Autor Wątek: ZESTAW GŁOŚNOMÓWIĄCY - wybór, montaż, działanie i problemy  (Przeczytany 16807 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
ZESTAW GŁOŚNOMÓWIĄCY - wybór, montaż, działanie i problemy
« dnia: 26 - Listopada - 2015 - 20:04:52 »
Witam potrzebuję porady  jaki sprzęt nabyć do mojego dyliżansu. Ostatnio spędzam w nim dość dużo czasu i przy każdym odbieraniu telefonu (wiem że niezgodnie z prawem) muszę ściszać radio CB by spokojnie pogadać. Może polecicie coś w rozsądnej kwocie (lub sami chcecie odsprzedać) kształt, wymiary są ni nieistotne. Może być nawet używany byle sprawny i głośny.

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: 4x4
  • Rej: LRY
Odp: ZESTAW GŁOŚNOMÓWIĄCY - wybór, podłączenie rożne problemy
« Odpowiedź #1 dnia: 26 - Listopada - 2015 - 21:15:00 »
Chcesz taki żeby leciało przez głośniki czy sluchawka ci starczy?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #2 dnia: 26 - Listopada - 2015 - 21:48:02 »
Najlepiej chyba z oddzielnego głośniczka .Ale takiego by było coś słychać.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #3 dnia: 27 - Listopada - 2015 - 06:52:46 »
Jak musisz koniecznie mieć oddzielny głośnik to chyba taki najprostszy w gniazdo zapalniczki zestaw powinien wystarczyć.
W zestawach głośno mówiących nie mam doświadczenia bo tylko jeden miałem i zanim podłączyłem na stałe ukradli mi samochód
Używam za to na co dzień słuchawki bluetooth i bardzo takie urządzenie moim zdaniem jest przydatne i uniwersalne. W samochodzie jak najbardziej i nawet ma przewagę nad zestawem bo pasażerowie nie słyszą co ktoś do nas mówi  (nie zawsze muszą) , mozna jej używać poza samochodem, w czasie pracy -mało która praca dobrze idzie z telefonem przy uchu, lub w innym samochodzie - możliwości jest sporo.
Aktualnie używam słuchawki plantronics - jest super i każdemu z czystym sumieniem mogę polecić, wcześniej miałem Nokię BH112 i też złego słowa o niej powiedzieć nie mogę, niestety po ponad trzech latach użytkowania bateria trzyma bardzo krótko

red@tapatalk

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #4 dnia: 27 - Listopada - 2015 - 15:44:15 »
i zanim podłączyłem na stałe ukradli mi samochód
Może zestaw ocalał czy też zaginął w akcji ?Myślałem nad opcją słuchawki ale w moim przypadku raczej wolę coś na stałe w wozie .Najczęściej śmigam samemu tak że niema problemu z krępacją podczas rozmowy .Obawiam się że taki zestawik pod zapalniczkę będzie reprezentował słabą moc (anemiczny głośniczek).Wolę podpytać kogoś co ma taki zestawik na stałe w aucie niż doświadczalnie testować jak słychać .

Offline red

• S7
« Odpowiedź #5 dnia: 27 - Listopada - 2015 - 15:49:54 »

Może zestaw ocalał czy też zaginął w akcji ?

Zestaw był dedykowany do panasonica g520 i to było 14 lat temu więc nawet gdybym miał ten zestaw to wartość jego raczej muzealna

red@tapatalk

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #6 dnia: 27 - Listopada - 2015 - 18:14:44 »
Ja w swoim aucie od kiedy je kupiłem około 2 miesiące używam zestawu Nokia 616 car kit. Łączy się z telefonem przez bluetooth. Możesz rozmawiać przez słuchawkę lub przez radio. Podobnie działa też parrot.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 27 - Listopada - 2015 - 18:48:51 »
Czy przy użytkowaniu wyszły w praktyce jakieś minusy takiego zestawiku czy daje radę?

Dodano:  27 - Listopada - 2015  -  18:50:43
Czy ma ktoś doświadczenie jak tego typu sprzęt przeżyje mrozy jak zostanie w aucie (lenistwo nie pozwala na wyjmowanie i noszenie)

Dodano:  27 - Listopada - 2015  -  18:53:18
Z doświadczenia -nawigacja po wyjęciu ze schowka przy minus 15 C potrzebuje chwilę zanim normalnie zatrybi i zacznie myśleć (baterię zabiłem po pierwszej zimie)

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #8 dnia: 27 - Listopada - 2015 - 19:42:43 »
Opinia dotyczy Nokia 616 car kit.
Czasem rozłączy się z telefonem i trzeba ponownie kliknąć klawisz żeby się połączyły. Dzieje się tak jak czasem zgubi zasięg GPRS. Ten zestaw ma tez swoja kartę dzięki czemu możemy korzystać z dwóch numerów. Możemy odbierać SMS oraz pisać i wysyłać.
Zasilanie jest z akumulatora w aucie. Możemy ustawić czas po jakim urządzenie się wyłączy po zgaszeniu aut. Funkcje przypominają starsze modele komórek Firmy Nokia .

Jeśli będziesz miał urządzenie zasilane baterią którą trzeba raz na jakiś czas ładować np: Parrot klik
Urządzenie za każdym razem trzeba zabierać do domku bo może być problem z bateria zimą.
 Są taż Parroty  podłączane do instalacji w aucie jak moja nokia. Wygoda i nie musisz pamiętać o ładowaniu. Tylko cena w zakupie trochę wysoka. Wydać ponad 500 zł to trochę sporo.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #9 dnia: 29 - Listopada - 2015 - 11:08:19 »
Kolega z NL, zakupił ostatni radio samochodowe z bluetooth, właśnie na potrzeby zestawu głośnomówiącego. Nie miałem okazji samu przetestować tego radia ale rozmawiałem z nim przez telefon a on korzystał z tego zestawu i było go słychać bardzo dobrze.
Radio które kupił to chyba ten model: Peiying PY9398 Alien, można też wybrać sobie tańszą opcję: radio-samochodowe-bluetooth ale wcześnie przeczytać: Jak wybrać radio z Bluetooth?

Raz mogłem przetestować zestaw głośnomówiący JABRA Bluetooth Drive i nie spełnił moich oczekiwań, słuchawka bluetooth firmy Nokia była zdecydowanie lepsza od niego.
W aucie służbowym użytkuję zestaw głośno mówiący, mieszczący się w fabrycznym radiu i jestem z niego bardzo mocno zadowolony, zdecydowanie w dalekich trasach wygrywa ze słuchawką w uchu  :thumbup:

Zastanawiam się nad wymianą radia w VW i jednym z priorytetów zakupowych będzie właśnie możliwość rozmowy telefonicznej poprzez bluetooth w radiu. Z tym że oprócz możliwości rozmowy zależy mi na dobrym dźwięku i malej "krzykliwości wyświetlacza" co akurat dla mnie ma dość duże znaczenie.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #10 dnia: 29 - Listopada - 2015 - 12:18:19 »
Podpytuję bo jest tego naprawdę sporo rozpiętość cen też nie mała .Wymiana całego radia byłaby dość prostym rozwiązaniem ale jakoś przyzwyczaiłem się do tego co mam .Nie szczególnie zależy mi na jakiejś specjalnej jakości dźwięku radia i tak najczęściej leci to co mam z transmitera (i przenośnej pamięci ).Reklamy lecące w kółko na falach radiowych doprowadzają mnie do białej gorączki .Więc rozwiązanie transmitera jak dla mnie jest super i słucham tego co chcę .Po przemyśleniach słuchawka przy uchu odpada ,wymiana radia raczej też .Chyba pójdę w kierunku zamontowania czegoś z oddzielnym głośnikiem i wkomponuję w tapicerkę (podsufitówkę)a zasilanie podłącze pod kablotekę wozu tak by było na stałe (bo lenistwo nie pozwoli na noszenie całego ekwipunku )Pytanie do znawców tematu czy tego typu sprzęt nie będzie sprzęgał się (robił zakłóceń) przy powstającej już pajęczynie fal od CB,transmitera i dodatkowo zestawu do telefonu i dość nie wielkich odległości od siebie .

Offline red

• S7
« Odpowiedź #11 dnia: 29 - Listopada - 2015 - 12:49:32 »
Nasz kolega @grzesiekm ma w samochodzie transmiter fm z funkcją zestawu głośnomówiącego na bluetooth  i on powinien wiedzieć na co zwrócić uwagę przy zakupie takiego urządzenia.

red@tapatalk

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #12 dnia: 15 - Grudnia - 2015 - 16:54:32 »
Zakupiłem IBOX IFBT08H .I na samym wstępie jak sparowałem z telefonem porażka .Zbyt bliska odległość telefonu od tego cuda i sprzężenie mikrofonów ja słyszę a mnie nie .Po odsunięciu się na odległość 2m jest ok.No ale byłem twardy zatargałem do wozu (na razie nie montowałem na stałe )tylko podłączyłem pod zasilanie .Zamknąłem wóz odszedłem na jakieś 5m i zadzwonił telefon ,odebrałem normalnie tak jak zawsze aparat a tu zong bo słyszę tylko mnie nie słychać po rozłączeniu bluetooth wszystko ok.Czy jest na to jakaś opcja czy za każdym razem jak będę stał w niewielkiej odległości od wozu to nie mogę korzystać normalnie z telefonu jak nie rozłączę się z tym cudeńkiem.Za to głośniczek mnie miło zaskoczył bo jest wystarczająco głośny .Nie miałem okazji sprawdzić tego zestawu podczas jazdy ale pierwsze kroki lekko mnie zniechęcają by pruć podsufitkę i montować na stałe chyba że coś doradzicie .

Dodano:  17 - Grudnia - 2015  -  17:01:32
Dzisiaj zrobiłem próbę tego cuda w warunkach do tego przewidzianych .Podłączyłem pod zasilanie przyczepiłem do osłonki przeciwsłonecznej połączyłem z telefonem i w drogę .Jak jechałem wszystko ok. diódka sygnalizowała czuwanie sprzętu dojechałem i wyszedłem z wozu na 15-20 min .Nie myśląc odpaliłem i jechałem dalej aż zadzwonił telefon no ale byłem zmuszony tradycyjnie wyjąć go z kieszeni i odebrać bo te cudowne urządzenie wyłączyło się samo jak nie było mnie w aucie (zasilanie mam na stałe i działa bez kluczyka ).Wygląda na to że autor tego sprzętu wymyślił sobie opcje oszczędzania bateryjki i jak nie czuje telefonu to się wyłącza .Moim zdaniem to żenada .Żeby z tego korzystać muszę pamiętać by było połączenie z telefonem a po dłuższej nieobecności w aucie pamiętać by włączyć .No a jak zadzwoni telefon a ja będę za blisko auta to albo biegiem uciekać (by stracił zasięg ,i by było słychać co mówię) od niego lub biegiem do auta by rozmawiać przez zestaw .Może macie jakieś sugestie w tym temacie zanim położę ten sprzęt pod buta.

Dodano:  30 - Grudnia - 2015  -  20:36:21
Przetestowałem na wszystkie sposoby .I jestem w punkcie wyjścia .Potrzebuję kupić zestaw głośnomówiący .

Offline passatzg

• :: TrendLine
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #13 dnia: 19 - Stycznia - 2016 - 13:15:32 »
Witam
Poszukuję osoby dobrze znającą się w temacie telefonów, która uruchomi w moim Passacie 2007r. zestaw telefoniczny lub doradzi i zrobi co trzeba.
Mam w nim zamontowany jakiś oryginalny od Nokii 6021 type CR-63 a chciałbym dzwonić z dowolnego innego.
Proszę o kontakt lub pomoc w temacie.

Offline Gulasz

•  -baned-
IBOX IFBT08H - zestaw głośnomówiący - omijać szerokim łukiem!
« Odpowiedź #14 dnia: 28 - Lutego - 2016 - 14:09:13 »
Zauważyłem że temat powraca jak bumerang . Jest on związany z dylematem przed zakupem danej części, elementów czy nawet całych urządzeń związanych z autem. Nie jeden przed zakupem próbuje uzyskać więcej informacji odnośnie zakupu czy nawet by ktoś coś poradził w wyborze. Wiadomo że reklamy przedstawiają same pozytywy a o negatywach milczą. Wypadało by się podzielić swoimi spostrzeżeniami by inni nie powielali błędów z zakupu lub by nie byli z niego mocno rozczarowani. Jeśli informacja o danej części, elementu,urządzenia potwierdzi się przez kilku użytkowników może taka informacja ułatwić wybór przed zakupem. Nie wiem na ile wypowiedzi będą antyreklamą a na ile pomocne.

IBOX IFBT08H - zestaw głośnomówiący
Zakupiłem i jestem mocno rozczarowany. Niby działa ale nie spełnia swojej funkcji. Negatywne jest to że za każdym razem trzeba łączyć się po wejściu do auta. Jeśli zadzwoni telefon a jesteśmy ok 10 metrów od wozu to albo biegniemy do auta by prowadzić rozmowę przez to urządzenie lub musimy rozłączyć bluetooth w telefonie bo nie będziemy słyszalni. Jest to mocno upierdliwe. Zbyt bliska odległość naszego telefonu od urządzenia powoduje sprzężenie i rozmówca ma problem nas zrozumieć (słyszy nas z piskiem lub jakbyśmy byli w studni). Z czystym sumieniem odradzam takiego zakupu.

Offline johny

• :: StartLine
  • VW: T5
  • Silnik: 2.5 TDI
  • Moc: 131 KM
Adaptacja zestawu głośnomówiącego Nokia do smartfona ?
« Odpowiedź #15 dnia: 27 - Listopada - 2016 - 11:18:53 »
Witam wszystkich
Proszę o odpowiedź na pytanie czy w T5 Multivanie 2.5 TDI 175 KM 2004 r który posiada oryginalny zestaw głośnowówiący z uchwytem do Nokii 6210 istnieje możliwość zaadoptowania tego zestawu do podłączenia Samsunga Galaxy S6 lub iPhona ?
z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Janusz W.

Offline red

• S7
Odp: [T5] Adaptacja zestawu głośnomówiącego Nokia do smartfona ?
« Odpowiedź #16 dnia: 27 - Listopada - 2016 - 12:09:17 »
Do przeróbki będziesz potrzebował konwertera sygnału analogowego potrzebnego do połączenia ze starym telefonem na cyfrowy potrzebny do podłączenia smartfona.  Nie wiem czy to się tak do końca będzie opłacać.
W odpowiedzi na post o radiu napisałem jak można rozwiazać ten problem.

red@tapatalk

Podziękował: johny

Offline andrew7800

• Clubowicz
Odp: [T5] Adaptacja zestawu głośnomówiącego Nokia do smartfona ?
« Odpowiedź #17 dnia: 27 - Listopada - 2016 - 18:00:32 »
Ja w swoim aucie używam Nokia Car Kit 616. Łączę się ze smart fonem przez bluetooth.

Poszukaj na portalach aukcyjnych zestawu z bluetooth i nie będzie problemów z połączeniem.

Offline maryan

• VW: Passat B6
  • Kod: BLS
Identyfikacja zestawu głośnomówiącego
« Odpowiedź #18 dnia: 06 - Lutego - 2017 - 00:04:50 »
W moim Passacie B6, który będę testował przez dwa tygodnie (może go potem nawet kupię), jest zamontowane coś nieoryginalnego co wygląda mi na jakiś uchwyt do telefonu z zestawem głośnomówiącym...

Wygląda to następująco:

Co to może być za urządzenie, bo to chyba nic fabrycznie montowanego  ::) :question:

Offline andrew7800

• Clubowicz
Odp: Identyfikacja zestawu głośnomówiącego (?)
« Odpowiedź #19 dnia: 06 - Lutego - 2017 - 01:10:50 »
Witam.
Część jest oryginalna z logo VW. Jest to uchwyt do tel ,bluetooth. Jeśli się nie mylę to pod tel Nokia. Tu masz jak wygląda reszta.

Brakuje u Ciebie tego modułu z dwoma guziczkami. W niego wpinasz telefon Nokia 6310i.

Możesz poszukać adapterów pod inne modele Nokii.

Offline jasny

• VW: Passat B7
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: BMR
  • Rej: ZGL
« Odpowiedź #20 dnia: 07 - Marca - 2018 - 22:00:00 »
Witam. Mam oryginalny zestaw VW, sterowanie z kierownicy plus wysuwana klawiatura. Wiem, że trzeba go skonfigurować z telefonem, ale telefon nie może znaleść bluetooth z zestawu. Może w zestawie jest jakis inny rodzaj Bluetooth.

Dotychczas miałem Nokie i bez problemu zestaw głośnomówiący działał. Kupiłem nowy telefon i zestaw go nie widzi, nie działa.
Co robic ?

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #21 dnia: 08 - Marca - 2018 - 09:54:07 »
Napisz coś więcej o zestawie głośnomówiącym-model,firma. Jest tego sporo na rynku. Jedne łączą się automatycznie inne trzeba ze sobą sparować.
Pierwsze co powinno się zrobić to sparować urządzenia by mogły ze sobą współpracować. Rozumiem ze to sprawdziłeś?

Offline tiguan220

•  -baned-
Zestaw głośnomówiący
« Odpowiedź #22 dnia: 05 - Czerwca - 2018 - 18:47:11 »
Rozmawiam przez zestaw głośnomówiący BT, zatrzymuję się i gasze silnik - dalej prowadzę rozmowę przez BT. Otwieram drzwi i w tym momencie BT się rozłącza. Tylko, że ja uchylam drzwi bo jest gorąco i wcale nie wysiadam z auta. To samo jest z radiem - otwarcie drzwi i radio OFF. Można to jakość zmienić, tzn żeby dopiero zamknięcie samochodu "pilotem" (czy jak u mnie dotykowo klamką) dawało takie efekty? Ponowne wlaczanie zapłonu po otwarciu drzwi w przypadku BT nic nie rozwiązuje bo telefon nie wraca do prowadzonej wczesniej rozmowy na BT.

Offline arekp

• :: ComfortLine
Odp: Zestaw głośnomówiący
« Odpowiedź #23 dnia: 05 - Czerwca - 2018 - 18:59:48 »
Ponowne wlaczanie zapłonu po otwarciu drzwi w przypadku BT nic nie rozwiązuje bo telefon nie wraca do prowadzonej wczesniej rozmowy na BT.

Włącz ponownie zapłon przed otwarciem drzwi ;-)

Offline tiguan220

•  -baned-
Odp: Zestaw głośnomówiący
« Odpowiedź #24 dnia: 05 - Czerwca - 2018 - 19:16:15 »
Tylko, że wtedy cały czas piszczy, że drzwi otwarte na wlaczonym zaplonie. Zdaje mi sie ze nie ma rozwiazania.

Tagi wątku: