Autor Wątek: Paliwa "PREMIUM" - lepsze naprawdę czy przereklamowane - spostrzeżenia i opinie  (Przeczytany 27292 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krycho

• :: TrendLine
  • VW: Polo VI
  • Silnik: 1.0 TSI
  • Moc: 95 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: SRB
Odp: Paliwa "PREMIUM" - lepsze naprawdę czy przereklamowane - spostrzeżenia i opinie
« Odpowiedź #50 dnia: 27 - Marca - 2020 - 08:26:45 »
Trochę stary temat ale nie znalazłem lepszego żeby się zapytać więc odkopuję.
Czy są jakieś przeciwwskazania żeby do 1.0 TSI lać paliwo shell v power racing 100? Nie chodzi mi wcale o jakieś lepsze osiągi bo to nie jest silnik do ścigania się, chodzi wyłącznie o dbanie o silnik aby był czysty, ponoć to paliwo lepiej się spala a jego dodatki powodują mniejsze tarcia. Zbiera się też mniej osadów.
Wiem że cena jest dużo wyższa ale ja nie jeżdżę dużo więc różnica na miesiąc u mnie wynosi ok 20zł. Czytałem że to paliwo nie jest jak inne premium, że dolewają do zwykłej 95 butelkę "czegośtam" i już jest premium, tylko jest ono osobno dowożone z UK. Ale ile w tym prawdy i czy ten silnik nie będzie cierpiał przez to paliwo tego niestety nie wiem i liczę, że ktoś obeznany trochę mi podpowie czy jest sens aby je kupować.

Offline wojtek2626

• :: TrendLine
  • VW: Golf VII
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.2 TSI
  • Kod: CJZB
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
  • Rej: DJ
Odp: Paliwa "PREMIUM" - lepsze naprawdę czy przereklamowane - spostrzeżenia i opinie
« Odpowiedź #51 dnia: 27 - Marca - 2020 - 13:47:06 »
Trochę stary temat ale nie znalazłem lepszego żeby się zapytać więc odkopuję.
Czy są jakieś przeciwwskazania żeby do 1.0 TSI lać paliwo shell v power racing 100? Nie chodzi mi wcale o jakieś lepsze osiągi bo to nie jest silnik do ścigania się, chodzi wyłącznie o dbanie o silnik aby był czysty, ponoć to paliwo lepiej się spala a jego dodatki powodują mniejsze tarcia. Zbiera się też mniej osadów.
Wiem że cena jest dużo wyższa ale ja nie jeżdżę dużo więc różnica na miesiąc u mnie wynosi ok 20zł. Czytałem że to paliwo nie jest jak inne premium, że dolewają do zwykłej 95 butelkę "czegośtam" i już jest premium, tylko jest ono osobno dowożone z UK. Ale ile w tym prawdy i czy ten silnik nie będzie cierpiał przez to paliwo tego niestety nie wiem i liczę, że ktoś obeznany trochę mi podpowie czy jest sens aby je kupować.
Ja moze coś Ci podpowiem ja miałem w octavii  silnik 1,2 TSI podkręcony na 130KM i 250Nm zalałem na próbe paliwo 98 bo niby auto po tuningu powinno miec wiecej oktanów, i stwierdzam ze oprócz wydaje wiekszej kwoty nie zauwazułem ani mniejszego spalania ani lepszej elastycznosci, paliwo 95 daje wiecej energii po spaleniu niz 98 przewaga jest jedynie w wolniejszym spalaniu wiec mozna regulowac lepiej punkt zapłonu. Jęsli chodzi o paliwo 100 oktanów z dodatkami moze byc róznica w mocy czy elastycznosci bo te dodatki sprawiaja ze lepiej sie spala paliwo ale moim zdaniem w tym silnik to i tak nie bedzie odczywalne.
Nawet widziałem test Audi S3 2,0 TSI 300KM gdzie dedykowane jest 98, wynik na hamowni na Pb98 jak i na Pb95 były ponad 300Km a wiec róznica w mocy była minimalna jak dobrze pamietam 3-4 km

Offline janusz07

• :: VIP ::
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #52 dnia: 28 - Marca - 2020 - 16:08:03 »
Kolego @Krycho , w instrukcji obsługi Passata B5 z silnikiem 2.8 V6, widnieje informacja:
Cytuj (zaznaczone)
Silnik 2.8 V6 - powinien być zasilany benzyną 98!
Jest też dopisek: dozwolona benzyna 95 ale należy się liczyć ze spadkiem mocy silnika.
Dla mnie to jest jednoznaczne z tym, że w pewnych silnikach musi być stosowane paliwo o lepszych parametrach.
Jeżeli u Ciebie, różnica w cenie w skali miesiąca jest tak niewielka, to nawet bym się nie zastanawiał, tym lał paliwo premium.
A jakie i z jakiej stacji, to już twój wybór  ;)

Tagi wątku: