Autor Wątek: INTERCOOLER - zmiana na inny ?  (Przeczytany 5066 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
INTERCOOLER - zmiana na inny ?
« dnia: 07 - Marca - 2016 - 10:11:34 »
Witam
Mam na intercoolerze małą dziurkę i muszę wymienić go na nowy (albo przynajmniej szczelny).
Oryginalny do AUY jest wąski na dole chłodnicy, do ASZ albo BTB jest sporo większy.
Mam nieco podniesioną moc i zastanawiam się nad większym IC - stopniowo mam zamiar tą moc zwiększyć jeszcze trochę.
Pytanie brzmi: czy intercooler z wersji 130KM wejdzie bez problemu (plug&play) do tego co mam czy będę musiał coś jeszcze wymienić, czy w ogóle warto taka modyfikację przeprowadzić rozumiem że mocy to na dzień dobry nie da zbyt wiele (albo nawet wcale) ale zwiększy potencjał przy dalszych modyfikacjach. A może jest pasujący intercooler o większej pojemności od jakiegoś innego modelu i będzie do mojego samochodu pasował bez większych modyfikacji?

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
  • Napęd: FWD
Odp: [Sharan I FL] 1.9 TDI AUY - Intercooler ?
« Odpowiedź #1 dnia: 07 - Marca - 2016 - 17:24:38 »
Wpierw musisz sobie postawic pytanie w jaką moc celujesz i jakie zmiany zamierzasz wykonac w aucie. IC nie dodaje koni.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #2 dnia: 07 - Marca - 2016 - 19:00:28 »
Wpierw musisz sobie postawic pytanie w jaką moc celujesz i jakie zmiany zamierzasz wykonac w aucie. IC nie dodaje koni.
To że nie dodaje mocy to raczej wiadomo - ja zastanawiam się czy wejdzie od ASZ - jest on sporo większy a co za tym idzie wydajniejszy.
Zastanawiam się nad większym IC bo operacja podniesienia mocy chodzi mi po głowie.
Teraz mam soft na ok. 135-140 KM ale odczuwam pewien niedosyt - nie powiem fajnie się lata ale jakby coś jeszcze do stadka dorzucić to byłoby fajnie. Następny etap to ok. 160 KM ale zdaję sobie sprawę że turbo i wtryski będę musiał wydajniejsze dać a to raczej dopiero jak te się skończą.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #3 dnia: 07 - Marca - 2016 - 19:53:00 »
Po pierwsze taki od ASZ bedzie piekielnie drogi a po drugie nie bedzie pasowal bo sa pewne roznice nie tylko w samym IC.  Czy jest jakis mega lepszy?? raczej nie bo kazdy z fmic.pl chyba bedzie dwa razy lepszy i wydajnieszy. Tylko po co ci IC na moc pod 300 koni??
Ogranicza cie w tej chwili turbo b I ten seryjny IC wyrobi spokojnie na 180 koni a moze i wiecej.  Pompowtryski tez jesli zdrowe to wyrobia na tą moc. Jednakze raczej dwumas bedzie dostawal baty.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #4 dnia: 07 - Marca - 2016 - 20:00:28 »
Czyli rozumiem że póki co mam z oryginalnym  IC zapas na jeszcze 2 modyfikacje.
Cieszy mnie to bo z tego co patrzyłem to pod taki IC z ASZ musiałbym sporo gratów  powymieniać a to spore koszty będą.
Dzięki za konkretną  odpowiedź - zostaję przy takim jak mam.

red@tapatalk

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 07 - Marca - 2016 - 20:15:40 »
Generalnie zasada jest taka ze jak odkryjesz ze układ odlotów się gotuje to wtedy reagujesz i wymienisz ic na wydajniejszy. Ten z asz to taki rewelacyjny nie jest bo o ile jest wysoki to nie jest za długi no i cienki jak naleśnik. Żeby go wpakować to trzeba zdaje się zmienić tez wiatraki nie wiem czy chłodnice tez. Nie wiem czy i tak nie trzeba byłoby jakieś uchwyty dorabiać.  Ic seryjny z auy ma obietnic coś koło 4900 cm3 wiec nie tak mało.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #6 dnia: 08 - Marca - 2016 - 10:11:00 »
Decyzja podjęta - IC wleci seryjny.
Z tego co się dowiedziałem to musiałbym zmienić całe wzmocnienie przednie, węże (w ASZ są szybkozłączki a AUY ma opaski), wentylatory i parę innych gratów.
Do tego nie jest to tak wydajny element jak mi się wcześniej wydawało więc bez sensu rzeźbić - póki co seria wystarczy.
Dziękuję za rzeczową i konkretną odpowiedź  ;)

Tagi wątku: