Autor Wątek: DZIWNE ODGŁOSY - diagnostyka  (Przeczytany 9218 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ScovY

• :: StartLine
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 1.8
  • Kod: ADR
  • Moc: 125 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: DGL
DZIWNE ODGŁOSY - diagnostyka
« dnia: 11 - Marca - 2016 - 09:36:22 »
Witam wszystkich, chciał bym przedstawić wam swój problem z nadzieją ze ktoś zmagał się z czymś podobnym i będzie mógł wskazać jakieś kierunki gdzie szukać przyczyny, mianowicie, chodzi o:

nazwijmy to "tarcie" które pojawia się przy skręcie w lewo, przeważnie na duzych łukach (tak jakby przy przechylaniu, obciążeniu jednej strony auta), ale czasem pokonuje takie luki i nic nie słychać. Sporadycznie delikatnie słychac to przy jedzie na wprost lecz wydaje mi się ze zaczyna sie to również od ruchu kierownica w lewo. Skręcając w prawo nigdy owego tarcia słychać nie było. Jak juz sobie "trze" odbije w prawo i ustępuje. Gdy pierwszy raz to usłyszałem wydawało mi się ze jest to dzwiek z prawego przedniego koła, teraz wydaje mi się jak by dochodziło to z pod spodu auta, podczas "tarcia" czuć to delikatnie pod nogami. W grudniu zostały wymienione wszystkie tarcze i klocki (blaszki z tylu odgięte), w lutym cale zawieszenie z przodu (skrzypiał dolny prawy wahacz). Po wymianie zawieszenia myślałem ze wszystko jest ok, ale niestety problem występuje nadal. Mechanik znalazł przeciekający simering gdzieś miedzy silnikiem (a skrzynia chyba?), gdzies czytalem ze wymiana oleju w skrzyni pomogła na jakies "tarcie, szuranie" nie znam sie na tyle aby wiedziec czy wymiana oleju rzeczywiście moze coś dac, ale zaobserwowałem takie zjawisko. Wsiądę do samochodu który powiedzmy stal pare godzin i aby zaczęło "trzeć" musze przejechać z 10-15km, jak byly mrozy typu -20 stopni dystans musiał byc większy, zaczynało trzeć powiedzmy po 20-30km. Tak jakby cos musiało się rozgrzać i dopiero problem występuje. Jadac sybciej cykl tarcia jest szybszy, zwalniajac slychac ze i "tarcie zwalnia". Zaznacze jeszcze raz ze to "tarcie" nie jest za każdym razem przy skrecie, raz jest, raz nie ma. W zeszłym tygodniu odwiedziłem kolejnego mechanika który się przejechał ze mną i mówił ze dla niego brzmi to jak jakis "metaliczny rezonans" sprawdził koła nie było luzów, nie słychać aby szurało łożysko, odesłał do domu ...

Offline WojtasTDI

• clubmen
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 1.9 TDI-VP
  • Kod: AFN
  • Moc: 110 KM
  • Rej: TKN
Odp: [Passat b5] niezidentyfikowane odglosy tarcia
« Odpowiedź #1 dnia: 11 - Marca - 2016 - 12:11:31 »
Miałem podobny problem , w szczególności na nierównej drodze przy małych prędkościach , ale w moim przypadku były to luźne klocki hamulcowe , które wymieniałem .

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #2 dnia: 11 - Marca - 2016 - 13:51:14 »
Po tym co piszesz o wyciekającym oleju to sprawdził bym stan oleju w silniku a potem w skrzyni.

Jakiej firmy klocki i tarcze były wymieniane? niektóre klocki są zbyt twarde i potrafią dawać delikatny odgłos szurania lub popiskiwania. Podczas jazdy po zakrętach następuje delikatne dotykanie klocków do tarcz co może dawać takie efekty. Przejedź się i bardzo delikatnie dotykając hamulec posłuchaj czy słychać jakieś szmery,piski czy coś takiego. Jeśli tak to będzie wina klocków.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 11 - Marca - 2016 - 17:54:15 »
Osłuchanie łożysk flansz od przegubów wewnętrznych nie zaszkodzi.Sprawdzenie zacisków hamulcowych pod kontem blokowania tłoczków też nie zaszkodzi .Jeśli na starym komplecie tarcz i klocków dźwięki (piski )były podobne.W niektórych wypadkach takie objawy może dawać uszkodzony przewód elastyczny hamulców któregoś koła (puchnie w środku i utrudnia powrót płynu do zbiorniczka ).Lub najzwyczajniej jest minimalny luz na łożysku lub powoli mówi że chce być wymienione a luzu jeszcze nie ma .

Dodano:  11 - Marca - 2016  -  17:56:42
A zapomniałem jeszcze o czujnikach ABS pod które mogły nawłazić kawałki rdzy czy opiłków i popiskują w zależności jak się ułożą.

Offline ArTuDiTu

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AVF
  • Moc: 115 KM
  • Rej: WSZ
« Odpowiedź #4 dnia: 28 - Lutego - 2018 - 21:39:34 »
Witam, u mnie zaobserwowałem coś podobnego,tylko ze nie słyszę tarcia, ale coś jakby"trykanie", jakby drgania jakiejś części która wpada w rezonans. Usłyszałem to przy bardzo mocno obciążonym samochodzie i tylko jak dodawałem gazu,przy puszczeniu gazu cisza. Czasem to słyszę przy szybszej jeździe jak pokonuje ostrzejszy łuk na jezdni. Dodam jeszcze że mam skrzypienie w lewym przodzie przy pokonywaniu progów zwalniających.

Tagi wątku: