Autor Wątek: 1.4 16V - silnik gaśnie na skrzyżowaniu?  (Przeczytany 18550 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline golfinka87

• :: TrendLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.4 16V
  • Napęd: FWD
1.4 16V - silnik gaśnie na skrzyżowaniu?
« dnia: 10 - Grudnia - 2015 - 22:50:22 »
Witam,
Jestem tu nowa i z góry przepraszam jak zrobię coś źle:) Mam problem z Moim Golfikiem.
Silnik 1.4 16V benzyna. Potrzebuje pomocy :( Auto przy dojazdach do skrzyżowania gaśnie. Podpięty do programu nic nie pokazuje. Ogólnie sprawa wygląda tak. Jade do pracy w jedną stronę ok 20 km potem auto stoi 8 godzin. Po pracy wracam i o dziwo tylko w tą drugą stronę gaśnie. Wyjeżdżając z pracy stoję ok 5 minut w korku na prostej drodzę i już wtedy auto zaczyna się "trząść" muszę troszkę dać mu gazu żeby nie zgasł, jadę dalej i jak mam krzyżówkę gdzie daje z 3 na 2 bieg to w tym momencie silnik się wyłącza. Nie od razu mogę go zapalić. Za pierwszym razem niby coś tam buczy ale nic za drugim razem udaje się go zapalić... Na prostej drodze podczas jazdy ciągłej nie gaśnie. Pierwsze co piszą na forach to czujnik położenia wału ale dużo osób mówi, że to nie takie objawy. wymieniliśmy czujnik temp, przepustnica została przeczyszczona i zregenerowana. Mechanicy załamują ręce. Miał ktoś może taki przypadek? Czy brać się za ten czujnik położenia wału?
Będę wdzięczna za jakieś info :(

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: [Golf VI] 1.4 16V - silnik gaśnie na skrzyżowaniu?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 - Grudnia - 2015 - 06:30:08 »
Metoda naprawy auta na zasadzie wymiany części po kolei sprawdza się jak mamy do nich dostęp (drugi pojazd na części lub znajomego który będzie po kolei pożyczał na próbę )w przeciwnym razie może boleć cenowo .Postawienie dobrej diagnozy to połowa sukcesu .Nie wiem jakim sprzętem był diagnozowany golfik ale pokusiłby się w tym przypadku podjechać do kogoś kto ma dobry sprzęt (i potrafi go obsługiwać ).Jest wiele usterek które będą dawać takie objawy .Większość z nich jak najbardziej powinien wykazać komp.Można próbować naprawić (po omacku )ale zejdzie więcej czasu i będzie zdecydowanie kosztowniej .Moje sugestie co do usterki nie widząc i nie słysząc pracy silnika .Jeśli pompa paliwa jest mocno zmęczona życiem może powodować taką usterkę ,przycinająca się klapa przepustnicy,silniczek krokowy nastawy klapy ,cewka wysokiego napięcia która po nagrzaniu nie spełnia swojego zadania ,uszkodzony czujnik stukowy ,uszkodzony czujnik położenia wału,przetarty (pęknięty )przewód podciśnieniowy ,nieszczelność na kolektorze ssącym ,lub wytarte wałki rozrządu co było dość nagminne w tym modelu już przy przebiegu około 200 tyś. Jak dołożymy do tego usterki elektroniczne to zacznie robić się sporo możliwości .

Dodano:  11 - Grudnia - 2015  -  07:01:21
Jak będzie wiadomo co to w moich zasobach garażowych mam trochę klamotów do takiego silnika i jakby co to mogę poratować.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #2 dnia: 11 - Grudnia - 2015 - 09:10:44 »
Cześć, uzupełnij profil o dane silnika (kod silnika i moc w KM).
Łatwiej będzie diagnozować jak będzie wiadomo o który silnik dokładnie chodzi i jaki przebieg ma auto.

W Golfie VI montowane były 3 silniki 1.4 16V o mocach 80, 122, 160 KM.
Pierwszy najsłabszy 80 KM, to starsza konstrukcja na zwykłym wtrysku a 2 następne to wersje TSI z mocą 122 KM (turbo) i 160 KM (turbo+kompresor).

Offline golfinka87

« Odpowiedź #3 dnia: 11 - Grudnia - 2015 - 10:37:28 »
Przejechane ma ok 195 tys km. Moc to 55 KW. Cewka była pęknięta i wymieniono na nową.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #4 dnia: 11 - Grudnia - 2015 - 10:43:36 »
Moc to 55kw.
Czy Ty na pewno masz Golfa VI ?

Pytam, bo podana moc silnika w KW - kompletnie nie pasuje do podanego modelu.
W golfach VI te silniki mają 80 KM a twój po przeliczeniu KW na KM ma 75 KM.
Czy mogłabyś podać oznaczenie kodowe silnika, znajduje się na naklejce w bagażniku.

W Golfie V silnik 1.4 16V miewał 75 i 80 KM.

Offline golfinka87

« Odpowiedź #5 dnia: 11 - Grudnia - 2015 - 12:55:21 »
O ja pierdziele, wczoraj za szybko wpisałam to Golf IV  ;)

Dodano:  18 - Stycznia - 2019  -  16:47:28
Każda wymiana części uzdrowiła auto na chwilkę. Nie wiem co jeszcze wymieniać, czy może spróbować od razu z tym czujnikiem położenia wału?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #6 dnia: 11 - Grudnia - 2015 - 18:16:20 »
Zerknę jutro w czeluścia garażowe jak znajdę to dam znać i wyślę w prezencie pod choinkę bo widzę że została obrana metoda wymiany po kolei .Ja zacząłbym od weryfikacji wałków rozrządu .

Offline golfinka87

« Odpowiedź #7 dnia: 13 - Grudnia - 2015 - 00:40:51 »
Dodam jeszcze, że czasem jak jechałam na 5. biegu normalnie na prostej drodze to czasem auto tak jakby coś łyknèło i szarpnęło... Nie wiem jak to opisać nie wiem co działo się w tym momencie z obrotami... Poczytałam na forach, ze w większości przypadków problem rozwiązuje siè przy przepustnicy i ERG? Przepustnica była czyszczona ale proponują założenie innej a ten przewód związany z ERG też został wymieniony. Pocieszyłam siè jedynie tym, ze nie jestem sama z problemem takim samym w tych autach:/ co z nim zrobic na czesci to przeciez za grosze:/  sprzedam i za tydzien ktos zadzwoni ze sprzedałam szrota:/ a tak zawsze chwaliłam mojego golfiarza:(

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #8 dnia: 13 - Grudnia - 2015 - 06:02:40 »
Hmm... A czy jak sobie szarpnie to pojawia sie check engine?
@Gulasz a czy teoretycznie może to być blad przy obliczaniu mieszanki paliwowo powietrznej lub czasami przypowietrzajacego sie układu paliwowego?
Pytam gdyż miałem kiedyś coś podobnego w sharanie że gasl na skrzyżowaniach i po wymianie węży paliwowych przy pompie sytuacja się nie powtórzyła.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #9 dnia: 13 - Grudnia - 2015 - 06:49:12 »
Przemo nie można wykluczyć takiej usterki.Swego czasu naprawiałem gościowi golfiki które ciągnął z DE .By mu się opłacało najczęściej były z uszkodzonym silnikiem .Wiem jak wygląda silnik 1.4 16v z przebiegiem około 200tyś .Nie wiele jest w nim jeszcze dobrych części .Wałki rozrządu w tym modelu są jak z plasteliny i stawiam że praktycznie ich już nie ma ,podobnie wygląda z popychaczami.Krótki filmik z pracy silnika na wolnych obrotach potwierdziłby lub zaprzeczył moją diagnozę (bez rozbierania wszystkiego do rosołu).Na zimnym silniku będzie jeszcze w miarę chodził (zimny olej ,popychacze pełne ,praca w miarę przyzwoita).Przy normalnej temperaturze pracy silnika (zaczyna grzechotać ,zaczyna nim bujać ,i gaśnie )Filmik podpowiedziałby też jak wygląda praca na wolnych obrotach na zimnym (jeśli falują obroty to wypadałoby luknąć w przepustnicę ,szczelność całego dolotu .Nie widząc i nie słysząc to diagnoza mocno po omacku .Może chociaż parametry życiowe jakie pokazuje komp .
Wczoraj zabrakło mi dnia na zerknięcie za czujnikiem zrobię to dzisiaj .

Offline golfinka87

« Odpowiedź #10 dnia: 13 - Grudnia - 2015 - 12:26:54 »
Witam, żadne czujniki mi sie nie zapalają. Zaraz nagram filmiki i przesle.

Dodano: 19 - Grudzień - 2015 - 18:41:10
A więc tak po dzisiejszej wizycie, mechanik, który zajmuje się takimi silnikami przeczyścił czujnik w kolektorze ssącym bo był mega brudny i wymienił filtr powietrza. Zapowiedział, że w czasie najbliższym trzeba będzie robić pierścienie na tłokach bo są w opłakanym stanie. Mam przetestować auto po obecnej naprawie.

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #11 dnia: 19 - Grudnia - 2015 - 18:42:52 »
Niestety wiąże sie to z rozebraniem silnika. A jakie ciśnienie wyszlo na cylindrach i o ile zmienilo sie po próbie olejowej?

Offline golfinka87

« Odpowiedź #12 dnia: 19 - Grudnia - 2015 - 19:03:59 »
Na trzech cylindrach po 11 a na czwartym 6

Dodano:  19 - Grudnia - 2015  -  19:09:11
I są "przedmuchy oleju do odmy" cokolwiek to znaczy :)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #13 dnia: 19 - Grudnia - 2015 - 19:28:23 »
Ja bym tak do końca nie nazwał tego naprawą. Wymiana filtra to raczej nie naprawa.
To że silnik ma przedmuch to nie znaczy że trzeba w nim wymieniać od razu pierścienie. To jest jednostka nowej generacji silników (jak wychodzą z fabryki mają przedmuchy i piją oleje).
Ciśnienie na trzech cylindrach około 11 jest całkiem ok.
Wypadało by mechanik postawił diagnozę dlaczego ma mniejszą kompresję na jednym cylindrze. Robiąc próbę "olejową "było by wiadomo czy problem tkwi w głowicy czy w dolnej części silnika.
A tak wiadomo, że nic nie wiadomo.

Offline golfinka87

« Odpowiedź #14 dnia: 19 - Grudnia - 2015 - 19:37:45 »
Gulasz odpowiedz i na jedno zasadnicze pytanie.... Dlaczego mieszkasz na drugim końcu Polski? ::)  ::) Piszę to co powiedział mechanik a czemu to a czemu tamto tego nie wiem ale postaram się dowiedzieć  :D

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #15 dnia: 19 - Grudnia - 2015 - 20:02:11 »
Czy mechanik grzebał przy aucie w twojej obecności ? 

Offline golfinka87

« Odpowiedź #16 dnia: 19 - Grudnia - 2015 - 20:48:27 »
Niestety grzebał sam sobie bo wszyscy byli w pracy:/ moge zapytac o ten olej.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #17 dnia: 19 - Grudnia - 2015 - 21:30:05 »
Szkoda bo było by wiadomo co robił a tak to może powiedzieć co chce a nie to co robił.
Nie chodzi o olej tylko próbę olejową .Polega ona na tym iż przy próbie ciśnienia sprężania( to co robił ) jak wychodzą kiepskie wartości wstrzykuje się do poszczególnych cylindrów (w tym przypadku wystarczyło tylko do tego gdzie było 6)niewielką ilość oleju i robi ponownie pomiar ciśnienia danego cylindra .Jeśli ciśnienie znacząco wzrośnie oznacza to iż uszkodzony jest tłok ,gładź cylindra  lub pierścienie .Jeśli wzrost przy takiej próbie jest nieznaczny świadczyć może o uszkodzonej głowicy ,zaworów ,gniazd zaworowych ,krzywek wałka a nawet popychaczy zaworowych.Tego typu próba daje informację co należy robić dalej .Informacja od mechanika by jeździć i obserwować jest dla mnie dziwna .No chyba że przewiduje zgon i czeka aż padnie zupełnie bo w jego ocenie koszta naprawy usterki teraz czy w niedalekiej przyszłości będą takie same .Czy nie sugerował by sprzedać auto ?Czy nie proponował odkupienia za śmieszną kwotę?Czy nie wspominał że koszta naprawy będą znaczne ?

Offline golfinka87

« Odpowiedź #18 dnia: 19 - Grudnia - 2015 - 21:37:15 »
Fajnie ze piszesz takie rzeczy. Zapytam o tą próbę moze robił to zobaczymy co powie. Nie sugerował zadnej sprzedazy odkupienia itd. Powiedzial ze jezeli teraz bedzie jezdzic dobrze to w niedalekiej przyszłości należałoby zrobic to co napisałam wyzej. Ze bedzie to koszt ok 1tysiaca zł ale wtedy bede miala auto na wiele lat bo rozrzad i inne czesci sa w dobrym stanie.

Tagi wątku: