Autor Wątek: KLIMATYZACJA - obsługa, serwis, usterki  (Przeczytany 9385 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gregorczat

• :: StartLine
  • VW: Passat B7
  • Silnik: 1.8 TSI
  • Kod: CDAA
  • Moc: 160 KM
  • Napęd: FWD
KLIMATYZACJA - obsługa, serwis, usterki
« dnia: 11 - Kwietnia - 2014 - 18:33:41 »
Cytuj (zaznaczone)
Temat zbiorczy na wszelkie problemy z klimatyzacją w B6/B7

Witam serdecznie użytkowników.
Mam pytanko co do użytkowania Climatronika, mam VW Passat B7 1.8 TSI 2012 rok i przejechane zaledwie 28 tyś. km w dwa latka.
Pytanie czy muszę robić przegląd klimy w serwisie, spuszczanie oleju itp. czy tylko odgrzybianie.

Offline gosik_vw

• :: ComfortLine
  • VW: Golf III
  • Silnik: 1.9 TD
  • Kod: AAZ
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: RMI
Odp: KLIMATYZACJA - obsługa, serwis, usterki
« Odpowiedź #1 dnia: 12 - Kwietnia - 2014 - 17:38:21 »
Przegląd klimy należy robić co roku, zapobiega to niespodzianką w lecie na trasie.
Co to znaczy spuszczanie oleju z klimy, nie bardzo rozumiem  ::)
Odgrzybianie warto zrobić co roku razem całym przeglądem i uzupełnieniem czynnika.

Jeżeli nie śmierdzi ci z klimy po włączeniu jej, możesz zrobić odgrzybianie co dwa lata. 
Ważne: Przy takim przeglądzie klimy zawsze wymieniaj filtr kabinowy na nowy, papierowy dobrej firmy zatrzymuje zanieczyszczenia stałe (pyły i kurz). Filtr węglowy zatrzyma smród spalin i inne trucizny zawarte w zanieczyszczonym powietrzu.

ps. jakiego auta dotyczy to pytanie ?

Offline gregorczat

« Odpowiedź #2 dnia: 13 - Kwietnia - 2014 - 14:41:44 »
Dziękuję za info  :thumbup:
Auto które posiadam to Passat B7 1.8 TSI 2012 rok.

Co do tego spuszczania oleju to chodziło mi o układ kompresora niby był ubytek więc ściągnęli olej i wpuścili nowy.
Czynnik oczywiście też uzupełnili.
Przegląd robiłem w VW koszt 350 zł z filtrem i dezynfekcją.
Przy pierwszym przeglądzie zdziwiło mnie to że nie proponowali odgrzybienia, co oczywiście zrobiłem.
Ale czuć różnicę po servisie, choć trwało to mega długo bo 3h z myciem auta :big_grin:

Pozdrawiam
gregorczat

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: DS
« Odpowiedź #3 dnia: 14 - Kwietnia - 2014 - 07:45:32 »
Tak jest tam olej, żeby się sprężarka nie zatarła. Przebieg tu raczej dużo nie ma do rzeczy. W swoim aucie robię średnio co dwa lata przegląd w warsztacie (nabicie, sprawdzenie szczelności) a odgrzybiam raz, czasami dwa do roku (koszt nie duży). Kupuję tzw. "bombę do klimy". Włączam silnik i klimę, puszkę stawiam na podłodze i uruchamiam ten wynalazek. Nawet daje radę. U gościa co mi naprawiał klimę jak kupiłem auto było tak, że w cenie odgrzybiania wymieniał filtr kabinowy.
Drogo zapłaciłeś wg mnie, skąd jesteś dokładniej? W Lwówku Śląskim jest dobry klimiarz i tanio mnie skasował za naprawę

Offline gregorczat

« Odpowiedź #4 dnia: 14 - Kwietnia - 2014 - 08:23:13 »
Witam.
Mieszkam pod Legnicą, może to i drogo ale auto mam na gwarancji więc wolę pojechać do servisu. Poprzednim razem odgrzybiłem u gościa za 150 zł i przy okazji musiałem lakierować drzwi bo partacz uderzył o mur.
Za takich fachowców dziękuję, oczywiście koszty pokrył.
Pozdrawiam  ;)

Offline allcar

• :: TrendLine
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #5 dnia: 02 - Marca - 2016 - 13:57:23 »
jeżeli nie czuć żadnego specyficznego zapachu z nawiewów to nie warto jechać odgrzybiać, taka usługa co rok to tylko wyciąganie kasy ;)

Offline noboody92

• Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: PR
« Odpowiedź #6 dnia: 30 - Czerwca - 2024 - 18:25:22 »
Witam.
Kupiłem Passata B7 z 2011 roku.
Klimatyzacja nie była nabita.. wszystko miało być sprawne.
Pojechałem do mechanika, nabili mi klimatyzacje, po 2 miesiącach przestała działać (chłodzić).
Okazało się że jest gdzieś nieszczelność, oczywiście było sprawdzane gdzie jest wyciek, gdzie gaz może się ulatniać lecz z zewnątrz tam gdzie dostęp nie był trudny nic nie było wydać. Wiec panowie doradzili mi uszczelniacz który miał pomóc.
Dobili klimatyzacje dodałem uszczelniacz, okres w tym czasie upałów się skończył i tak miną rok.

Po roku znowu ten sam problem odpalam klime i nie chłodzi.
Stwierdziłem że kupie zestaw do nabijania klimatyzacji samemu.
Kupiłem podpiąłem manometr a na nim wskazówka poszła na WARNING.
Ciśnienie było, a że się nie znam wolałem to zostawić i nie dobijałem sam nic. Pojechałem do mechanika ponownie, ponoć zostały jakieś resztki gazu. Więc od nowa nabili mi klimatyzacje i znowu pochodziło miesiąc i dalej nie chłodzi... Pytanie jakie się rodzi jak to jest ze klimatyzacja nie chłodzi, ciśnienie tez duże.
Na filmiku w dobijaniu zazwyczaj dobijał każdy i po podpięciu tego manometru, każdy ma ciśnienie na 0 u mnie jest na Warning wskazówka zawsze...
I co teraz z tym zrobić, samemu dobić mimo wszystko czy szukać innego rozwiązania ?
Nie przeszkadzało by mi samo dobijanie z tej puszki powiedzmy nawet co miesiąc ale to ciśnienie jest wysokie więc nie wiem czy dobijać samemu?

Proszę aby podawać dokładniejsze dane pojazdu: silnik, moc w KM i aktualny przebieg, tak aby nikt nie marnował czasu na dodatkowe pytania, tym bardziej że w profilu nie do końca wszystko się zgadza. Dziękuję.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
« Odpowiedź #7 dnia: 03 - Lipca - 2024 - 17:13:07 »
Po mojemu , to najpierw trzeba by ściągnąć czynnik , zrobić próżnię i ponownie zapełnić układ. Wtedy wyjdzie różnica ile było i ile weszło nowego.
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline yogibabu

• :: ComfortLine
  • VW: Passat B8
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: DFHA
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: WPR
« Odpowiedź #8 dnia: 03 - Lipca - 2024 - 17:32:26 »
A jaką masz pewność,że ten manometr jest sprawny?
Jak czynnika ubywa w tak szybkim tempie to jest duża nieszczelność układu. Stawiam tu na 99% skraplacz który jest dziurawy jak sito.
Trzeba najpierw to naprawić,bo inaczej to szkoda roboty i czasu.

Tagi wątku: