Autor Wątek: DEZAKTYWACJA: tylnych czujników parktronica przy podpiętej przyczepie [Sharan 00-10]  (Przeczytany 4031 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Witam
Wielu z Was zapewne posiada samochód wyposażony w fabryczne czujniki parkowania. Urządzenie to jest przydatne i w mojej ocenie do takiego samochodu jak sharan czasem nawet bardzo potrzebne. Niestety jak do samochodu zamontujemy hak holowniczy przy cofaniu (a nawet powolnej jeździe poprzedzonej cofaniem) ten pomocnik parkowania mocno irytuje i powoduje że jazda do tyłu potrafi zdenerwować  >:(
Można za każdym razem wyłączać tego pomocnika przyciskiem na desce ale wtedy dezaktywujemy też przednie czujniki co nie zawsze jest wskazane bo przód zatacza większy łuk niż tył i czasem można coś przednim zderzakiem zahaczyć  :evil:
Samochody z fabrycznie zamontowanym hakiem tego problemu nie mają bo producent przewidział taką sytuację i zastosował genialne w swej prostocie rozwiązanie: w gnieździe haka jest dodatkowy mikrostyk zwierny czyli w momencie wpięcia wtyku do gniazda styk się zwiera i podaje masę na pin 5 brązowej 16 pinowej kostki modułu parktronica pod fotelem kierowcy przez co tył zostaje rozłączony a przód działa.
Niestety gniazda z takimi mikrostykami były stosowane tylko do samochodów fabrycznie wyposażonych w parktronic i hak - dość ciężko jest trafić na sprawny oryginał (w ASO wprawdzie nie pytałem) a i montaż takiego gniazda nie jest bezproblemowy bo trzeba dołożyć jeden kabel do wiązki elektrycznej haka.
Jeżeli montujemy hak warto od razu zastosować gniazdo 13 pinowe - będzie łatwiej bo nie trzeba będzie ciągnąć dodatkowego kabla.
Każde gniazdo 13 pinowe posiada styk rozwierny który służy do rozłączenia świateł przeciwmgłowych w samochodzie jeżeli podpięta jest przyczepa.
Potrzebne będą 2 przekaźniki 5 stykowe ale z przełączaniem pomiędzy stykami (ja użyłem 7M0 951 253 C), jednej diody zaporowej, kilku metrów kabla, wsuwek konektorowych, taśmy izolacyjnej, rurek termokurczliwych i podstawowych narzędzi do elektryki.
Na początek musimy nowe gniazdo zmodyfikować - przepiąć do mikrostyku (2A) mostek zamiast z pinu 2 do pinu 3.
W ten sposób w momencie podłączenia przyczepy na przewód czarny instalacji haka dostaniemy minus
Oczywiście wszystkie przewody od oświetlenia podłączamy do instalacji samochodu.
Zostaje nam szary przewód od światła przeciwmgłowego - możemy albo podłączyć do niego bezpośrednio biały kabel z pinu 2 gniazda lub użyć przekażnika 5 stykowego (ja użyłem przekaźnika oryginalnego z SGA ale podobne też stosowało renault) w ten sposób że zasilanie przeciwmgłówki wpinamy do pinu 2 i 3 - na połączeniu tych pinów trzeba zastosować diodę zaporową paskiem w kierunku styku 2, przewód do lampy to 5 a biały przewód przeciwmgłówki do gniazda styk 4. Do styku 1 podłączamy czarny przewód z mikrostyku gniazda oraz dodatkowy przewód  który doprowadzimy do modułu parktronica.

Dodatkowy przewód podłaczamy do styku 2 drugiego przekaźnika, do styku 1 podajemy + po zapłonie, styk 3 łączymy z pinem 5 (powinien być wolny) w brązowej 16 pinowej kostce parktronica a styk 4 podłączamy do masy, styk 5 pozostaje wolny.
Teraz włączamy zapłon - jeżeli nie mamy podłączonej przyczepy to ostatni przekaźnik powinien nam "tyknąć" - to znak że na pin 5 nie został podany minus i parktronic działa w całości. Podchodzimy z tyłu, parktronic oczywiście piszczy bo zbliżamy się do zderzaka, wkładamy wtyk przyczepy lub przejściówkę z 13 na 7 pinów i powinien przestać piszczeć. Przód w dalszym siągu powinien być aktywny.
Teraz włączamy tylną przeciwmgłówkę - jeżeli była zrobiona na przekaźniku to w samochodzie powinna nie świecić, za to świecić w przyczepie, po wypięciu wtyku powinna zaświecić w samochodzie.
Jeżeli wszystko działa należycie składamy wszystko i cieszymy się funkcjonalnością naszego układu  :vwclubpolska:

Opis robiony na podstawie instalacji Sharana - powinno też działać w Passacie B5, Golfie IV, Bora itp. ale w w/w samochodach może być konieczne podanie masy na inny pin modułu parktronica - należy się upewnić przed montażem żeby nic nie zepsuć.

Podziękował: michu81

Tagi wątku: czujniki parkowania