Autor Wątek: WIDEO-REJESTRATOR - wybór, montaż, działanie i problemy  (Przeczytany 39637 razy)

Offline arekp

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Odp: WIDEO-REJESTRATOR - wybór, montaż, działanie i problemy
« Odpowiedź #75 dnia: 12 - Marzec - 2018 - 15:16:20 »
do tej kamery bywaja kable 10m.

U mnie kabla jest 6m i nawet trochę zapasu jest.

Offline wojtek.vw

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
« Odpowiedź #76 dnia: 12 - Marzec - 2018 - 19:08:01 »
U mnie kabla jest 6m i nawet trochę zapasu jest.
A jak masz schowany od kamery do kratki?
Sorry ale nie zawsze mogę pisać z polskimi literkami.

Offline arekp

« Odpowiedź #77 dnia: 12 - Marzec - 2018 - 19:37:07 »
A jak masz schowany od kamery do kratki?

Nie mam. Prosto od kamerki idzie "na kratkę" i lekko przez nią przepleciony w dół za siedzenia.

Offline wojtek.vw

« Odpowiedź #78 dnia: 25 - Kwiecień - 2018 - 09:56:45 »
Dostałem przewód między kamerami o długości 10m. Trzeba z 3 tygodnie poczekać bo na stanie nie ma, ale da radę załatwić.

Offline Wolf

• Kod: CZEA
  • Rej: GDA
« Odpowiedź #79 dnia: 26 - Kwiecień - 2018 - 06:59:56 »
W tej cenie nie kupisz nic, co by dawało szansę na rozpoznanie tablic rejestracyjnych (poza idealną pogodą latem), a co dopiero twarzy. I mówię tu o jednej kamerze, a nie jeszcze dodatkowo na tył.

nie zgodziłbym się mam Mio MiVue C330 GPS z opcją info o radarach aktualizacja dożywotnia miałem kilka badziewi ale tu jest wszystko na filmie jak trzeba -prosty jak obsługa cepa płaciłem ok 390 zł na chwile obecną w euroagd  bodajże 360+- ,może i w czasie jazdy obraz rozmyty ale na cholerę mi to, mam patrzeć na drogę -więc i tak mam tryb z datą i prędkością brak kabla do kompa, ale prawie każdemu wala się w domu usb /usb mini choćby od starej noki o proszę link może i nie ma wodotrysków ale skuteczny
oczywiście zgadzam się że 500 na dual to za mało ale w MIO występuje również dual- nie znam jednak ceny choć gdzieś na innym forum czytałem iż kupują niektórzy dwie na przód i tył co i tak wychodzi taniej a i z kablami mniej problemu ;)
https://www.euro.com.pl/rejestratory-jazdy/mio-mivue-c330-gps.bhtml

Offline MrBlacker

• VW: Tiguan Allspace
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
« Odpowiedź #80 dnia: 26 - Kwiecień - 2018 - 13:28:15 »
może i w czasie jazdy obraz rozmyty ale na cholerę mi to, mam patrzeć na drogę

Ale przecież chodzi o to, aby wideorejestrator rejestrował wyraźny i ostry obraz podczas jazdy. Tak żeby można było później rozpoznać osobę, czy odczytać tablicę rejestracyjną.

Offline Wolf

« Odpowiedź #81 dnia: 26 - Kwiecień - 2018 - 13:35:00 »
Ale przecież chodzi o to, aby wideorejestrator rejestrował wyraźny i ostry obraz podczas jazdy. Tak żeby można było później rozpoznać osobę, czy odczytać tablicę rejestracyjną.
Możecie dokładnie nie wyjaśniłem można w trakcie jazdy mieć podgląd na wyświetlaczu i sobie obserwować i tu wydaje mi sie obraz trochę rozmazany ale po podłączeniu do PC czy też tv obraz / nagranie jest bez zarzutu tablice i twarze widoczne bez potrzeby skalowania  u córki w smarcie mam pentagram wifi i różnica bardzoooo duża a za tamten dałem ok 800 zł wręcz niebo a ziemia

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #82 dnia: 26 - Kwiecień - 2018 - 14:01:11 »
To wszystko wyjaśnia.
Tak naprawdę to wyświetlacz powinien służyć tylko do przeglądania już nagranego materiału, a jeśli można wideorejestrator spiąć z telefonem (po BT czy WiFi) to taki wyświetlacz mija się z celem.
Osobiście będę kupował taki bez wyświetlacza.

Offline Wolf

« Odpowiedź #83 dnia: 26 - Kwiecień - 2018 - 14:27:50 »
Jest na Apple aplikacja jakiś czas używałem ale zawala miejsce bez lokalizacji itd czytelna owszem może na nowy ios jest poprawka trzeba sprawdzić
Dobra czarnuch prawie suchy oddłuszczam i lecę zabezpieczenie lakieru od Tenzi ale to już nie tu
Pozdrawiam i szczerze radzę warto mieć ten sprzęt mało tego sądy nie za bardzo podważają dowody od garmin i mio wręcz traktują je od tych producentów bardzo serio jak i również federalni . :D

Offline Bart226

• :: StartLine
  • Silnik: 1.2 tsi
« Odpowiedź #84 dnia: 29 - Kwiecień - 2018 - 17:12:26 »
Podlaczenie kamery cofania

Dodano:  29 - Kwiecień - 2018  -  17:15:13
Witam chcialem podlaczyc kamere cofania w raczce bagaznika wszystko zrobilem tak jak trzeba czerwony kabel do plusa od lampy i reszta do radia ale przy radiu jest problem bo nie mam gdzie podlaczyc czerwonego kabelka

Dodano:  29 - Kwiecień - 2018  -  17:26:44
Cały czas mam brak sygnału.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Wersja: Sport&Style
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #85 dnia: 03 - Maj - 2018 - 11:39:52 »
Cześć, jeżeli chcesz uzyskać tutaj pomoc, to wysil się choć trochę i w pierwszym poście opisz o jaki dokładnie sprzęt chodzi (modele radia i kamery). Zrób swoje zdjęcia tego podłączenia i opisz je - co i jak zrobiłeś.
Dobry wyczerpujący opis z fotkami, pomaga w rozwiązaniu prawie każdego problemu. Postaw się w naszej sytuacji i weź pod uwagę że my też mamy swoje sprawy, a na domysły nikt w tych czasach nie ma czasu ;)

PS. Nie wrzucaj fotek z sieci do załączników, takie fotki można bez problemu zamieścić w poście na forum ->>> http://vw-clubpolska.pl/index.php/page,poradnik_foto.html

Offline wojtek.vw

« Odpowiedź #86 dnia: 25 - Maj - 2018 - 11:56:59 »
Panowie mam problem z kamerka DOD RC500S. Problem polega na zawieszaniu sie w trybie parkingowym lub w momencie wyjscia z niego. Majac do dyspozycji druga kamerke, podmienialem po kolei elementy lacznie z modulem zasilania DP4. Teraz mam juz ten drugi zestaw (karta, kamera, zasilanie) i dalej jest problem. Wyglada na to, ze cos z samochodem. Aktualnie mam podpiety modul zasilania pod F10 (zasilanie 24h) i moze trzeba skubnac z innego miejsca zasilanie? Czy macie jakies pomysly? Jakies filtry zasilajace?? Nie mam pomyslu, kupa kasy poszla i uzywac nie mozna... Na dodatek samochodem jezdzi kobitka a ona nie rejestruje czy dziala czy nie i potrafi jezdzic caly czas z zawieszonym rejestratorem. No nie o to chodzilo...

Czy dobrze widze, ze podpiales sie pod F42?
W tym celu zaopatrzyłem się także w zabezpiecznie przed rozładowaniem akumulatora, które odcina zasilanie kamery w przypadku spadku napięcia poniżej 11,5V.

Offline wojtekw

• Moc: 190 KM
  • Rej: SB
« Odpowiedź #87 dnia: 25 - Maj - 2018 - 12:02:49 »
Również miałem problem z wieszającą się kamerą. Niestety nie resetowała się samoczynnie po zawieszeniu.
Wydaje mi się, że problemem był soft. Po updacie softu kamera już prawie się nie wiesza, a jeżeli już się zwiesi to sama się restartuje i pracuje tak jak powinna. Na stronie producenta dostępny jest nowy soft, zaktualizuj i sprawdź czy częstotliwość wieszania jest taka sama.

Swoją drogą byłem mocno rozczarowany faktem, że muszę ingerować w sprzęt za tą cenę, by pracował poprawnie...

Offline arekp

« Odpowiedź #88 dnia: 25 - Maj - 2018 - 12:58:59 »
Ja u siebie kwestię zasilania w trybie parkingowym w końcu rozwiązałem, zakupując długo oczekiwany moduł baterii nowego typu.

https://www.blackvue.com/power-magic-ultra-battery-b-124/

Pioruńsko dobrze trzyma i równie pioruńsko szybko się ładuje. Ponieważ używam raptem kilka dni, to jeszcze nie mogę "zdecydowanie" polecić, ale zapowiada się przyzwoicie.

Tinypic padł, więc ew. fotki z aplikacji później.

Opisowo:

- ze stanu 100% o 7:47 (przewidywane utrzymanie 24h+00m) do 88% o 11:25 (przewidywane utrzymanie kolejne 25h+38m)
- auto odstawione do garażu o 18:45 ze stanem 100%, kolejnego dnia odpalone o 7:57 przy stanie 58%, doładowanie w czasie jazdy do 78% parkując o godzinie 8:21.

Offline wojtek.vw

« Odpowiedź #89 dnia: 25 - Maj - 2018 - 14:22:15 »
Również miałem problem z wieszającą się kamerą. Niestety nie resetowała się samoczynnie po zawieszeniu.
Wydaje mi się, że problemem był soft. Po updacie softu kamera już prawie się nie wiesza, a jeżeli już się zwiesi to sama się restartuje i pracuje tak jak powinna. Na stronie producenta dostępny jest nowy soft, zaktualizuj i sprawdź czy częstotliwość wieszania jest taka sama.

Swoją drogą byłem mocno rozczarowany faktem, że muszę ingerować w sprzęt za tą cenę, by pracował poprawnie...
Tez jestem zniesmaczony, tym bardziej, ze mam dwie takie kamery :/ Czy bylbys tak uprzejmy i sprawdzil jaki masz firmware? Ja mam chyba z marca, a po Twoim poscie sprawdzilem, ze jest nowy z 17.05.2018, czyli zupelna swiezynka.

Arek, kupowales w PL? Musze sobie poczytac o tym ustrojstwie.

Offline arekp

« Odpowiedź #90 dnia: 25 - Maj - 2018 - 14:50:34 »
Arek, kupowales w PL? Musze sobie poczytac o tym ustrojstwie.

Tak, ale wyczyściłem magazyn ;-) Czekam jeszcze na dosłanie kolejnych sztuk. Na priv wysyłam linka do zaufanego sklepu.

Ustrojstwo banalne w działaniu, podpinasz wedle uznania: do zapalniczki lub w bezpieczniki. Z drugiej strony masz kabelek kończący się gniazdem zapalniczki, więc możesz zasilać dowolną kamerkę innego producenta (+ modem GSM dla przykładu).

Offline wojtekw

« Odpowiedź #91 dnia: 25 - Maj - 2018 - 15:00:32 »
Czy bylbys tak uprzejmy i sprawdzil jaki masz firmware?

Mam soft z marca b. r. i on rozwiązał moje problemy.
Dzięki za informacje o świeżej wersji :)

Offline wojtek.vw

« Odpowiedź #92 dnia: 25 - Maj - 2018 - 15:20:09 »
Sprawdzilem na kamerze, mam z lutego. Skad masz z marca??

Chyba sie za bardzo ucieszylem z tym majem, bo:
Na stronie producenta jest ten lutowy: http://www.dod-tec.com/index.php/download/
a majowy widzialem na stronie australijskiej, ale to nie ten rejon... https://www.dod-tech.com.au/support/downloads/

Offline wojtekw

« Odpowiedź #93 dnia: 25 - Maj - 2018 - 15:46:56 »
Sprawdzilem na kamerze, mam z lutego. Skad masz z marca??

Sprawdziłem jeszcze raz i wprowadziłem Cię w błąd.
Mam soft z lutego, przy czym paczka jest z lutego, a sam plik BIN z końca stycznia.
Link do softu, który aktualnie mam wgrany.

Z tego co wyczytałem gdzieś na forum to nie zalecają instalowania softu z innego rejonu, ze względu na możliwe błędne działanie GPS'a - niestety niczego więcej się nie dowiedziałem.
Spróbowałbym po prostu drugi raz wgrać ten soft, jeżeli to nie pomoże to proponuję zareklamować sprzęt. To miał być następny krok po upgradzie, jeżeli kamera będzie nadal się wieszać, w moim przypadku :)

Offline wojtek.vw

« Odpowiedź #94 dnia: 28 - Maj - 2018 - 14:55:53 »
A do czego uzywasz GPS, poza wskazaniem predkosci?
Czy DOD Player 2.0 pokazuje Ci mapke, predkosci itp? U mnie dziala tylko jako sam odtwarzacz filmow. Z tego co widzialem DOD Player nie jest kompatybilny z wideorejestratorem RC500S. 

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #95 dnia: 28 - Maj - 2018 - 15:35:29 »
Ja u siebie kwestię zasilania w trybie parkingowym w końcu rozwiązałem, zakupując długo oczekiwany moduł baterii nowego typu.
https://www.blackvue.com/power-magic-ultra-battery-b-124/
Pioruńsko dobrze trzyma i równie pioruńsko szybko się ładuje. Ponieważ używam raptem kilka dni, to jeszcze nie mogę "zdecydowanie" polecić, ale zapowiada się przyzwoicie.

Masz podpięte bezpośrednio do zasilania czy przez adapter zasilania typu BlackVue Power Magic Pro?

Offline arekp

« Odpowiedź #96 dnia: 28 - Maj - 2018 - 16:19:35 »
Masz podpięte bezpośrednio do zasilania czy przez adapter zasilania typu BlackVue Power Magic Pro?

Obecnie do zapalniczki, gdyż nie miałem czasu na zabawę - nawet paczka leżała chyba 3 dni zanim rozpakowałem ;-)

Plan jest taki, aby to wpiąć w bezpieczniki - w komplecie jest wszystko co potrzeba.

Plan dodatkowy, to przygotować możliwość odcięcia kamerki od zasilania, ale pomiędzy kamerką, a baterią. Tak aby baterię mieć zawsze naładowaną i nie obciążać jej kiedy auto jest zaparkowane w prywatnym garażu. Rozwiąże to ew. problem (który już raz miałem), że bateria się rozładuje w trakcie garażowania, a pierwsze trasy po rozładowaniu są zbyt krótkie (5-15 min), aby całość naładować (z aku ~40 min, z zapalniczki pewnie z 1,5h).

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #97 dnia: 28 - Maj - 2018 - 16:28:55 »
Czyli odcięcie zasilania będzie między baterią, a kamerką.
Pytanie tylko czy ta bateria jest na tyle inteligenta, że odetnie ładowanie w przypadku zbyt dużego obniżenia napięcia akumulatora?
Czy przypadkiem w skrajnym przypadku nie rozładuje akumulatora?

Offline arekp

« Odpowiedź #98 dnia: 28 - Maj - 2018 - 19:33:07 »
Czy przypadkiem w skrajnym przypadku nie rozładuje akumulatora?

Nie jest w stanie w nowym aucie, bateria ma tylko 6Ah i zakładam użytkowanie z głową.

Offline wojtekw

« Odpowiedź #99 dnia: 29 - Maj - 2018 - 08:33:39 »
Czy DOD Player 2.0 pokazuje Ci mapke, predkosci itp?
Tak, pokazuje mi bez problemu, jednak użyłem tego playera może trzy razy, ze względu na jego prędkość działania i stabilność... :)
Ogólnie to jest to bajer, który nie jest niezbędny, ale działa w moim przypadku.
Dodatkowo pokazywana jest informacja o przeciążeniu w danym momencie, także całkiem sporo informacji.

Tagi wątku: