Autor Wątek: EKO-JAZDA - doskonalenie swojej techniki jazdy  (Przeczytany 5022 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
EKO-JAZDA - doskonalenie swojej techniki jazdy
« dnia: 30 - Listopada - 2015 - 19:16:16 »
Zużycie paliwa podawane przez producenta wyraźnie różni się od tego jakie obserwujemy na stacjach benzynowych.
Na pewno cześć winy za to ponoszą producenci bo zamiast pisać że dany model pali np. 5 litrów powinno być napisane że pali od 5 litrów wzwyż.
Sami też mamy ogromny wpływ na zużycie paliwa w naszym aucie - na tej samej trasie z podobną prędkością średnią ten sam samochód może spalić różne ilości paliwa.
Proponuję podyskutować na temat technik ekonomicznej jazdy - jakie macie sposoby?
Co robicie lub nie robicie żeby zmniejszyć zużycie paliwa?
Jaki taka jazda ma wpływ na mechanizmy samochodu?
Zapraszam do dyskusji.

red@tapatalk

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
Odp: EKO-JAZDA - doskonalenie swojej techniki jazdy
« Odpowiedź #1 dnia: 30 - Listopada - 2015 - 19:46:01 »
Zacznę jako pierwszy ;)

1. Odpalając pierwszy raz w ciągu dnia zimne auto, staram się jak najszybciej wystartować, tak aby rozgrzewać silnik pod obciążeniem a nie na postoju. Wiadomo że w życiu różnie z tym bywa ale staram się stosować tę zasadę.
2. Widząc w dali skrzyżowanie ze światłami, nie cisnę gazu jak wariat tylko na spokojnie obserwuję i staram się tak jechać aby w razie zapalenia się czerwonego światła dojechać rozpędem hamując przy tym silnikiem.
3. Wyjeżdżając na autostradę mam zazwyczaj ułożony plan jazdy: z góry ustalam sobie z jaką szybkością powinienem jechać aby dojechać do celu zgodnie z planem. Nawet jak założeniem jest 160 km/h, to rozpędzam auto i staram się utrzymywać założoną szybkość. Na autostradzie bardzo mści się brak myślenia za innych i jak ktoś myśli tylko o gnaniu przed siebie to zazwyczaj co chwile musi zwalniać. Trzeba brać wszystko pod uwagę: wolno jadące prawym pasem ciężarówki i pędzących na złamanie karku przedstawicieli handlowych.

ps. muszę lecieć na zakupy, potem coś jeszcze dopiszę  ;)

Offline red

• S7
« Odpowiedź #2 dnia: 06 - Grudnia - 2015 - 07:15:16 »
Żeby jechać ekonomicznie staram się utrzymywać stałą prędkość, często w tym celu ustawiam tempomat na np. 110 km/h i tak przemierzam trasę - zwłaszcza na eskach sprawdza się ta metoda.
Przyspieszam do prędkości podróżnej dość dynamicznie zeby po osiągnięciu zadanej prędkości tylko ją utrzymywać.
Hamowanie silnikiem i generalnie jak najmniej używania hamulców. Tu bardzo pomaga przemyślane wykonywanie manewrów na drodze, wykorzystywanie spadków drogi oraz przewidywanie z wyprzedzeniem manewrów innych kierowców.

red@tapatalk

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 06 - Grudnia - 2015 - 07:27:51 »
Technika całkiem pozytywna tylko mam zastrzeżenia do hamowania silnikiem bo to skraca życie paska rozrządu (najczęściej dochodzi do zerwania paska właśnie przez hamowanie silnikiem )Potwierdzeniem tego jest że producenci aut nie zalecają odpalania wozów na lince poprzez zaciąg tak by nie doszło do zerwania paska .Bardziej bezpiecznie jest wcisnąć sprzęgło i toczyć się na luzie niestety parę kropel paliwa więcej ale mniejsze zużycie części zrekompensuje tą stratę 

Offline red

• S7
« Odpowiedź #4 dnia: 06 - Grudnia - 2015 - 08:16:02 »
Technika całkiem pozytywna tylko mam zastrzeżenia do hamowania silnikiem bo to skraca życie paska rozrządu (najczęściej dochodzi do zerwania paska właśnie przez hamowanie silnikiem )Potwierdzeniem tego jest że producenci aut nie zalecają odpalania wozów na lince poprzez zaciąg tak by nie doszło do zerwania paska .Bardziej bezpiecznie jest wcisnąć sprzęgło i toczyć się na luzie niestety parę kropel paliwa więcej ale mniejsze zużycie części zrekompensuje tą stratę
Przy opalaniu "na pych" rzeczywiście pasek rozrządu dostaje łomot bo następuje gwałtowne szarpnięcie.
W przypadku samego hamowania silnikiem z paskiem nic nadzwyczajnego się nie dzieje. Należy jednak skupić się na momencie zakończenia takiego hamowania - jeżeli będzie to wysprzęglenie,  redukcja do odpowiedniego biegu i stopniowe odpuszczenie sprzęgła to raczej pasek na tym nie ucierpi szczególnie.
Redukcja do zbyt niskiego biegu, gwałtownie wciśnięte i puszczone sprzęgło to rzeczywiście duże obciążenie dla paska rozrządu - niestety taki styl jazdy jest sprzeczny z zasadami eko-jazdy.
W zasadzie idea ekonomicznej jazdy to nie tylko oszczędzanie paliwa ale też innych rzeczy w samochodzie takich jak hamulce, przeniesienie napędu,  zawieszenie, silnik.

red@tapatalk

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 06 - Grudnia - 2015 - 09:46:36 »
Technika jazdy z hamowaniem silnikiem to nic innego jak koła napędzane przez silnik zaczynają wytracać jego obroty (oraz masę auta) więc siły zaczynają działać w drugą stronę .Przy hamowaniu silnikiem przeguby zamiast ciągnąć zaczynają dawać moment obrotowy w drugą stronę flaki w skrzyni podobnie ,sprzęgło tak samo ,pasek również a że to najsłabsze ogniwo to najczęściej jak jest zmęczony to pada pierwszy .Między innymi jeśli wóz posiada koło 2-masowe to technika hamowania silnikiem odbija się czkawką na tym cudownym wynalazku .Podobnie dostają w łeb poduszki silnika -skrzyni taka szarpanina skraca ich życie .Każdy ma swój styl jazdy ja dużo używam sprzęgła i z doświadczenia uważam że tak jest lepiej dla klamotów w aucie mimo ciut większego zużycia paliwa .Myślę że jak ktoś przeżył zerwanie paska przy hamowaniu silnikiem przemyśli temat czy coś jest w tym prawdy .To że uczą na naukach jazdy hamowania silnikiem to nie znaczy że do końca jest to takie dobre dla auta.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #6 dnia: 06 - Grudnia - 2015 - 10:21:57 »
Ja może trochę mało się znam ale pasek rozrządu jest napędzany wałem korbowym i chyba wszystko mu jedno czy jest napędzany poprzez energię ze spalania czy z przeniesioną "w drugą stronę" z kół.
Cały czas piszę o jeździe płynnej ekonomicznej i  spokojnej a ta wspomniana ekonomia ma się też do zużycia części samochodu których wymiany i naprawy dzięki odpowiedniemu stylowi jazdy można ograniczyć lub nawet wyeliminować całkowicie.

red@tapatalk

Offline janusz07

• VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Rej: OK
« Odpowiedź #7 dnia: 06 - Grudnia - 2015 - 10:41:37 »
Prawo jazdy posiadam od ponad 50-lat. Pamiętam że w wojsku nauczyli mnie hamowania silnikiem i przez lata jazdy nigdy nie zniszczyłem z tego powodu paska rozrządu. Jeden z mądrzejszych sposobów na oszczędzenie paliwa i hamulców. Polecam stosować każdemu :idea:

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #8 dnia: 06 - Grudnia - 2015 - 13:13:29 »
Prawo jazdy posiadam od ponad 50-lat. Pamiętam że w wojsku nauczyli mnie hamowania silnikiem i przez lata jazdy nigdy nie zniszczyłem z tego powodu paska rozrządu.
Może dla tego że kiedyś robili wozy które robiły konkretne przebiegi i większość była na łańcuchach lub kołach rozrządu a konstrukcja sprzęgła znosiła znacznie więcej niż obecne .Większość obecnych wozów ciężarowych nadal lata na kołach zębatych bo hamowanie takiego zestawu silnikiem (nie zwalniaczem) prowadziłoby do wiecznych napraw zerwanych pasków .Technika poszła do przodu a wielkie koncerny w tym przypadku zostali jak za króla świeczka nie bez powodu . 

Offline red

• S7
« Odpowiedź #9 dnia: 06 - Grudnia - 2015 - 15:17:44 »
@Gulasz według Twojej teorii w górach  każdy samochód miałby zerwany pasek rozrządu
W tym topicu piszemy o technikach ekonomicznej jazdy samochodem takim jaki znamy.
Tematy związane z mechaniką i wytrzymałością poszczególnych elementów i jej spadkiem z biegiem lat  proponuję podejmować w osobnym wątku.

red@tapatalk

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #10 dnia: 06 - Grudnia - 2015 - 15:53:35 »
Sorki lecz moje wypowiedzi może mało rozwinięte ale jak najbardziej są związane z głównym tematem .To jaki posiadamy pojazd (jego konstrukcja )ma duży wpływ co do techniki jazdy a co za tym idzie ekonomię jazdy .Tą technikę jazdy należało by tak dopasować by oprócz oszczędności paliwa auto nie ulegało destrukcji.I dla tego moje wypowiedzi które na pierwszy rzut oka wyglądają na mało związane z tematem .W skrócie jak masz wóz na pasku,2-masę i twój styl jazdy polega na hamowaniu silnikiem zaoszczędzisz na paliwie a stracisz na częściach zamiennych przy zbyt wczesnym zużyciu .

Dodano:  06 - Grudnia - 2015  -  16:56:47
Jestem ciekaw dlaczego nikt nie wspomni aby zmniejszyć zużycie paliwa wystarczy nadmuchać kółka więcej niż przewiduje producent danego wozu .Oszczędności na paliwie będą ale na zawieszeniu i komforcie to już nie zakoniecznie .Podobnie wygląda to przy hamowaniu silnikiem oszczędności paliwa będą ale części w wozie to nie za koniecznie .

Tagi wątku: