoby zacząć szukanie usterki .

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #13 dnia: 02 - Maja - 2016 - 19:21:01 »
Nie zawsze zobaczymy pod autkiem plamkę z drobnego wycieku. Ostatnio umyłem auto pod domem i postawiłem na dwie godzinki. Po tym czasie pojechałem na zakupy.prawa strona wyzej na krawęźniku. Po 10 minutach plama po lewej stronie. Widocznie nie zawsze wszystko splywa.

andrew7800

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #14 dnia: 02 - Maja - 2016 - 19:51:00 »
Z opisu autora tematu wywnioskowałem że tych dolewek było przynajmniej kilka a to już spora ilość płynu/wody by zaczęło coś z niego kapać od spodu .Skoro pada zdanie że podkładany karton by było lepiej widać i nic to coś nie pasuje w opisie objawów (nawet zakładając że część by odparowała od gorącego silnika ).Płyn jest dość tłusty i słabo odparowuje co innego woda . 

Offline edek112

« Odpowiedź #15 dnia: 03 - Maja - 2016 - 09:19:34 »
Panowie dzięki za zaangażowanie!!!;) Jutro zaprowadzam do mechanika, i jak cos będę wiedział od razu napisze.

Dodano:  05 - Maja - 2016  -  11:49:59
Witam. To był ten wąż przedstawiony na zdjęciu. Przy opasce był pęknięty. Teraz trzeba obserwować ;) Ale powinno być OK. Dzięki panowie za sugestie. Pozdrawiam.

Tagi wątku: