Autor Wątek: Dobry prostownik do garażu?  (Przeczytany 12271 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: BKL
Odp: Dobry prostownik do garażu?
« Odpowiedź #25 dnia: 12 - Stycznia - 2016 - 23:18:13 »
Każdy z nas ma wolny wybór. Jeden kupi ładowarkę ,drugi prostownik na transformatorze a jeszcze inny zrobi prostownik sobie sam. Uważam że każdy jeden będzie działał mniej lub bardziej skutecznie. Wszystko zależy od tego jak często i w jakim celu to urządzenie używamy.

Offline Szaman

• clubmen
  • Marka: Seat
  • Model: Alhambra
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Moc: 115 KM
  • Skrzynia: MT-6
« Odpowiedź #26 dnia: 13 - Stycznia - 2016 - 16:52:59 »
Używam prostownika z Lidla już kilka lat i jestem bardzo zadowolony :thumbup:

Offline janusz07

• :: VIP ::
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #27 dnia: 15 - Stycznia - 2016 - 09:27:24 »
Używam prostownika z Lidla już kilka lat i jestem bardzo zadowolony
Też go sporadycznie używam do podładowania akumulatora z mojego Passata.
Jak na razie robi to w miarę skutecznie i akumulator przetrzymuje długie okresy bezczynnego postoju.
Może nie jest to profesjonalny sprzęt i fachowcy od elektryki mogą mieć o nim różne zdanie ale prostowniczek spełnia swoją rolę i to się liczy.

Podziękował: pretor

Offline Szaman

• clubmen
  • Marka: Seat
  • Model: Alhambra
« Odpowiedź #28 dnia: 15 - Stycznia - 2016 - 09:29:14 »
Dokładnie i do tego jeszcze maja 3 lata gwarancji

...

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
« Odpowiedź #29 dnia: 23 - Stycznia - 2016 - 20:07:36 »
@Gulasz dalej nie rozumiesz, to "ustrojstwo" z Lidla to raczej bardziej "zabawka" dobra do mniejszych akumulatorów a CETEK MXS 5.0 to sprzęt wykonany w innej jakościowo technologi. To tak jak by porównać Fiata 126 do Volkswagena Phaetona ;)

CETEK którego mam od niedawna zaczyna ładować całkowicie rozładowany akumulator i nie potrzeba stosować żadnych wybiegów z podładowywanie "trupa".

Nakręciłem przed chwilą filmik z małego testu porównawczego obu prostowników, niestety prostownik z Lidla postanowił na filmie zastrajkować i nie włączył się wcale. Postaram się później wrzucić ten film, jak tylko wgra się na YT.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #30 dnia: 23 - Stycznia - 2016 - 22:19:03 »
Całkiem przypadkiem trafiłem na filmik .Pokazuje jak tego typu nowoczesny sprzęt jest super.
Dwie wypowiedzi wyżej doczytałem że taki sprzęt z Lidla jest super a że trafiłem na filmik to wypadałoby się podzielić informacją dlaczego komuś nie będzie chciał działać na padniętym aku .Może informacja że ten sprzęt nie działa jak jest za małe napięcie akumulatora będzie przydatna .Może zaoszczędzi komuś nerwów i czasu .Twierdzę że to co nowoczesne nie zawsze jest super a ten przykład jest tylko potwierdzeniem .

Dodano:  23 - Stycznia - 2016  -  22:26:04
Co do porównania fiata z VW to z założenia jeden jak i drugi służy do przemieszczania się z punktu A do B różnica polega na komforcie podróżowania .Z założenia sprzęt do ładowania akumulatora ma go naładować a z filmu można wywnioskować że nie zawsze jest to takie proste.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Kod: BVK
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #31 dnia: 24 - Stycznia - 2016 - 08:45:53 »
Ładowarka z lidla (i nie tylko) to sprzęt którym użytkownik nie zrobi sobie ani innym  krzywdy nawet jak zamiast akumulatora połączy konserwę tyrolską :)
Jak ktoś umie i chce sobie zbudować prostownik to buduje, jak ma potrzebę posiadania w pełni funkcjonalnego prostownika transformatorowego to nie bacząc na koszty kupi taki i będzie używał a jak do tego będzie umiał z niego korzystać dobierając prąd ładowania do pojemności znamionowej akumulatora i czasu ładowania to będzie w pełni usatysfakcjonowany.
Dla ludzi którzy chcą po prostu podłączyć i naładować akumulator nie zwracając uwagi na poszczególne parametry są ładowarki.
Są tak zabezpieczone żeby nawet mało rozgarnięty użytkownik nie zrobił sobie ani komuś krzywdy.
Nie jest to sprzęt profesjonalny ale dla większości użytkowników w zupełności wystarczający.

red@tapatalk

Offline braciarz

• clubmen
  • VW: Sharan I 1FL
  • Model: Minivan
  • Kod: AUY
  • Rej: SM
« Odpowiedź #32 dnia: 26 - Stycznia - 2016 - 15:29:58 »
Witam.
Polecam test prostowników z tygodnika Motor,  test przeprowadzony przez Niemiecką organizację dozoru technicznego GTU.
Gazeta zakupiona wczoraj, więc jeszcze bardzo świeża  :D

Offline bolotelewidz

• :: TrendLine
  • VW: Vento
  • Silnik: 1.6 MPI
  • Kod: AFT
  • Rej: WP
« Odpowiedź #33 dnia: 29 - Stycznia - 2016 - 18:41:04 »
Czytałem ten artykuł w Motorze i widzę że to już któryś rok z rzędu prostownik Cetek zajmuje pierwsze miejsce.
Widać coś w tym chyba jest :)

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #34 dnia: 18 - Stycznia - 2023 - 11:34:10 »
Odświeżę temat. Od około roku mam prostownik Volt 6PRO061205, spełnia swoją rolę bez zastrzeżeń, do wykonania też nie mam większych zastrzeżeń. W pełni automatyczny, wykrywa rodzaj akumulatora, ma wszystkie potrzebne zabezpieczenia (wg zapewnień producenta, nie miałem okazji przekonać się na własnej skórze), elektroniczne zabezpieczenie przed odwrotną polaryzacją połączenia, ładuje akumulatory o pojemnościach do 12Ah dla 6V oraz do 120Ah dla 12V, posiada tryb regeneracji akumulatora 12V, pozwala na naładowanie rozładowanych akumulatorów (7,5-10,5V). Użyłem go z 1-2 razy do samochodu swojego i żony bardziej w ramach testu i kilka razy do skutera z 6V. Zastanawiałem się również nad CETEK MXS 5.0 ale uznałem, że Volt do moim potrzeb wystarczy.

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #35 dnia: 18 - Stycznia - 2023 - 13:26:50 »
pozwala na naładowanie rozładowanych akumulatorów (7,5-10,5V).
No włąsnie tego nie mają tanie za 50-70 np te z lidla. Ja mam taki i jak wykryje 9V to nie łąduje bo nie wie czy to 12V czy 6V porzadnie naładowany. Aby ruszył daje mu impuls ze zwykłągo starego tranformatora i on wtedy zajarzy i zaczyna ładować wtedy odpinam ten stary.

Korzystałeś z funkcji regeneracji ? działa to ?
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #36 dnia: 18 - Stycznia - 2023 - 13:53:29 »
Korzystałeś z funkcji regeneracji ? działa to ?

Niestety nie, nie mam w garażu żadnego starego aku żeby wypróbować

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #37 dnia: 18 - Stycznia - 2023 - 14:50:32 »
Mam podobny (Kraftpaket 136312), a chyba nawet bardziej zaawansowany: 6 programów, rzekomo 11 kroków itp.
Nie zaobserwowałem żadnych korzyści z regeneracji. Podłączałem woltomierz i nawet amperomierz by zobaczyć co się dzieje. Już szczegółów nie pamiętam, ale faktycznie jest dyskoteka, tylko nic z tego nie wynika...
Zauważyłem też, że dużo wolniej ładuje od prostownika transformatorowego (o niewiele większej mocy) - oczywiście takiego z elektronicznie ograniczonym napięciem, stare dziady omijam z daleka.
Transformatorowy daje z siebie wszystko, a te małe zdają się szybko ograniczać prąd ładowania, pewnie by się nie przegrzały... Prąd maksymalny się zgadza, więc nie ma podstawy do reklamowania, ale nikt nie obiecuje jak długo może być utrzymany. Tak jest po prostu... taniej!!
Poza tym myślę, że lepiej jeśli jest ustawienie AGM bo nie wyobrażam sobie jak jakiś prostownik mógłby sam ustalić, że taki akumulator jest podłączony. Chyba że czegoś nie wiem... 
Korzystałem też z najwyższej półki (Victron) z połączeniem bluetooth, aktualizacją oprogramowania i w zasadzie pełną kontrolą nad procesem ładowania. Przy czym moim zdaniem szkoda pieniędzy, chyba że może jeśli ktoś ma pod opieką dużo (np. 10+) akumulatorów i jest pasjonatem, to może jakoś się to zwróci po jakimś czasie. Przy czym trzeba do tego mieć warunki i czas... Dla reszty z nas, moim zdaniem lepiej wymienić akumulator, gdy już pada.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #38 dnia: 18 - Stycznia - 2023 - 14:58:54 »
że lepiej jeśli jest ustawienie AGM bo nie wyobrażam sobie jak jakiś prostownik mógłby sam ustalić, że taki akumulator jest podłączony. Chyba że czegoś nie wiem...
Nie mam pojęcia jak to działa, pozostaje mi wierzyć producentowi w to co napisał. 

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #39 dnia: 18 - Stycznia - 2023 - 15:11:15 »
@doggie, pewnie ładuje wszystkie 12V tak samo, czyli niższe napięcie niż zalecane do AGM - jakoś naładuje, nie uszkodzi, więc powiedzmy, że "ok", zwłaszcza do okazjonalnego użytku. Lepszy będzie do AGM. Przy czym dal pasjonatów  "optymalny" proces ładowania to raczej mają tylko drogie zabawki (jak wspomniany Victron) z rozbudowaną diagnostyką, uwzględniając temperaturę otoczenia itp., a są nawet takie z czujnikami temperatury akumulatora... Dla niektórych ładowanie akumulatora to zdaje się być niezłe hobby - bawią się sami całymi dniami i nocami...  ;)

Podziękował: doggie

Offline Marcino

« Odpowiedź #40 dnia: 19 - Stycznia - 2023 - 09:25:45 »
Nie zaobserwowałem żadnych korzyści z regeneracji. Podłączałem woltomierz i nawet amperomierz by zobaczyć co się dzieje. Już szczegółów nie pamiętam, ale faktycznie jest dyskoteka, tylko nic z tego nie wynika..
Kiedyś od ojca kolegi który jezdził na wózku elektrycznym pozyczałem takie urzadzenie do regeneracji  - dawało to prąd/napiecie impulsowe  ponoć wysokie. Miało to za zadanie odrywać od płyt cząsteczki które powodowały zasiarczenie.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #41 dnia: 19 - Stycznia - 2023 - 10:54:15 »
Osobiście nie miałem okazji jak pisałem wyżej ale mój sąsiad za miedzą ma warsztat samochodowy i sklep motoryzacyjny i mówił mi, że niejeden padnięty aku postawił na nogi, co prawda tylko na kilka miesięcy ale zawsze z tym że on ma taki wypasiony prostownik za ponad 1k zł

Podziękował: Frodo

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #42 dnia: 19 - Stycznia - 2023 - 11:09:50 »
@Marcino, zasada działania jest taka sama w tych małych ładowarkach. Jednak jestem sceptycznie nastawiony z uwagi na 1) krótki czas (tak to jest ustawione by cały program ładowania obejmujący "regenerację" za długo nie trwał) i 2) niski prąd.
Co do praktyki, to trochę bawiłem się z tym, gdy miałem w 1 z aut akumulator, który coraz częściej wymagał doładowania. Zgodnie z oczekiwaniem, nie zauważyłem jakiejkolwiek poprawy.
Jest dużo opisów i filmików jak odnowić akumulator, ale jest z tym zabawa - w zasadzie jeśli auto jest w użytku, to trzeba by mieć 2 akumulator by zamontować, a z tym się bawić i ostatecznie nie wiadomo na ile to pomoże, jeśli w ogóle. Ja musiałbym kupić inny akumulator, a jakby ten udało się trochę poprawić, to co dalej z dwoma, które też trzeba odpowiednio utrzymywać bo jak za długo poleży na półce, to znowu padaczka. Wypadało by się też trochę na tym znać i zazwyczaj dokupić odpowiedni sprzęt. Jak ktoś ma dużo akumulatorów lub to lubi to można się bawić.
Jeśli dzięki tej całej zabawie, jak pisał @doggie, ma być może trochę lepiej przez kilka miesięcy to osobiście wolę od razu kupić nowy akumulator.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #43 dnia: 19 - Stycznia - 2023 - 11:39:45 »
Jeśli dzięki tej całej zabawie, jak pisał @doggie, ma być może trochę lepiej przez kilka miesięcy to osobiście wolę od razu kupić nowy akumulator.
I niestety tak chyba jest, więc nie ma to większego sensu

Dodano:  20 - Stycznia - 2023  -  10:00:31
Przy okazji tematu o prostownikach postanowiłem wyciągnąć go z szafy i podłączyć pod akumulator (mam Varta Blue D 70Ah/760A typu EFB), tym bardziej że aplikacja wskazuje u mnie poziom 58% naładowania (nowy ma 80%)

Prostownik po podłączeniu wskazał 12,3V

Zastartował od 1 kreski co niechybnie oznacza, że akumulator jest niedoładowany

Po naładowaniu prostownik naprzemiennie ładuje prądem od 12,9V do 14,4V

Podziękował: pretor

Offline Marcino

« Odpowiedź #44 dnia: 20 - Stycznia - 2023 - 10:54:10 »
Zgadzam sie ze starego aku można podleczyć na chwile ale tak to zabawa nie warta czasu. Z ciekawosci pytałem.
W pracy mamy prostownik za 5tys do ciężarówek i tez ma jakieś opcje. Ja go używałem jako podtrzymania gdy robiliśmy przebudowę skrzyni biegów i było dużo zabawy testów i programowania na włączonym zapłonie

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #45 dnia: 20 - Stycznia - 2023 - 11:30:17 »
Zgadzam sie ze starego aku można podleczyć na chwile ale tak to zabawa nie warta czasu. Z ciekawosci pytałem.
Są przypadki kiedy to się sprawdzi, np. sprzedaż auta, wówczas wystarczy że wskrzesimy aku na kilka miesięcy :P albo gdy w danej chwili statystyczny Kowalski nie ma środków finansowych przeznaczonych na zakup nowego akumulatora bo trzynastka emerycka będzie dopiero za kilka miesięcy. Nie każdego stać tak ad hoc na zakup nowego.

Dodano:  20 - Stycznia - 2023  -  23:19:39
Po ładowaniu akumulatora wynik 91% naładowania, ciekawe jak dalej będzie trzymał prąd

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #46 dnia: 23 - Stycznia - 2023 - 17:57:10 »
Tak przebiega ładowanie tymi automatycznymi cudami. Tzn. do godz. 11 akumulator był rozładowywany kamerką przód+tył. Później były krótkie jazdy z postojami i ostatecznie od około 13:15, ładowanie wspomnianą ładowarką Kraftpaket, którą odłączyłem około godz. 22:00. Ustawione na AGM:

Offline bialekmleko

• clubmen
  • VW: Golf VI
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Kod: CAYC
  • Moc: 105 KM
  • Rej: N
« Odpowiedź #47 dnia: 29 - Stycznia - 2023 - 20:17:37 »
Ja mam w garażu zwykły prostownik kupiony z 15 lat temu w Jula na promocji. Przydaje się czasami do podratowania aku ale tylko do czasu zakupu nowego. Jeśli aku zaczyna padać można próbować je reanimować gdy zostawimy na światłach przykładowo, ale gdy jest już wiekowe lub po kilku takich rozładowaniach to zalecam kupno nowego.
Golf 1.6 TDI  (sweterek) / Tiguan 2.0 TDI / Renault ZOE - elektryk (reniferek)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
« Odpowiedź #48 dnia: 30 - Stycznia - 2023 - 10:55:01 »
Dzisiaj skusiłem się na drugą opcję prostownika do garażu i zakupiłem: CTEK MXS 5.0 
Jak na razie jestem oczarowany pomysłowością i jakością wykonania tego urządzenia, co prezentuję na poniższych fotkach.
Cena: 260 zł za komplet + dodatkowy kabelek w gratisie (notabene kosztujący 29zł)
Minęło ponad 7-lat praktyki z CETEK MXS 5.0 i dalej jestem nie tylko oczarowany tym urządzeniem ale w 100% zadowolony  :P

W tym czasie postawił na nogi 2 zupełnie padnięte akumulatory (oba przed "reanimacją" miały po 6-7 volt) i dzielnie raz na miesiąc, podładowuje aktualnie użytkowane. Praktyczność, skuteczność działania i bezpieczeństwo, to główne zalety tego elektronicznego prostownika  :thumbup:   

Podziękował: doggie

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #49 dnia: 30 - Stycznia - 2023 - 20:16:01 »
zwykły prostownik kupiony z 15 lat temu

Z tego co pamiętam 15 lat temu jeszcze było w sprzedaży dużo prostowników, które potrafiły zagotować akumulator. Warto mieć pewność, że napięcie jest ograniczone elektronicznie.

Tagi wątku: