Autor Wątek: Pompa obiegu wody w instalacji grzewczej - MTR HP23 wymiana na nową ?  (Przeczytany 6422 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Wersja: Sport&Style
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Pompa obiegu wody w instalacji grzewczej - MTR HP23 wymiana na nową ?
« dnia: 31 - Październik - 2015 - 18:54:44 »
Witam.
Panowie potrzebuje porady w sprawie elektrycznej pompy do obiegu wody w instalacji grzewczej w moim domku.
Fotka przedstawia pompę która działa u mnie od 97 roku bez przerwy i bez większych problemów.

Od 3-4 sezonów grzewczych miała mały problem z ruszeniem na 1 a później nawet na 2 biegu, w tym roku po uruchomieniu pieca pompa wcale nie chciała ruszyć nawet na 3 biegu. Musiałem trochę jej pomóc odkręcając tą czarną zakrętkę i kręcąc w środku aż ruszyła. Od 2 tygodni pompa chodzi cały czas na 3 biegu bo na 1 i 2 nie chce wcale ruszyć i nie chcę jej wyłączać bo może już nie ruszyć wcale. Martwi mnie to trochę bo jak mnie nie ma w domu, to żona nie może wyłączyć pieca z tego powodu. A w ciągu dnia bywa jeszcze dość ciepło i wcale nie potrzeba grzać. Poza tym działając cały czas na najwyższym 3 biegu niepotrzebnie generuje większe ciśnienie i pobiera na pewno więcej energii niż na bieg pierwszym lub drugim.

Czy taką pompę można jeszcze zregenerować aby przedłużyć jej agonię czy raczej poszukać innej nowej a jak tak, to jakiej ?

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Kod: BRT
  • Napęd: FWD
  • Rej: BKL
Odp: Pompa obiegu wody w instalacji grzewczej - MTR HP23 wymiana na nową ?
« Odpowiedź #1 dnia: 31 - Październik - 2015 - 19:34:55 »
Raczej skłaniał bym się ku  nowej pompie. Spisz parametry z pompy te w tabelce 1, 2 i 3 bieg. Te parametry to wydajność pompy na każdym biegu. Idź do sklepu hydraulicznego i dobiorą  Ci identyczną nową pompkę. Polecam to swoim klientom którym montuję instalację CO. :D

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 31 - Październik - 2015 - 19:45:28 »
Jak nie masz wysokiego pałacu to taka najtańsza z castoramesku przeżyje dwa lata. Przetestowałem na własnej skórze .Używkę bym odradzał bo nie wiadomo ile będzie miała przelatane a jak stanie na dębowo to koszta mogą być sporawe.

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #3 dnia: 31 - Październik - 2015 - 21:04:33 »
Artur czy ta pompka w lato, wiosna oglonie w cieple dni chodzila co jakis czas czy masz ja wtedy wylaczoną??  Czy tylko zimowa porą uruchamiasz system grzewczy??

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Wersja: Sport&Style
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #4 dnia: 31 - Październik - 2015 - 22:07:12 »
czy ta pompka w lato, wiosna oglonie w cieple dni chodzila co jakis czas czy masz ja wtedy wylaczoną??  Czy tylko zimowa porą uruchamiasz system grzewczy??

Pompa chodzi tylko w okresie grzewczym ;)
Piec odpalam zazwyczaj na początku października i gaszę dopiero koniec kwietnia, wszystko zależy od pogody na dworze. Średnio jest to 6-7 miesięcy grzania i działania pompy non stop. Czasami jak temperaturka podskoczyła na 20st na dworku to wyłączaliśmy i w grudniu i styczniu na dni parę  ::)

Jeżeli musi pompa musi być nowa, to kupię albo taką samą, a jak nie dostanę takiej to sprawdzoną dobrą firmę z gwarancją na parenaście latek bezawaryjnej pracy  :D

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #5 dnia: 01 - Listopad - 2015 - 06:55:25 »
Ja mogę z czystym sumieniem polecić pompkę produkcji LFP Leszno oraz Grundfosa (też robią je w Lesznie) mam takie u siebie w domu i spisują się dobrze już 8 lat i nic nie wskazuje że jakoś niebawem któraś padnie - mam ich 6 sztuk w kotłowni z czego 1 chodzi w cyklach 15 minut pracy i 15 postoju przez cały rok (obieg CWU), druga przez cały sezon grzewczy non stop, trzecia pompuje glikol do dolnego źródła  (ma do przepchania ok. 150 litrów glikolu w ponad 250 metrach rury , czwarta ładuje bufor ciepła , reszta pomp pracuje trochę  rzadziej chodzą (kominek z płaszczem wodnym) i są  cały czas sprawne (długie postoje też szkodzą pompom).
Wybrałem pompy tej firmy bo mają bardzo dobrą opinię wśród hydraulików i raczej  mieli rację bo wszystkie sprawują się bez zarzutu

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #6 dnia: 01 - Listopad - 2015 - 08:22:26 »
Pompa chodzi tylko w okresie grzewczym
Piec odpalam zazwyczaj na początku października i gaszę dopiero koniec kwietnia, wszystko zależy od pogody na dworze. Średnio jest to 6-7 miesięcy grzania i działania pompy non stop. Czasami jak temperaturka podskoczyła na 20st na dworku to wyłączaliśmy i w grudniu i styczniu na dni parę   

I to jest przyczyna. ojciec u siebie ma tez pompke obiegową i Jest taka mala elektronika sterujaca tym wszystkim znacyz sie dmuchaniem pwoietrza do pieca jak i steorwanie ta pompką. Teraz w okresie letnim kiedy nie palimy w piecu ta elektronika co chyba tydzien uruchamia pompke wodna by popracowala pare minut w celu wlasnie takm by nie ulegla zastaniu bo sie kamien osadza na niej czy cos tam. JEst to w instrukcji od pieca SEKO opisane. Tu lezy problem twój. Trzeba od czasu do czasu przegonic pompke.

Rob masz geoterme u siebie??

Tagi wątku: