Nie tłumaczą dokładnie, czy jest to jednorazowe wystrzelenie ładunku i napięcie pasów tuż przed nieuniknionym dzwonem, czy np. podciągnięcie zapiętych pasów bezpieczeństwa dla wyeliminowania luzów.
WSTĘPNE napięcie pasów bezpieczeństwa - dokładnie wytłumaczone. Dociągnie pasy bez wystrzeliwania jakichkolwiek ładunków.
Czy ktoś z Was, miał kiedykolwiek przyjemność doświadczyć działania opisanego tu "mniej agresywnego" systemu, czyli został dociśnięty do fotela przez pasy w Tiguanie? Jeśli tak, to w jakich okolicznościach?
Szkoda, że wcześniej nie widziałem tego wątku a zdaje się, że mój przykład dokładnie rozjaśni sprawę.
Mam w wyposażeniu system Pre-Crash. I kilka razy mi zadziałało, przynajmniej wstępne napięcie pasów bezpieczeństwa.
Jadąc drogą w terenie zabudowanym, ok 50 km/h spojrzałem na idącą na chodniku istotę i w tym samym momencie auto przede mną przyhamowało.
Automatyczne hamowanie auta mnie ciut wyprzedziło -> komunikat głosowy, wizualny, światła awaryjne i dociągnięcie pasów bezpieczeństwa.