Poduszka pod zespołem napędowym rzeczywiście jest zmęczona życiem i od jakiegos czasu planuję jej wymianę (przeraża mnie koszt nowej), nie myślałem jednak że to ona może tak hałasować.
Jak to nie pomoże sprawdzę też wał napędowy pod kątem pracy na sucho - miałem co do niego pewne podejrzenia ale fakt że słychać to w określonym przedziale obrotów trochę mnie zmylił.
Wydawało mi się że ten dźwięk pochodzi od wydechu ale chyba wyeliminowałem wszystkie możliwe źródła w tym układzie.
Dzieki za zainteresowanie sprawdzę i dam znać jak coś znajdę a jak nie znajdę to będziemy szukać dalej.
red@tapatalk
Dodano: 28 - Grudnia - 2015 - 10:13:43
Z etki wynika że w 4Motion nie ma przegubów na wale (coś co przypomina przegub jest opisane jako część niedostępna - przegub raczej byłby dostępny) ale wejdę pod spód i to dokładnie sprawdzę.
Dzisiaj zajmę się wymianą poduszki pod zespołem napędowym i zobaczymy co będzie.
Dodano: 29 - Grudnia - 2015 - 12:32:48
Wał sprawdzony - przeguby ma jak najbardziej ale wszystko jest jak należy.
Dopiero dzisiaj dostałem poduszkę - może po południu ją wymienię.
Dodano: 09 - Sierpnia - 2017 - 18:59:09
Niestety po wymianie poduszki pod silnikiem nic się nie zmieniło

Niby wszystko jest jak należy, żadnych luzów ani na wale ani na półosiach ani nigdzie indziej.
Teoretycznie wszystko jest ok ale te wibracje w okolicy 3000 obr./min. najlepiej słyszalne na wyższych biegach są strasznie irytujące.
Ciekawostką jest fakt że nie zawsze są one tak samo głośne - sam już nie wiem co to może być.
Nagrywanie tego odgłosu raczej nie ma sensu bo bardziej jest odczuwalny jako wibracja niż głos no chyba że ktoś ma zamiar to odsłuchiwać z dobrym basem