Autor Wątek: Aktualizacja Windows 7 do Windows 10  (Przeczytany 7376 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Aktualizacja Windows 7 do Windows 10
« dnia: 07 - Kwietnia - 2016 - 21:23:44 »
Witam.
Przymierzam się do aktualizacji systemu Windows 7 do najnowszej wersji Windows 10 w moich 4 domowych kompach.
Może ktoś z forumowiczów robił już taką aktualizacje i ma z tym faktem jakieś doświadczenia.
Chciałbym się dowiedzieć czy przy aktualizacji systemu czekają mnie może jakieś niespodzianki i powinienem na coś zwrócić szczególną uwagę  ::)
Za pomocne wskazówki z góry dziękuję  ;)

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: DS
Odp: Aktualizacja Windows 7 do Windows 10
« Odpowiedź #1 dnia: 07 - Kwietnia - 2016 - 22:19:08 »
Ja aktualizowałem z Windows 8.1 i wróciłem znowu do 8.1. Ogólnie wszystko do pewnego czasu było ok. Później włączyła się jakaś aktualizacja i po niej straciłem pasek zadań, nie mogłem otworzyć muzyki, filmów, zdjęć na komputerze, ogólnie bardzo dużo funkcji nie działało. Pomijam już to że nie działały mi różne programy bo sterowników nie było. Do VAG'a niby sterowniki były ale też mi nie działał. Odinstalowałem aktualizację i przez dwa dni było ok, ale później problem powrócił pomimo braku jakichkolwiek aktualizacji od tamtego czasu. Zainstalowałem znowu stary system, szkoda że tak przeciągnąłem to w czasie, bo przez jakiś czas można powrócić do starego systemu, a później pliki się usuwają i trzeba instalować od nowa. Ogólnie - nie polecam.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #2 dnia: 08 - Kwietnia - 2016 - 13:41:00 »
Zaktualizowałem do 10 i jak dla mnie jest ok - system stabilny, wizualnie nawet trochę ładniejszy, funkcjonalność w moim mniemaniu nawet wyższa.
Jak chcesz spróbować to przed instalacją 10 zrób kopię zapasową systemu - w razie czego wrócisz do poprzedniego systemu bez strat.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #3 dnia: 08 - Kwietnia - 2016 - 13:46:01 »
wrócisz do poprzedniego systemu bez strat.
O jakich ty stratach piszesz ?
Ja nie mam zamiaru ponosić żadnych strat, jak ktoś poniesie straty to będzie to tylko Microsoft a nie ja  :evilmrgrin:

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #4 dnia: 08 - Kwietnia - 2016 - 14:05:27 »
O jakich ty stratach piszesz ?
Ja nie mam zamiaru ponosić żadnych strat, jak ktoś poniesie straty to będzie to tylko Microsoft a nie ja  :evilmrgrin:
Jak nie zrobisz kopii zapasowej to w razie powrotu do 7 instalujesz goły system - będziesz musiał na nowo instalować wszystko co miałeś :evilmrgrin:

Offline bolotelewidz

• :: TrendLine
  • VW: Vento
  • Silnik: 1.6 MPI
  • Kod: AFT
  • Rej: WP
« Odpowiedź #5 dnia: 09 - Kwietnia - 2016 - 08:56:47 »
Zrobiłem aktualizację systemu jakieś 3 miesiące temu i jak do tej pory jestem zadowolony. Wydaje się że komputer dostał lekkiego kopa i działa znacznie sprawniej i szybciej, choć mogą to być odczucia subiektywne.
Słyszałem że zaraz po wprowadzeniu nowego win10, były po aktualizacji jakieś problemy ale z tego co widzę to u mnie one nie występują i mogę go polecić  :thumbup:

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #6 dnia: 10 - Kwietnia - 2016 - 01:13:51 »
Na specjalistycznych stronach które dzisiaj przewertowałem, więcej głosów jest przeciw aktualizacji niźli za nią, więc na razie temat zawieszam i cieszę się niezawodnym Windows 7 ;)

Offline wahacz

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #7 dnia: 26 - Kwietnia - 2016 - 22:31:59 »
Mnie Windows 10 bardzo się podoba - działa sprawniej niż 7, wygląda też nowocześniej.

Aktualizacja jeśli robimy upgrade świeżego systemu przebiega bezproblemowo. Na komputerze na którym Windows 7/8.1 instalowany był już jakiś czas temu pojawia się więcej konfliktów, ja na początku miałem spore problemy bo komputer działał tragicznie wolno. Okazało się, że problemem były niektóre sterowniki w starszych wersjach. Pobawiłem się trochę, odinstalowałem co trzeba, zainstalowałem nowsze wersje i działa elegancko :)

Offline wojtas255

• :: ComfortLine
  • VW: Sharan I 1FL
  • Silnik: 1.8T 20V
  • Kod: AWC
  • Moc: 150 KM
  • Rej: RM
« Odpowiedź #8 dnia: 18 - Maja - 2016 - 21:24:06 »
Na specjalistycznych stronach które dzisiaj przewertowałem, więcej głosów jest przeciw aktualizacji niźli za nią, więc na razie temat zawieszam i cieszę się niezawodnym Windows 7 ;)
@Pretor a po co chcesz aktualizowac do czegos co tak naprawde nie jest tak stabilne jak obecn system ktory masz ? ( tak naprawde tez nie za fajny ale ujdzie ..... ) ?
Generalnie tak , jesli masz maszyny w miare dobre parametrowo spokojnie mozesz aktualizowac sobie do 10-ki, ale smiem twierdzic ze po jakims czasie minie fascynacja czyms nowym i dojdziesz do wniosku , że oprocz paru "fajnych" wodotrysków to tak naprawde nic nowego nie wprowadzili ......
I podstawowa rzecz : zrób backupy wszystkiego co mozliwe ( poczta: konta,wiadomosci , dokumenty i wszystko co instalowales od czasu golego systemu. Wiesz, Microsoft lubi platac rózne figle ...... dobra opcja jest obraz partycji :)
1.8T Sharik :)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #9 dnia: 19 - Maja - 2016 - 00:35:46 »
Zaktualizowałem już W7 do W10 i jak na razie wszystko działa bez problemu, nic się nie wiesza ani też nic nie znikło z laptopa.
Programy takie jak: Gimp 2, PhotoScape v3.7, czy Commander 64, działają bez żadnych modyfikacji sterowników.
Nowy system Windows10 nie jest też u mnie szybszy ani wolniejszy od poprzedniego Windowsa7 i jak na razie po paru dniach użytkowania nie mam co do niego żadnych zastrzeżeń. Przynajmniej na razie :D

Offline wojtas255

• :: ComfortLine
  • VW: Sharan I 1FL
  • Silnik: 1.8T 20V
  • Kod: AWC
  • Moc: 150 KM
  • Rej: RM
« Odpowiedź #10 dnia: 19 - Maja - 2016 - 08:22:53 »
Zaktualizowałem już W7 do W10 i jak na razie wszystko działa bez problemu, nic się nie wiesza ani też nic nie znikło z laptopa.
Programy takie jak: Gimp 2, PhotoScape v3.7, czy Commander 64, działają bez żadnych modyfikacji sterowników.
Nowy system Windows10 nie jest też u mnie szybszy ani wolniejszy od poprzedniego Windowsa7 i jak na razie po paru dniach użytkowania nie mam co do niego żadnych zastrzeżeń. Przynajmniej na razie :D
@Pretor
to co napisalem to nie jest pewnik , z doswiadczenia wiem , że z nowymi odslonami Windowsa bywa róznie , czasami jest ok a czasami nie :) Miejmy nadzieje że u Ciebie bedzie ok :)
1.8T Sharik :)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #11 dnia: 19 - Maja - 2016 - 10:17:36 »
Jak zagłębisz temat na stronach poświęconych tylko tym zagadnieniom, to przekonasz się że problemy z nowym Win10 po aktualizacji z Win7 i Win8 występowały głównie na początku. Można się domyśleć że darmowa aktualizacja jest po to aby wszyscy którzy jej dokonają dołączyli do grupy beta-testerów i przetestowali produkt zanim będzie dostępny tylko jako płatny.

Jak już wcześniej pisałem, mam 3 urządzenia na których mogę dokonać aktualizacji i decyzję o jej przeprowadzeniu pojąłem dopiero teraz, prawie rok od wprowadzenia nowego Win10. Urządzenie na którym po 6-7 probie w końcu udało mi się dokonać aktualizacji, to mały laptop 10 cali na którym nic nie mam oprócz paru programów do grafiki. Laptop służy mi na wyjazdach do przeglądania wiadomości, maili i czasami zmiany kolorów tu i tam na jakieś stronce. Więc strachu że coś zniknie albo nie zadziała nie było a raczej chęć testowania nowego produktu Microsoftu  :D

Jak do lipca nic się nie wydarzy i laptop będzie działał jak należy to wtedy podejmę suwerenną decyzje co z resztą mojego domowego sprzętu  ::)

Cytat: Microsoft
Opcja darmowej aktualizacji ważna jest do 28 lipca 2016 roku.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #12 dnia: 16 - Lipca - 2016 - 20:09:15 »
Od miesiąca Windows 10 działa na laptopie żony a ja potraktowałem jej laptopa, trochę jak poligon doświadczalny do sprawdzenia nowego produktu Microsoftu. Miesiąc testu i nic złego się nie wydarzyło, więc dzisiejszej nocy decyzja o aktualizacji w moim laptopie  :evilmrgrin:
Na razie po 2 godzinnej aktualizacji wszystko jest okey.

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #13 dnia: 16 - Lipca - 2016 - 20:23:49 »
Ja już od dłuższego czasu mam na swoim lapku windows 10 i nie stwierdzam aby były z nim jakieś problemy. Jedyne co to mam sygnały od znajomych, że mają problemy z programami do diagnostyki samochodowej.

Tagi wątku: