Autor Wątek: 1.4 TSI - brak reakcji na gaz  (Przeczytany 4267 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jayme

• :: StartLine
  • VW: Golf VI
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CAVD
  • Napęd: FWD
  • Rej: OP
1.4 TSI - brak reakcji na gaz
« dnia: 19 - Lutego - 2016 - 01:50:08 »
Witam.
Posiadam Golfa VI 1.4 TSI z przebiegiem 77 tys. km. Samochód był uszkodzony z przodu od strony kierowcy. Z urządzeń nie blacharskich wymieniłem lampę jak również zerwane były wszystkie kable tam gdzie akumulator co elektryk doprowadził do porządku. Po wyjechaniu z warsztatu okazało się że samochód nie jedzie tak jak powinien. Na początku po ruszeniu, jakieś 200-300 metrów auto nie reaguje na kolegen gazu, można go wcisnąć do samej podłogi a auto dalej jedzie max 30 km godzinę, obroty tak samo nie wchodzą. Dopiero po chwili jakby coś się odblokowuje i auto zaczyna zapierdzielać jak trzeba i wtedy już jedzie przez cały czas tak jak powinno, aż do zgaszenia i odpalenia go na nowo. Dodam że byłem z tą usterką w autoryzowanym salonie VW gdzie po diagnozie powiedziano mi że to turbo, ale później turbo było sprawdzane u trzech innych mechaników i okazało się ze ma tylko 7% ubytku ciśnienia co jak wiadomo jest niczym i poza okazało się ze turbo jest sprawne. W serwisie powiedziano mi że komputer pokazał im błąd o treści mechaniczne uszkodzenie turbiny, ale tak jak mówię turbo fizycznie jest sprawne. Zacząłem więc drążyć i sprawdziłem elektrozawór okazał się też w porządku. Później sprawdziłem elektromagnetyczne sprzęgiełko odłączające kompresor też jest ok. Nie wiem co dalej można badać, może ktoś miał podobnie albo wie co można jeszcze sprawdzić ??

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: BKL
Odp: [Golf VI] 1.4 TSI DSG 160 KM - nie reaguje na gaz
« Odpowiedź #1 dnia: 19 - Lutego - 2016 - 02:10:16 »
Pisałeś o uszkodzeniu instalacji. Czy na pewno została należycie naprawiona? Czasem jeden malutki kabelek może wiele zdziałać.

Offline jayme

• :: StartLine
  • VW: Golf VI
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CAVD
  • Rej: OP
« Odpowiedź #2 dnia: 19 - Lutego - 2016 - 07:51:59 »
No tak instalacja była robiona. Jak można sprawdzić ją czy jest dobrze zrobiona ? I czy rzeczywiście może to być powód?  Bo raczej objawy i przebieg nie sugerują uszkodzenia mechatroniki chociaż prawd mówiąc to nie znam za bardzo :curve:

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 20 - Lutego - 2016 - 11:47:40 »
Dziwne że fachowcy z serwisu nic nie wyłapali .Jedynym rozsądnym wyjściem będzie pewnie podłączyć kompa i w teren na bieżąco sprawdzając parametry życiowe wozu .Jeśli jest tak jak mówisz że nie wywalił innych błędów .Zupełnie bez turbiny ,muliłby ale na pewno przekroczył 30km/h .Bardziej twój opis pasuje do uszkodzenia (blokowania) się klapy łagodnego gaszenia ale to jak wróżenie z fusów bez diagnozy kompem.

Tagi wątku: