Autor Wątek: 1.4 16V - uszkodzona przepustnica - silnik szarpie i traci moc  (Przeczytany 41905 razy)

Offline VW4Life

• :: TrendLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.4 16V
  • Napęd: FWD
  • Rej: NL
1.4 16V - uszkodzona przepustnica - silnik szarpie i traci moc
« dnia: 22 - Grudnia - 2015 - 19:16:18 »
Witam
Mam pewne pytanie otóż od niedawna jestem właścicielem Golfa IV 1.4 16V ale od pewnego czasu auto mi się zaczęło dusić a mianowicie jak jadę czasem jak ruszam robi tak jak by nie dostawał benzyny lub coś w tym stylu szarpie i próbuję przyspieszać ale mu nie wychodzi po paru sekundach problem mija lecz powoli zaczyna mnie to irytować a zwłaszcza jak robi to na światłach, miał ktoś może coś podobnego i mógłby mi może pomoc żebym chociaż wiedział jakie koszta za tym idą auto niedługo idzie do garażu ale fajnie by było gdybym jednak wiedział co to może być, od znajomego słyszałem ze mogą to być filtry powietrza albo benzyny, albo świece, ostatnio wymieniłem świece lecz problem nie mija z góry dzięki za pomoc ;)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: [Golf IV] 1.4 16V - silnik dusi się
« Odpowiedź #1 dnia: 22 - Grudnia - 2015 - 20:08:52 »
Cześć.
Filtry powietrza, paliwa i świece to w benzynie podstawa i trzeba je wymienić w pierwszej kolejności.
Należy kolejno eliminować ewentualne przyczyny takiego niedomagania, wymiana tych elementów i oleju to priorytet zaraz po zakupie auta.
Z tego co piszesz, to problem jest chwilowy a nie jednostajny i może się okazać że wymiana filtrów i świec nic nie dała.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: Golf IV 1.4 16V dusi sie
« Odpowiedź #2 dnia: 22 - Grudnia - 2015 - 20:34:59 »
Trochę mało informacji do postawienia jakiejś diagnozy .Czy na luzie przy dodawaniu gazu normalnie wrzyna się na obroty ?Czy występują szarpania (brak mocy ) na wyższych biegach? Czy na wolnych obrotach silnik pracuje równo bez szarpania,bujania ?Czy na zimnym silniku (jak chodzi na "ssaniu") są identyczne objawy czy jest zdecydowanie lepiej ?Czy objaw wystąpił nagle czy jest tak do dłuższego czasu i się nasila ?

Offline VW4Life

« Odpowiedź #3 dnia: 22 - Grudnia - 2015 - 20:43:02 »
Na luzie wszystko w normie , zazwyczaj przy zmienianiu biegow 1-2  albo 2-3 lub startowaniu na 4 i 5 biegu nie ma tego, na 1-2-3  brakuje mu mocy dusi sie proboje ale nie moze po paru sekundach dostaje nagle mocy i ciagnie do przodu a z tygodnia na tydzien jest coraz gorzej zdaza sie coraz czesciej i zapomnialem dodac ze dzieje sie to tylko na wolnych obrotach .

Dziekowa za pomoc panowie

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #4 dnia: 22 - Grudnia - 2015 - 20:52:30 »
Czy odpala się jakaś kontrolka (chek )?Czy pedał hamulca zachowuje się normalnie (czy nie jest twardy,i mało skuteczny )?Jaki przebieg ?

Offline VW4Life

« Odpowiedź #5 dnia: 22 - Grudnia - 2015 - 21:01:26 »
Przed chwilka dokladnie na displayu pokazal mi sie napis "service"  przebieg 270000 tys , reszta w aucie wszystko jest ok zadnych problemow z hamulcami itp itd autko jezdzi swietnie oprocz tego problemu ktory teraz mam, oleje tez byly wymieniane

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #6 dnia: 22 - Grudnia - 2015 - 21:23:09 »
Pytałem o hamulce ponieważ jedną z usterek może być przewód do serwa ,przez co mógłby mieć lewe powietrze (a zarazem twardy i mało skuteczny hamulec ) .Jeśli problem tkwiłby w przepustnicy musiałby falować na wolnych obrotach.Jeśli silnik chodzi w miarę równo na wolnych obrotach to raczej można to wykluczyć.Jeśli byłby problem z pompą paliwa powinien kuleć przy wyższych obrotach (pod większym obciążeniem ).Jeśli problem byłby z jakimś czujnikiem powinien odpalić kontrolkę .Najbardziej pasuje usterka związana z rozrządem (ale powinien też nie mieć mocy na wyższych biegach).Sprawdzenie kompresji powinno podpowiedzieć coś więcej bo przebieg przemawia że najlepsze chwile ma już za sobą (by nie mówić brutalnie że jest bliski zgonu).

Offline VW4Life

« Odpowiedź #7 dnia: 22 - Grudnia - 2015 - 21:29:14 »
Dobra dzieki za pomoc  :vwclubpolska:  po wizycie u mechanika dam znac co jest 5 wesolychhh

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #8 dnia: 22 - Grudnia - 2015 - 22:04:15 »
W moim przypadku było podobnie.Brak mocy na wolnych obrotach przy zmianie biegów. Silnik VW 2.0 ADY. Problemem były przewody do świec. Miały przebicie. Poczułem to na własnej skórze.
Przebieg 270 tys na benzynę nie musi oznaczać ze kończy się silnik. Mam podobny przebieg w Sharanie 2.0 ADY i silnik działa jak trzeba.
Też mierzony stopień sprężania i nie odstępuje od fabrycznych parametrów.

Offline Zbigniew Szt

• VW: Polo IV
  • Silnik: 1,4
  • Kod: BCA
  • Rej: BSE
Odp: [Golf IV] 1.4 16V dusi sie
« Odpowiedź #9 dnia: 01 - Lutego - 2016 - 13:36:20 »
w moim 1.4 16 V (kod silnika BCA) było podobnie. Pomogło przeczyszczenie przepustnicy EGR.

Offline VW4Life

« Odpowiedź #10 dnia: 01 - Lutego - 2016 - 16:42:38 »
Dziekoweczka , przeczyszczenie nie pomoglo :) wymiana owszem , tak wiec wymienilem przepustnice i auto sie juz nie dlawi :D

Offline Zbigniew Szt

• VW: Polo IV
  • Silnik: 1,4
  • Kod: BCA
  • Rej: BSE
« Odpowiedź #11 dnia: 02 - Lutego - 2016 - 09:44:35 »
Przykro mi, że musiałeś wymieniać, ja najwidoczniej miałem więcej szczęścia.

Tagi wątku: