Trudno się nie zgodzić z twoim tokiem rozumowania nie mniej jednak, nie bardzo wiem do czego odnieść czas grzania świec w moim TDI. Tym bardziej że czasy grzania świec są różne i regulowane za pomocą czujnika temperatury, który w zależności od temperatury silnika ten czas skraca lub wydłuża. Pomysł jest dobry ale chyba dla mnie niewykonalny.
Jeżeli zacznę jeździć po mechanikach i tłumaczyć im że chcę zmienić czas grzania świec żarowych w moim TDI, to raz że będą na mnie patrzeć jak na UFO-ludka (już i tak patrzą dziwnie jak robię zdjęcia naprawianych podzespołów) a dwa nikt u mnie nie zrobi tego za darmo.
Może się okazać przy kosztach rzędu 100 zl za komplet świec, wymiana tychże świec żarowych na nowe starczy do końca wspólnej przygody z tym autem. Niestety nie mam warsztatu a jedynie garaż z podstawowymi narzędziami i wszystko co sam w tym temacie mogę i potrafię to zmierzenie czasu grzania świec przy rożnych temperaturach silnika i oczywiście samodzielna ich wymiana.
Zakładając temat "Świece żarowe do TDI - co kupić ?", miałem raczej na myśli opinie i doświadczenia w sposobach użytkowania pojazdu. Bo jak by nie patrzeć, to właśnie od sposobu korzystania z naszego auta w dużej jak i nie największej mierze zależy czas życia świec żarowych.
Przykładowo: ktoś kto jeździ tylko po mieście załatwiając masę spraw, gasząc i odpalając silnik 20-30 razy dziennie, dużo bardziej przyczynia się do skrócenia żywotności świec żarowych od kierowcy który rano odpala silnik i jedzie w trasę 100-200-300 a może nawet i 1000 kilometrów odpalając w tym czasie silnik 2-3 razy.
W sposobie użytkowania auta upatrywałbym skutków skracania się żywotności świec a nie w ustalonych przez producenta silników: czasach grzania.
Wracając do tematu wątku: fajnie by było aby przy polecanej marce świec żarowych podawać orientacyjną cenę za sztukę, bo u sporej grupy kierowców jest to najważniejszy parametr przy zakupie. Rozpiętość cenowa świec żarowych w sklepach stacjonarnych i internetowych jest tak duża, że czasami można się naciąć: uznając że cena jest okey i bierzemy komplecik 4 sztuk.
Orientacyjne ceny świec żarowych z zaprzyjaźnionego sklepu:
No name - 14 zł (markę jeszcze ustalę)
Bosch - 30 zł
NGK - 32 zł
Beru - 35 zł
Ceny ze sklepu od forumowego kolegi, należy jeszcze doliczyć wysyłkę:
Iskra - 17,58 zł
Denso - 20,90 zł
Bosch - 25,77 zł
NGK - 29,16 zł