Autor Wątek: REFLEKTORY - zmiana soczewkowych na ksenon  (Przeczytany 18446 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mimik1900

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Napęd: FWD
  • Rej: SCI
REFLEKTORY - zmiana soczewkowych na ksenon
« dnia: 22 - Lutego - 2016 - 21:44:49 »
Witam, posiadam zwykłe soczewkowe lampy na H7 i chciałbym zmienić na oryginalne lampy  ksenon, posiadam Passata B5 FL.
Pytanie czy instalacja będzie p&p? tzn. kostki

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: Ori xenon
« Odpowiedź #1 dnia: 23 - Lutego - 2016 - 05:35:27 »
Kabloteka nie będzie większym problemem .Jeśli twój wóz nie posiada spryskiwaczy na reflektory to przy pierwszej kontroli misiaczki mogą zabrać kwity (jak trafisz na rozgarniętego ).A dodatkowo diagnosta może być czepliwy co do systemu poziomowania tych lamp.

[gmod]Proszę nie wypisuj bzdur, jeżeli nie znasz przepisów. [/gmod]

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #2 dnia: 23 - Lutego - 2016 - 06:34:35 »
wszyscy i wszedzie pisza o potrzebie posiadania poziomowania i sprysków a ja bym sobie życzył przytoczenie odpowiedniego artykułu , punktu gdzie taki wymóg jest.  Czemu  np volvo stosowal nie spryski a wycieraczki na klosze i bylo okej wiec moze sa te spryski obowiazkowe a jesli juz to system czyszczenia. Dodatkowo czemu auta ktore wychodzily wczesniej to mialy xenon ale systemów takowych nie posiadaly?? Trzeba by wtedy zaglebic sie kiedy to auto bylo porjektowane i kiedy uzyskalo homologacje i jesli sa jakies wymogi co do takowych systemow to na bank nie sa wprowadzone wczesniej jak lata mniejwiecej 2006 czy nawet 2008.
Pamietajmy ze nie liczy sie rok wyprodukowania auta tylko wdrozenia na drogi. Dlatego tez np jeszcze w 2011 sprzedawalismy w oplu poczciwe astry G czyli tzw dwójki i to z enorme mialy euro 3 nie przeszkadzalo w zarejestrowaniu.

Offline mimik1900

« Odpowiedź #3 dnia: 23 - Lutego - 2016 - 14:03:18 »
Co do sprysków to mam więc luzik ^^ a co do samopoziomu gadałem z kilkoma diagnostami to usłyszałem "Ważne żeby były dobrze ustawione, i była regulacja w środku jak nie ma samopoziomu"

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #4 dnia: 23 - Lutego - 2016 - 17:01:18 »
Nie ma w przpeisach nic mowy o spryskach czy o samopoziomowaniu ale jesli juz to ja bym zrobil tak: Zwykle spryski jak od szyb bo te ori na reflektory to sa wysokocisnieniowe i troszke tego plynu ubywa. Sterowanie spryskami zrobil w kabinie i po sprawie. Ludzie i tak w oplach przerabiaja psikanie bo bankrutowali na plynie bo to tak czesto psika ze szoda gadac. RObili nawet tak ze dwa pociagniecia wajchy od spryzskiwaczy szyb dopiero uaktywnialo spryski swiateł itd.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 23 - Lutego - 2016 - 20:01:47 »
Ja cały czas mówię czy wręcz krzyczę że przepisy mamy totalnie chore.To nie ja wymyślam takie bzdury .Na pewno nie jeden wie że jak włożysz nawet do tylnej lampy zamiast standartowej żarówki coraz modniejsze diodowe i mimo że mają metalową część pasującą idealnie w gniazdo orginalnej żarówy misiaczek ma prawo zabrać kwity a diagnosta nie powinien podbić badania .Dopuszczalne jest zastosowanie diody świecącej jedynie do podświetlenia tablicy .Nie wspomnę o modyfikacjach lamp przez dokładanie diody świecącej do lamp przednich nawet jako pozycja czy jako dodatkowy bajer .Siedzieli myśleli i wymyślili takie bzdury fachowcy że zagrażają bezpieczeństwu .Co do spryskiwaczy to specjalnie leją tak dużo bo je tak skonstruowano ,dodatkowo mają większe ciśnienie i dają większą ilość bo niby wtedy lepiej mają myć.
Co do samego przepisu można powertować jest na pewno sam osobiście to sprawdzałem jak wkładałem dodatkowe diody do przednich reflektorów (bo miałem na ten przepis wywalone ).Podobnie jak montując orurowanie które może być na aucie jak jest fabrycznie montowane na aucie wychodzącym z fabryki lub specjalnie dedykowane do tego modelu .A firm robiących takie rzeczy jest dość sporo na naszym rynku .Zrobią ci co chcesz z nierdzewki a homologacji na to nie ma a i tak kto chce sobie montuje podobnie jest z xenonami .A wszystko opiera się na tym" co mi zrobisz jak mnie złapiesz" .Po zachodniej granicy jak zmienisz rozmiar felg musisz mieć wbite w kwity bo inaczej lipa ale jako żyjemy w PL to jest jak jest .
Wspomniałem tylko o spryskiwaczach i samopoziomowaniu by nie było zdziwienia jak ktoś wyda parę zeta na lampeczki a misiaki czy diagnosta będą robić jakieś wstręty .Jak modyfikacja będzie z głową (nie będzie rażąco rzucać się w oczy to będzie ok.) 

Dodano:  23 - Lutego - 2016  -  20:40:11
http://magazynauto.interia.pl/porady/eksploatacja/nadwozie-2865/news-to-musisz-wiedziec-o-swiatlach,nId,1491117       Tu można poczytać podchodzi pod ten temat.Jak znajdę przepis mówiący dokładnie to podrzucę .

Offline mimik1900

« Odpowiedź #6 dnia: 23 - Lutego - 2016 - 22:15:54 »
Kolega Gulasz mówił że kabelki ;p Tylko teraz który do którego szukałem i znalazłem schemat z golfa IV tylko czy to jest to samo?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 24 - Lutego - 2016 - 06:30:24 »
Wrzuć fotkę kabelków ,kostek ,wtyczek .Będzie łatwiej podpowiedzieć jak będzie widać co masz konkretnie .

Offline mimik1900

« Odpowiedź #8 dnia: 01 - Marca - 2016 - 12:37:44 »
Witam ponownie, nie trzeba bylo nic rzezbic z kablami P&P ale nie dziala mi reczna regulacja wysokosci. I czytalem pisalem ale... trzeba uciac kabelek tylko ktory...

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #9 dnia: 01 - Marca - 2016 - 16:42:41 »
Tak po omacku to raczej słabo jakby było coś widać to i podpowiedź była by konkretna .Bez fotki to tylko wróżbici mogą podpowiedzieć .Może chociaż jakiś odręczny szkic ,rysunek .Lub co miałeś i na co zmieniłeś to się poszuka w necie kolorystykę czy pinologię .

Offline mimik1900

« Odpowiedź #10 dnia: 01 - Marca - 2016 - 18:01:09 »
hmm powiem to tak, ori xenon podłączyłem ori kostką z lamp halogenowych, wysłałbym ci kostke ale co to da skoro w tamtej lampie normalnie działa a tu nie. Tam oczywiście był samopoziom więc silniczki muszą być inaczej podłączone, dużo czytałem szukałem ale odpowiedzi nie znalazłem.. Co do silniczków podobno, można dać stare ale jest inne podłączenie więc znowu problem bo inna kostka.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #11 dnia: 01 - Marca - 2016 - 19:08:20 »
To może inaczej w starej lampie masz na pewno silniczek od którego odchodzą kabelki i dochodzą do gniazda do którego podłączasz instalację wozu .Sprawdź do których pinów dochodzą i porównaj czy w nowych lampach idą na te same piny (ich kolejność jest istotna )jeśli będziesz miał pod te same piny to pozamieniaj kolejnością jeśli są na innych pinach to zmień i powinno trybić.Jeśli nie zadziała to bez fotki tego co masz (stare i nowe )to jak wróżenie z fusów mimo szczerych chęci. 

Offline mimik1900

« Odpowiedź #12 dnia: 01 - Marca - 2016 - 21:11:33 »
Ok, jutroo jak bede miec czas to obadam to :)

Offline mimik1900

« Odpowiedź #13 dnia: 09 - Marca - 2016 - 00:25:17 »
Witam witam.. oglądałem te kostki i w kostce z ori xenonu jest jeden pin więcej jak w wiązce z samochodu. Pytałem również i dowiedziałem sie że są tam silniczki krokowe czyli że nie da rady żeby chodziło to na manualnej regulacji.. i do xnenonów dostałem jakieś dziwne kostki jakiś bezpiecznik i kable.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #14 dnia: 09 - Marca - 2016 - 08:20:51 »
Wlazłem na tą stronę ale nie wiele można z niej zobaczyć.Nacisk fotek bardziej jest nastawiony na pokazanie lamp od przodu by skusić potencjalnego klienta niż na stronę techniczno-elektryczną tych lamp.Nie widząc dokładnie który kabelek do czego idzie jak i do którego pinu dochodzi jest raczej lekką przeszkodą by podpowiedzieć np.podłącz czerwony do pinu nr 2 lub coś w tym rodzaju a domyślam się że na tego typu podpowiedz liczysz .Jak nie jest dużym problemem to zrób samemu fotki starych lamp (tych co miałeś )i to nie od przodu (bo wiem jak wyglądają )tylko flaków (kabelków i gniazda by było widać na który pin dochodzi jaki kabel (wystarczy nawet kolorystyka )podobnie zrób z nowymi które montujesz do wozu w miejsce starych .Jeśli stanowi to duży problem możesz samemu odręcznie narysować na kartce co widzisz co gdzie jest podłączone i zamieścić na forum .Z tego co widziałem to do nowych lamp dodają przejściówki i jak można wywnioskować to po ich wpięciu w instalację powinno hulać wszystko bez problemu ale skoro tak nie jest to trzeba sobie poradzić modyfikując to co zrobiła fabryka .
Jeśli jesteś pewien że w nowych są wpakowane silniczki krokowe a w starych miałeś zwykłe a nie chcesz walczyć z kabloteką to możesz ułatwić sobie sprawę przekładając je ze starych lamp do nowych .Choć noże wymagać to delikatnych przeróbek .Mimo chęci nie jestem wstanie podpowiedzieć ci nic więcej .   

Dodano:  09 - Marca - 2016  -  08:31:02
Wieczorem jak znajdę więcej czasu postaram się powęszyć po necie może znajdę samemu schemat instalacji tych lamp i podrzucę podpowiedz .

Offline mimik1900

« Odpowiedź #15 dnia: 09 - Marca - 2016 - 21:01:42 »
Lampy zalozone... ale nie dziala regulacja prawo/lewo w xenonie... nie kupie znowu nowej bo jest po regeneracji... macie jakieś pomysly? Kreci sie ale lustra nie reaguje

Offline karmet3

• :: StartLine
  • Kod: AVF
  • Rej: FZ
Odp: [Passat B5 FL] 1.9TDI PD - Zmiana lamp soczewkowych na lampy ksenon
« Odpowiedź #16 dnia: 15 - Sierpnia - 2016 - 13:09:28 »
Czyli jak dobrze rozumiem kupuję lampy ksenonowe i zamieniam miejscami z soczewkowymi i wtyczka z soczewkowymi pasuje do knenonowych?

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Tagi wątku: