Autor Wątek: KOŁA-FELGI-OPONY  (Przeczytany 33112 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: [Sharan] Jakie opony przewidziała fabryka
« Odpowiedź #25 dnia: 21 - Lutego - 2017 - 16:56:40 »
RF- to chyba skrót od angielskiego Reinforced, opona wzmocniona o podwyższonej ładowności
Dokładnie tak  :thumbup:

A poniżej tabela z rozmiarami kół i ciśnieniem w oponach dla aut od 2000 roku wzwyż:

Dodano:  21 - Lutego - 2017  -  18:00:22
Ciekawy artykuł, gdzie bardzo dokładnie i czytelnie wytłumaczono, co to jest opona wzmacniana i kiedy należy ją zastosować:
http://www.opony.com.pl/opony-porady-ekspertow/opony-wzmacniane-xl-fakty-i-mity/?id=19

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #26 dnia: 21 - Lutego - 2017 - 22:29:44 »
Koledzy fajne te Wasze ramki. Sporo z nich się można dowiedzieć.  Wygląda na to ze na aucie mam koła jakie fabryka przewidziała.

Dziś uzupełniałem u wulkanizatora ciśnienie w kołach i miałem możliwość testować różne ciśnienia. Dziwi mnie jeden fakt że przy 225/45-17" ciśnienie w kołach tylnych ma być większe niż w przednich pod obciążeniem. Testowałem tą opcję dziś i nie da się normalnie jeździć. konkretna deska i zero amortyzacji. Ja zawsze u siebie w przednich miałem więcej powietrza jak w tylnych i auto zachowuje się lepiej na drodze. Co o tym myślicie? Może ktoś ma inne doświadczenia.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #27 dnia: 21 - Lutego - 2017 - 23:01:53 »
Jak miałem na trasie zapakowane 6-osób plus bagaż po sufit, to zawsze ładowałem o 0,5 atmosfery większe ciśnienie do tyłu niż do przodu. Wszystko w sumie było pompowane na tak zwane oko. Jeżeli przy dużym obciążeniu auto pływało na drodze, to dobijałem więcej tlenu a jak było twarde na dziurach to popuszczałem luftu z opon. W sumie tak samo postępuję dzisiaj, nie trzymam się ślepo tego co wypisali jacyś tam inżynierowie zanim powstało auto, tylko na podstawie swojego długoletniego doświadczenia ładuję do kół takie ciśnienie aby to Mi jeździło się dobrze i bezpiecznie ;)   

Offline vento1982

• :: StartLine
  • VW: Sharan I
  • Silnik: 1.8T 20V
  • Rej: KWA
ET felgi i opony
« Odpowiedź #28 dnia: 13 - Marca - 2017 - 17:44:29 »
Witam wszystkich
Mam problem z dobraniem opony i felgi do Sharana I
problem jest taki nie wiem jaka jakie et do felgi 18-cali i opona albo 19-cali et i opona do sharana zawieszenie oryginalne tylko obniżę delikatnie na sprężynach. pozdrawiam

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
Odp: Jakie ET i opona do Sharana I ?
« Odpowiedź #29 dnia: 13 - Marca - 2017 - 20:00:43 »
Ja mam średnicę 18 cali, szerokość 8,5 cala i ET 37 wszystko się mieści i nic nie obciera. Po obniżeniu też powinno być ok.

red@tapatalk

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
Odp: Jakie ET i opona do Sharana I ?
« Odpowiedź #30 dnia: 14 - Marca - 2017 - 21:17:58 »
W moim Sharanie teraz siedzi felga 17-cali, 7J szeroka i ET42 a opony 225/50/17.

Dodano:  15 - Marca - 2017  -  09:48:59
Rozwijając temat odsadzenia felgi, zacznę może od tego co jest zapisane jako fabryczne ET do Sharana I (95-10):

felga stalowa 15"  -  5x112  6J  ET55
felga stalowa 16"  -  5X112  6J  ET53
f. aluminiowa 15"  -  5x112  7J  ET59
f. aluminiowa 16"  -  5X112  7J  ET59
f. aluminiowa 17"  -  5x112  7J  ET54
f. aluminiowa 17"  -  5x112  8J  ET45

Współczynnik odsadzenia felgi, czyli po popularne ET (offset) to jeden z trzech podstawowych, obok rozstawu śrub i średnicy otworu centralnego parametrów montażowych felgi. Określa się nim odległość poziomą pomiędzy płaszczyzną montażu felgi do piasty, a płaszczyzną jej symetrii.

Parametr ten jest bardzo ważny ze względu na jego wpływ na optymalne rozmieszczenie koła samochodowego w nadkolu. Gdy wartość ET zmniejsza się, felgi wystają bardziej na zewnątrz (mniejsza odległość powierzchni montażowej felgi od piasty). Zwiększenie ET powoduje natomiast umiejscowienie koła bardziej wewnątrz nadkola (większa odległość powierzchni montażowej felgi od piasty). Odpowiedni dobór omawianego parametru gwarantuje, że koło nie będzie obcierało o rant błotnika albo elementy zawieszenia/układu kierowniczego nawet przy maksymalnym dopuszczalnym obciążeniu auta.

Odnosząc się do powyższego, parametr ET jest zależny od szerokości felgi i w zależności od tej szerokości powinien być dobierany.

Przykład pasujących felg i opon:
- felga aluminiowa 17"  -  5x112  7J     ET42 opony 225/50/17
- felga aluminiowa 18"  -  5x112  8,5J  ET37 opony 225/40/18

Mam nadzieję że te informacje pomogą ci w jakimś stopniu w dobraniu odpowiedniego ET felgi  ;)

Offline andrew7800

• Clubowicz
Koło dojazdowe
« Odpowiedź #31 dnia: 19 - Października - 2017 - 21:41:43 »
Witam.
Posiadam auto Vw Sharan 2.0 TDI 140 KM. Pojazd fabrycznie wyposażony został w instalację DPF. Z racji tej instalacji brakuje w tym pojeździe standardowego koła zapasowego tak jak było w starszych rocznikach. Na wyposażeniu fabrycznym jest tylko pojemnik z płynem i kompresor. Co do takiego wyposażenia miałem pewne obiekcje. Cały czas wiłem się z myślami co by było gdyby doszło do uszkodzenia opony to znaczy przebicia. Odpowiedź jest prosta. Zestaw daje radę w przypadku najechania na przedmiot który przebije nam oponę robiąc delikatny otworek np. przebicie opony gwoździem bądź wkrętem. Tą sytuację mam już za sobą. ;)

A co się stanie jeśli podczas użytkowania auta trafimy na dziurę w jezdni i dojdzie do rozerwania opony. Po dzisiejszym dniu mogę śmiało stwierdzić że mamy duży problem jeśli taki przypadek spotka nas daleko od wulkanizacji. Co w takim przypadku nam pozostaje? Wzywać pomoc drogowa bądź Assistance ale to może potrwać i wiąże się z dodatkowymi kosztami jeśli nie mamy wykupionej odpowiedniej opcji do polisy ubezpieczeniowej.
Druga rzecz o czym pomyślałem to koło zapasowe ale standardowe nie wchodzi w rachubę ponieważ podróżując w 7 osób zabierze nam prawie całe dostępne miejsce w bagażniku. W miejscu pod podłogą nie zamontujemy koła zapasowego tak jak w starszych wersjach ponieważ fabrycznie jest tam część miejsca zabrana na zbiornik do płynu instalacji DPF. Co możemy jeszcze zrobić? Alternatywą jest koło dojazdowe które gabarytowo zajmuje mniej miejsca niż standardowe. Myślałem o wyposażeniu mojego pojazdu w takie koło ale nie miałem pojęcia czy coś takiego istnieje do tego pojazdu.  Po dzisiejszym dniu śmiało powiem że przypadkiem trafiłem na takie koło. Moja opona nadawała się na szmelc więc zadzwoniłem w trasie do zaprzyjaźnionego mechanika w sprawie jakiegoś koła zastępczego by dowlec się do najbliższej wulkanizacji odległej o 20 km. Okazuje się że istnieje odpowiednie koło dojazdowe które pasuje do Vw Sharana. Jest to koło z auta Vw Touran, Tiguan czy Seat Leon.
Tutaj jest takie koło które dziś użyłem w swoim aucie.

Niżej mamy aukcję gdzie można coś takiego kupić jeśli mamy taką potrzebę:
http://allegro.pl/nowe-kolo-dojazdowe-tiguan-sharan-145-80-r18-i6208295692.html

Co o takim rozwiązaniu myślicie? Czy cena takiego koła dojazdowego nie jest wygórowana? Zapraszam do dyskusji w tym temacie.

Offline kalamb

• :: TrendLine
  • VW: Sharan I 1FL
  • Wersja: Family
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AUY
  • Moc: ?? KM
  • Rej: KR
Odp: Koło dojazdowe
« Odpowiedź #32 dnia: 19 - Października - 2017 - 23:08:02 »
Rozwiązanie dobre w Twoim i innych z DPF przypadku.  Czy akurat 18” ? Zawsze ratuje tyłek ;-) Tyle że cena spora jak na dojazd.
Gorzej sprawa wygląda z podwieszeniem owego koła bo jak juz niektorzy zdążyli się przekonać np ja ;-) windy z plastikowymi elementami wewnątrz bardzo często ulegają uszkodzeniom. Borykałem sie z tym problemem i niedawno znalazłem dość niedrogie rozwiązanie. Mianowice bodaj w Bydgoszczy jest człowiek, który produkuje zestawy naprawcze ( ośka, zębatka plus nawijacz linki ) całe metalowe. Dodatkowo można nabyć nową linke ( nierdzewka) wraz z końcówkami, tulejką do zarobienia, nowy widelec itp
Cały zestaw kosztował mnie 240 pln z wysyłką, troche pracy i problem rozwiązany :-)

Offline kasik77

• clubmen
  • VW: Sharan I 1FL
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: ASZ
  • Moc: 115 KM
« Odpowiedź #33 dnia: 27 - Grudnia - 2017 - 20:41:45 »
Na moje dość drogo za dojazdowe

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #34 dnia: 27 - Grudnia - 2017 - 22:37:30 »
Dla tego jeszcze go nie kupiłem. Ekstremalne warunki raczej dość rzadko się zdarzają a cena za koło dojazdowe powala.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #35 dnia: 27 - Grudnia - 2017 - 23:53:21 »
Bede mial takich kilka kol. Drogie nie drogie. Chlopaki z tourana wciagaja za 290 i nie placza.

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #36 dnia: 28 - Grudnia - 2017 - 02:04:23 »
Bo to koła fabryczne do Tourana więc idą jak świeże bułeczki a wszystko jest warte tyle ile klient jest w stanie zapłacić. Jeśli chodzi o Sharana z 2007 roku i to że idzie dopasować to inna bajka. ;)

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #37 dnia: 28 - Grudnia - 2017 - 05:17:16 »
Wiekszosc touranow mialo zestaw naprawczy z pompka. Reszta nieliczna miala podwyzszona podloge i pelnowymiarowe kolo. Najmniej bylo z dojazdowka. Kola sa w wiekszosci od audi.

To też temat dla kolegi Gulasz bo może coś wyczaruje w tej kwesti i jakieś koło dorobi.  Dziwne jest też to że ludzie takie koła zakładają a tyle przecie płaczu było że nie zakładać z niskim indexem i nośności i prędkości. Ale to już chyba każdego wybór. Ale ile się takich kół kiedyś naupalalem.

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #38 dnia: 28 - Grudnia - 2017 - 19:16:38 »
Masz rację co do nośności. Przy takiej dojazdówce to trzeba trochę uważać a o upalaniu to niezła musiała być zabawa. :P

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #39 dnia: 28 - Grudnia - 2017 - 19:57:09 »
Nośność jak nośność ale takie kółeczko lichawe to można bardzo szybko zniszczyć w sensie spalić bok opony przez jej przeciążenie.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #40 dnia: 28 - Grudnia - 2017 - 20:35:55 »
Czy ktoś porównywał taką dojazdówkę do jakiegoś zwykłego koła, które można kupić na szrocie za parę groszy ? 
Pytam bo jestem ciekawy czy cena takiego koła dojazdowego, odzwierciedla ilość zaoszczędzonego miejsca w bagażniku.
Jeżeli w aucie jest fabryczne miejsce na dojazdówkę, to nie mam pytań ale jeżeli i tak trzeba ja gdzieś upchać, to może zwykła wąska opona na feldze 16", też by wystarczyła jako zapas  ::) 

Dodano:  28 - Grudnia - 2017  -  20:46:41
Znalazłem tańsze koło, jak chcesz to kupuj: http://allegro.pl/kolo-dojazdowe-vw-tiguan-i-audi-q3-nieuzywane-i7109302282.html

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #41 dnia: 28 - Grudnia - 2017 - 20:54:24 »
Jako że niemal zostałem wywołany do tablicy to wypada podpowiedzieć bo może nie wszyscy wiedzą że dojazdówka to takie kółeczko by powoli dokulać się do najbliższego wulkanizatora (i to nie każdym autem ) .A dla szczególnie mało rozgarniętych którym nie chce się przeczytać parametrów z opony na feldze umieszczają sporych rozmiarów naklejkę z max prędkością .Jeśli pojazd nie został wyposażony w takie koło to autor miał coś na myśli (przekombinowali ) .W pojazdach wyposażonych w kontrolę trakcji ,ABS czy blokady mostów można sobie tylko zaszkodzić chcąc się poratować jazdą na takim kole .W niektórych autach jazda na jednym mniejszym kole może prowadzić do sporej awarii .
Pomijam aspekt bezpieczeństwa gdzie niektórzy wręcz krzyczą o oponach markowych,z dobrym bieżnikiem a jak co do czego to i na cieniutkiej dojazdówce w innym rozmiarze nie widzą problemu jechać  ::) 

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #42 dnia: 29 - Grudnia - 2017 - 12:25:26 »
mowisz rzeczy oczewiste.  nie oto chodzilo. systemy tez sa tak ustawione ze nic nie zaszkodzi jazda na dojazdowce. to nie przeprawa przez afryke.  Myslalem ze zmalujesz jakies kolo z drewna blota i drutu. moze cos od roweru itp. 99% aut ma nieco inne kolo zapasowe nawet pelnowymiarowe jak to co ma na osiach. To wynikowa chocby tego ze kola n aosiach to dzis chyba prawie kazdy ma alumy i jakies opony nieco wieksze itd. Zreszta chyba kazdy preferuje na zime kola nie tyle co ze na stalowym felunku ale nieco wezsze. To co wozic niby dwa zapasy?? Pod lato i zime??

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #43 dnia: 29 - Grudnia - 2017 - 13:48:00 »
systemy tez sa tak ustawione ze nic nie zaszkodzi jazda na dojazdowce.
Bardzo odważna wypowiedź .Ja jestem innego zdania .Jeśli ktoś chciałby założyć dojazdówkę do pojazdu z napędem 4x4 gdzie system opiera się na sprzęganiu układu mechaniczno/hydraulicznym założenie takiego kółka uszkodzi napęd .Jeśli założysz niewymiarowe koło np. touareg wywali kupę błędów a nieraz potrafi wywalić błąd skrzyni przechodząc w tryb awaryjny .
Jedynym rozsądnym wyjściem jest wożenie pełnowymiarowej opony wykorzystując jej wewnętrzną przestrzeń na upchanie dodatkowych klamotów .Niestety jest to opcja dla osób które potrafią zmienić oponę w warunkach polowych .Obawiam się że przy obecnym postępie (na który mówię uwstecznianie )nie wielu potrafiło by to zrobić samemu .
Zrobienie dojazdówki to nie problem tylko jak przeskoczyć temat w razie kontroli ?   

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #44 dnia: 29 - Grudnia - 2017 - 15:09:39 »
Co do wielkości koła to dojazdówka jest dobierana by pasowała pod oryginał. Jest wtedy najmniejsze przekłamanie i jak kolega @Wesol zauważył systemy tego nie widzą. Mi w Sharanie nie wskazywało błędów. Druga sprawa to budowa koła i odpowiednie zachowanie się z tym kołem zamontowanym w aucie czyli wolna jazda i ostrożność. Jak sama nazwa mówi koło to służy tylko do dojechania do najbliższej wulkanizacji a nie do codziennej eksploatacji.

Sprawa pełno wymiarowego koła zapasowego nawet o innych wymiarach nic w aucie nie uszkadza bynajmniej w moim. Od wczoraj mam 3 koła zimowe 225/45 17" i jedno koło letnie 205/55 16". Oczywiście podczas dynamicznego ruszania na mokrej nawierzchni system ESP pokazuje że to jedno koło traci przyczepność. Zmusiła mnie do tego sytuacja bo auto jest potrzebne i trzeba felgę do naprawy było zostawić.

Co do warunków polowych jak pisze kolega @Gulasz nie wielu to potrafi ale też nikt na zapas nie wozi opony bo w moim przypadku jak wiozę komplet 7 osób + bagaże to nie mam gdzie tego włozyć a auto fabrycznie nie ma miejsca na zapas tylko płyn i kompresor.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #45 dnia: 29 - Grudnia - 2017 - 15:25:51 »
Odważna wypowiedź bo te koła dojazdowe nawet występują  na różnej feldze i na 15 i na 16 a nawet i 18 cali i mają tą samą wielkość czyli średnicę bardziej fachowo obwód toczenia.  A układ ABS ma określony współczynnik procentowy różnicy prędkości między kołami by zacząć reagować.

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #46 dnia: 29 - Grudnia - 2017 - 15:47:36 »
Tak koła dojazdowe występują w różnych wielkościach felgi (15", 16" czy 18") oraz różne rozmiary gum (125/70, 145/70) są na tych felgach a do tego różna nośność (99M, 103M). Reasumując nie założy się byle jakiego koła dojazdowego a to z różnej przyczyny np w moim aucie z przodu musi być 18" bo mniejsze nie założymy.W większości starszych modeli Sharan mniejsza felga na dojazdówce będzie pasowała.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #47 dnia: 29 - Grudnia - 2017 - 17:59:49 »
A układ ABS ma określony współczynnik procentowy różnicy prędkości między kołami by zacząć reagować.
Nie chodzi o elektronikę którą da się do pewnego stopnia oszukać (choć i z tym bywa różnie ) tylko rozwiązania mechaniczne .Konstrukcja blokady mostu ,układu różnicowego sposób sprzęgania kół podczas uślizgu jednego z nich czy nawet osi przedniej z tylną .Obecne rozwiązania są na tyle delikatne że może dojść do ich uszkodzenia .A nieraz bywa że dojechanie do czynnego wulkanizatora to nie kilka kilometrów (nieraz kilka setek ).
Podsumowując auto na dojazdówce dostaje korby z ABS,ESP, łga odnośnie ciśnienia (jak badane jest na podstawie prędkości obrotowej kół ) ,może uszkodzić układ przeniesienia napędu,przy niefarcie wpadając w większą dziurę może dojść do odpalenia poduszek a o bezpieczeństwie trakcji takiego pojazdu nawet nie wspominam .

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #48 dnia: 29 - Grudnia - 2017 - 20:07:39 »
przy niefarcie wpadając w większą dziurę może dojść do odpalenia poduszek
Nie uważasz że z tymi poduszkami to spore przegięcie?

Co do napędów to nie ma blokad na 100% bo byśmy pojechali prosto. Zawsze jest tolerancja by auto dało się prowadzić normalnie. Jeśli coś takiego jest zrobione na stałe to i producent o tym pomyślał i takie auto posiada pełnowymiarowe koło zapasowe. Co do szalonej jazdy utraty trakcji to czegoś takiego staramy się unikać mając świadomość jakie koło jest zamontowane a szybkość też ograniczamy max 80 km/h

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #49 dnia: 29 - Grudnia - 2017 - 20:43:36 »
A czemu to niby nic mniejszego jak 18 cali nie zalozysz na przod?

Gulasz sga itp nie maja blokad kol osi czy co tam sobie wymyslasz to nie offroad. Poza tym musialbys poczytac firum mastersa co kiedys bylo to tam naped i haldexa i torsena byl dosc dobrze opisany ale nie ksiazkowo tylko zyciowo.  Nie wiem czy wiesz ale spietych osi czy mostow nie wolno uzywac na drodze bo zniszczysz ktoras z tych rzeczy. Szpery stale to sie w terenie uzywa. Na drodze to dlugo nie polatasz.

Tagi wątku: