Autor Wątek: PASY BEZPIECZEŃSTWA - słabo się zwijają - sposoby na poprawę działania  (Przeczytany 10762 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
PASY BEZPIECZEŃSTWA - słabo się zwijają - sposoby na poprawę działania
« dnia: 04 - Października - 2017 - 22:33:58 »
Pewnie w nie jednym starszym aucie występuje problem z słabo zwijającymi się pasami: kierowcy i pasażera z przodu.
U mnie w Sharanie nie jest inaczej i często muszę pomagać mojemu pasowi aby chciał się schować.
Kiedyś od kogoś słyszałem, że taki pas należy umyć gorącą wodą z płynem do naczyń a po wyschnięciu popsikać jakimś antystatycznym specyfikiem do gumy. Chyba chodziło o silikon w sprayu ale nie jestem tego pewny.

Pochwalcie się waszymi sposobami, na chociaż częściowe usunięcie tej niedogodności.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: PASY BEZPIECZEŃSTWA - słabo się zwijają - sposoby na poprawę działania
« Odpowiedź #1 dnia: 05 - Października - 2017 - 06:57:16 »
Ten sam plak/kokpit który jest do czyszczenia /nabłyszczania elementów plastikowych daje radę z pasami bez uprzedniego mycia/suszenia i podobnych ceregieli .Psikam z dwóch stron pasa i chodzi jak nówka .Nie można tylko przesadzić by nie brudził ubrań (rozsądne ilości są raczej wskazane ).Można kupować chemię dedykowaną specjalnie do pasów lub specyfik który ma wiele zastosowań .W moim przypadku po latach służy ten sam do czyszczenia ,nabłyszczania, odpalania silnika ,zabezpieczania połączeń /wtyczek przed wilgocią , do pasów bezpieczeństwa ,w obfitych ilościach zabezpiecza uszczelki w okresie zimowym ,a nawet przetestowałem że podobnie działa jak WD-40 i radzi sobie nieźle. 

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #2 dnia: 05 - Października - 2017 - 12:31:14 »
A może wystarczyło by zdjąć osłonę słupka, i psiknac mechanizm jakimś WD40?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #3 dnia: 05 - Października - 2017 - 17:41:43 »
Przeczyściłem pasy wilgotną ściereczką do kurzu i było masę brudu. Następnie popsikałem pasy olejem silikonowym w spraju i niestety pas kierowcy wcale lepiej się nie zwija, no może troszkę lepiej. Za to pas pasażera zwija się teraz dużo lepiej niż przed czyszczeniem i smarowaniem. Chyba będzie trzeba ściągnąć osłonę słupka i zajrzeć niżej w okolice mechanizmu zwijacza.

Dodano: 24 - Grudzień - 2017
Pas kierowcy potrzebował paru dni i teraz zwija się bardzo dobrze choć nie jest to tak jak w nowym.
Niemniej jednak polecam metodę którą zastosowałem, bo przyniosła widoczne efekty  ;)

Tagi wątku: pasy bezpieczeństwa