Autor Wątek: SKRZYNIA BIEGÓW MANUAL - różne problemy  (Przeczytany 8721 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bercikus1

• :: TrendLine
  • VW: Polo IV
  • Silnik: 1.4
  • Napęd: FWD
  • Rej: LSW
SKRZYNIA BIEGÓW MANUAL - różne problemy
« dnia: 20 - Marca - 2016 - 12:00:59 »
Witam, posiadam Polo IV 9N 2005r z silnikiem 1,4 benzyna 75 km chciałbym zmienić skrzynie z 5-cio biegowej na 6-cio biegową.
Pytanie: jaka skrzynia tam wejdzie i jakie przeróbki by trzeba było zastosować?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: SKRZYNIA BIEGÓW MANUAL - zamiana z 5 na 6 biegów.
« Odpowiedź #1 dnia: 20 - Marca - 2016 - 12:54:50 »
Jeśli pytanie miało głównie dotyczyć czy się da zrobić tego typu przeróbkę mogę z mojego doświadczenia powiedzieć z pełną stanowczością że się da. I to nawet nie musi być skrzynia od VW. Podpowiem że da się przerobić wszystko nawet diesla zaadoptować do Pb. Należy zadać sobie pytanie jaki efekt chce się uzyskać, czemu ma przeróbka służyć. Czy auto ma być mocniejsze, szybsze czy może przeróbka ma na celu tylko jako bajer i cieszyć oko jak i właściciela pojazdu. Jeśli skrzynia nie pasuje bezpośrednio na do bloku silnika stosuje się flansze redukcyjne, półosie jak najbardziej też się przerabia (skraca, wydłuża). Jeśli nie pasuje wielowypust lub średnica tarczy sprzęgła też da się to przerobić. Tylko po co taka walka jaki ma być efekt końcowy ?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #2 dnia: 20 - Marca - 2016 - 14:08:53 »
Cześć, jeżeli twój silnik 1,4 produkowany był tylko z 5-biegową skrzynią biegów i nie występował z 6-biegową, to odpuść sobie temat. Taniej i prościej byłoby wymienić chyba cały kompletny silnik ze skrzynią biegów, niż rzeźbić dla jednego biegu więcej.  Każda skrzynia biegów jest dopasowana do konkretnego modelu auta i silnika, wkładając inną niedopasowaną raz że trzeba dopasować połączenia mechaniczne a dwa przełożenia w skrzyni są zazwyczaj zupełnie inne i auto może jeździć dużo wolniej lub szybciej ale bez mocy.

Offline bercikus1

« Odpowiedź #3 dnia: 20 - Marca - 2016 - 16:25:18 »
Silnik bby auto ma jechać np 140 i ma mieć mniej obrotów

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #4 dnia: 20 - Marca - 2016 - 17:37:29 »
To wystarczy ci tylko zamontować taką z diesla (ma inne przełożenia )5 biegową .Jeśli silnik w dobrej kondycji to podoła i będziesz zadowolony jeśli czuje się lichawo to będziesz więcej wachlował pod większymi wzniesieniami .A prędkość o której wspominasz uzyskasz bez problemu (no i taka skrzynka będzie tańsza od 6 -biegowej )

Offline bercikus1

« Odpowiedź #5 dnia: 20 - Marca - 2016 - 19:02:02 »
A mógłbyś mi podać oznaczenie skrzyni albo od jakiego diesla by pasowała?

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #6 dnia: 20 - Marca - 2016 - 20:00:05 »
Od żadnego nie będzie pasować p&p.
Daj sobie spokój z tym. Za mała moc a właściwie niuton na niskich i średnich obrotach by na wysokich biegach ganiac. To nie ma tak ze sobie tak można zwiększać przełożenia.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 21 - Marca - 2016 - 19:59:40 »
Delikatne sprostowanie aż się prosi napisać .Jeśli auto lata na kółeczkacz przypuśćmy 13" a zarzucimy na większe 14" lub 15" to jednocześnie obwód koła się zwiększa (nie mówię o super niskim profilu ).W rezultacie przy tych samych obrotach uzyskujemy większą prędkość .Warunkiem jest zdrowe serce pod machą by podołało dźwignąć taki pojazd na większym kółku .Podobnie jest jak zastosujesz skrzynię od diesla do Pb.
Z tak małej pojemności nie można spodziewać się szatana pod machą (choć nie jeden wyciska sok z kamienia )i dlatego wspomniałem że jak nawet zmodzi 6 biegów to może zabraknąć mocy do ciągnięcia takiego zaprzęgu .Na początek autor tego tematu może pokusić się o próbną jazdę na wyższym profilu lub większym kole by się przekonał czy wóz da radę czy osiągi będą go zadowalać i dopiero podejmie decyzję czy chce coś kombinować .Bo odpowiedź na pytanie czy się da odpowiadam że nie ma problemu nie musi być nawet ze stajni VW przy każdej przeróbce są jakieś schody ale da się je pokonać .

Offline bercikus1

« Odpowiedź #8 dnia: 21 - Marca - 2016 - 20:38:13 »
Auto ma założone koła 16 205 45 daje radę bez problemu tylko chodzi o to że jadę 140 a obrotów mam 4500 ten silnik aż wyje i stąd to moje pytanie. Może ktoś wie od jakiego diesla czy benzyny ale 6 biegowej pasowała by skrzynia bez żadnych przeróbek?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #9 dnia: 22 - Marca - 2016 - 07:11:29 »
Masz założony niski profil opony więc obwód możesz mieć taki sam jak przy orginale lub nawet mniejszy .Musiałbyś na próbę wrzucić profil 55-60 lub nawet wyższy taki by się mieścił w nadkole i nie chodzi czy będzie coś ocierać przy pełnym skręcie (bo na pewno będzie ).Do testu potrzebujesz głównie jechać na wprost z minimalnymi skrętami więc wrzuć max co wejdzie w nadkole i wtedy jazda próbna .Jak podoła i osiągi będą cię zadowalać wtedy kombinacja ze skrzynią ma sens .
Jak padnie decyzja że chcesz zmiany to jak podpowiadałem da się wrzucić jaką chcesz .Najlepiej wyjmujesz swoją odkręcasz koło z dociskiem i robisz dokładny szablon z tektury (rozmieszczenie otworów od środka wału ).Zrobiony szablon przykładasz do skrzyni jaką masz zamiar wrzucić do auta .Jak otwory montażowe są mocno przesunięte dorabiasz blachę dystansową którą najpierw przykręca się do bloku a skrzynię przykręca do tej blachy .Przeróbka naturalnie niesie za sobą parę drobiazgów typu wielowypust tarczy do wałka sprzęgłowego ,kwestia rozrusznika (zarys wieńca koła zamachowego )jego odsadzenie względem odsuniętej skrzyni przez dorobiony dystans z blachy czy nawet średnica przegubów wewnętrznych .Ważne są też długości półosi bo nie raz po tego typu modyfikacji ulegają one zmianie .Ale trochę chęci i się da to wszystko opanować .
Bez większych przeróbek można było sobie zaszaleć w starszych konstrukcjach te nowsze wymagają większego nakładu pracy .I znowu doszliśmy do nieodzownego tematu że to co nowe nie zawsze musi być lepsze  .W starszych VW można było sobie żonglować skrzyniami do woli czy silnik był ustawiony wzdłuż czy w poprzek czy skrzynia od PB czy od ON większość pasowała bez bólu .

Offline Vojti11

• :: StartLine
  • Silnik: 1.4 16V
  • Kod: BBY
1.4 16V - Zamiana skrzyni ?
« Odpowiedź #10 dnia: 14 - Czerwca - 2016 - 19:06:55 »
Witam wszystkich
Posiadam Polo 9N 2004 1.4 16V, padła mi skrzynia manual, oznaczenie: 02T301103k
Moje pytanie, czy do tego modelu pasuje skrzynia od Golfa III ? Słyszałem że mogę przełożyć, ale wolę się upewnić.
Dziękuję i proszę o pomoc.

Offline mysteropio

• :: StartLine
  • Silnik: 1.2 12V
  • Rej: EL
1.2 12V - Stuki w skrzyni biegów
« Odpowiedź #11 dnia: 26 - Maja - 2017 - 23:51:33 »
Siema
Posiadam Vw polo z 2003r z demonem predkosci pod maska a mianowicie 1.2 12V i mam problem ze skrzynia.
Gdy rano auto jest zimne odpalam chodzi jak zegarek przejade sie kawalek i nadal pracuje idealnie.
Po przejechaniu kilku km gdy silnik sie rozgrzeje do odpowiednej temperatury i skrzynia dostanie troche obciazenia podjezdzajac na swiatla wrzucam luz puszczam sprzeglo i w tym momencie ze skrzyni dochodzi dosc glosne klekotanie stukanie nie wiem jak tego nazwac ale tlucze dosyc glosno. wciskam sprzeglo do konca zero stukow wszystko cichnie dodam ze jak stoje na tym luzie i tak sobie stuka gdy dodam leciutko gaz stukanie takze znika ale gdy obroty spadna do stalych jakie powinny byc na luzie zaczyna stukac spowrotem.
sprzeglo nowe kompletne.

podsumowujac stuka tylko na rozgrzanym silniku, sprzeglo wcisniete nie stuka dodam gazu nie stuka.podczas jazdy nie stuka

prosze o pomoc i pozdrawiam maniakow :)

Tagi wątku: