Autor Wątek: 1.9 TDI [BXE] - dymi i dmucha spod korka oleju ?  (Przeczytany 44750 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piotrek.ka

• :: TrendLine
  • VW: Golf V
  • Silnik: 1.9 TDI PD
  • Kod: BXE
  • Napęd: FWD
  • Rej: CAL
1.9 TDI [BXE] - dymi i dmucha spod korka oleju ?
« dnia: 19 - Października - 2015 - 13:52:42 »
:siema: jestem nowym użytkownikiem forum ale mam nadzieje że ktoś mi coś podpowiem,nakieruje mnie na dobry trop.

Wiem że podobnych tematów było dużo ale odnośnie tego silnika nie znalazłem nic co by dotyczyło problemu mojego auta.

Problem polega na tym że w moim Golfie zauważyłem ostatnio że mocno dmucha i dymi spod korka oleju, jak wyciągnę bagnet też dymi.Problem jest dziwny w moim Golfie z tego względu że auto posiadam od nowości,auto jest z 2008 roku i jest systematycznie serwisowany .Golf ma oryginalny przebieg 110tys olej 5w30 zmieniany co 15tys ,filtry oleje raczej z lepszej półki.Poza zmianami oleju, płynu, w aucie nic nie było grzebane od fabryki.

Nie wiem czy to było od początku bo chyba nie zaglądałem we wlew oleju na odpalonym silniku,ostatnio postanowiłem zajrzeć pod korek i się trochę zdziwiłem.Brat ma Audi B5 1.9tdi 110KM przebieg ok 400tys i tam zero dymu i tak nie dmucha.

Ciśnienie sprawdziłem i na każdym cylindrze ponad 30bar. Płyn czysty oleju bierze 200ML na 15tys km ale to jest ubytek od nowości, z tego co wiem to PD tak ma.Odma jest raczej drożna bo z niej też dmucha raczej tak jak powinno.Auto odpala idealnie ma moc jak miał.Do tej pory bez żadnej awarii.

Ktoś mi podpowiedział że może być nieszczelny pompo-wtrysk i przedostaje się kompresja i to też może dmuchać,ale coś mi się nie chce wierzyć.Czy to możliwe? aż na tyle się nie znam na konstrukcji silników.

Oczywiście jak pojechałem do mechanika pierwsze co usłyszałem to uszczelka pod głowicą..Inny mechanik wykluczył uszczelkę.

Nie chce jeździć od mechanika do mechanika bo wyjdzie na to że będę musiał zmienić silnik lub auto.Może ktoś miał problem z czymś takim i mi podpowie,czy te auta tak mają czy rzeczywiście padło coś konkretnego.

Z góry bardzo dziękuje.  :)  :))

Pozdrawiam  ;)

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: 1.9 TDI [BXE] - dymi i dmucha spod korka oleju ?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 - Października - 2015 - 16:32:35 »
Nie stresuj się masz nowej generacji furę (silnik)a w nim nie do końca jest tak jak było kiedyś .Jeśli trafisz na mechanika starszej daty postawi diagnozę że silnik umiera (pewnie dlatego sprawdzałeś ciśnienie ).Logika podpowiada że skoro z pod korka dmucha (lub z bagnetu )to silnik ma przedmuch pomiędzy tłokiem a cylindrem lub co najmniej dziura w tłoku.Nie koniecznie musi tak być .Nowoczesna generacja silników jest dość mocno wyżyłowana (każdy chce mieć jak najwięcej koni pod maską,najlepiej całą stajnie )I konstruktorzy walczą jak lwy by wykrzesać ich jak najwięcej (wyciskanie soku z kamienia).Jako iż taki silnik ma znacznie większe obciążenia to i sposób,materiały jak i tolerancje pomiędzy elementami muszą być tak dobrane by się nie rozpadł .Jak dodasz do tego coraz to bardziej skomplikowane kanały smarujące (a co za tym idzie inne właściwości  stosowanych oleju )To w efekcie wyszedł im taki silnik który mimo iż jest sprawny to robi taką lokomotywę z korka czy bagnetu jak kiedyś silnik przed zgonem (taka nowoczesność)

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #2 dnia: 19 - Października - 2015 - 17:50:45 »
obaj mnie rozbawiliscie do łez normalnie. Jeden mechanik drugi nawet nei umie sprawdzić i u siebie i u brata. Tylko siąść i płakać.

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: 4x4
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #3 dnia: 19 - Października - 2015 - 19:44:35 »
Z tego co rozmawialem z mechanikami i z wesolem to dmichanie z pod korka jest normalne. Na ciepłym silniku też ma prawo zadymic spod korka.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #4 dnia: 19 - Października - 2015 - 20:33:04 »
Norma. Zwlaszcza jak silnik jest dobrze rogrzany a na dworze panuje juz temperatura otoczenia juz ponizej 10 stopni to wiadomo ze musi cos tam sie ulatniac po dokreceniu korka. Normalne opary i tyle.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 20 - Października - 2015 - 06:53:31 »
Autor porównał swój wóz z wozem brata .Jego daje lokomotywę z pod korka a brata nie .Pewnie brat ma starszej generacji silnik .Niech kolega Wesol wytłumaczy dlaczego .A potem nam opadną ręce.

Offline piotrek.ka

« Odpowiedź #6 dnia: 20 - Października - 2015 - 12:49:43 »
obaj mnie rozbawiliscie do łez normalnie. Jeden mechanik drugi nawet nei umie sprawdzić i u siebie i u brata. Tylko siąść i płakać.
A co Cię rozbawiło to że sprawdziłem jak pracuje inny silnik diesla który jest dwa razy starszy i ma przejechane dużo więcej niż moje auto a jednak tak nie dmucha dymem jak lokomotywa.

Z tego co tutaj koledzy piszą te silniki chyba tak mają,chociaż ten silnik nie jest aż tak wyżyłowany bo on ma tylko 105 KM.

Ja bym się nie przejmował jak by dymek lekko leciał ale  z tego korka to daje mocno,jak korek odkręcę to podskakuje dość mocno ale nie spada.

Mam też audi 1.8t 163kM tam jest silnik wyżyłowany w miarę mocno jak na 1.8 i tego nie ma co w Golfie  który ma dużo mniej nakręconego przebiegu,ale to też pewnie dlatego ze benzyna i inna konstrukcja silnika.

Dziękuje wszystkim za pomoc  :pub:

Pozdrawiam

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 20 - Października - 2015 - 17:36:40 »
Piotrek.ka ---Nie stresuj się może mało fartownie trafiłeś jak na pierwszy swój wpis ( a tu od razu bomba) .Jak poczytasz parę tematów z forum to sam zobaczysz że trafiło na dwóch takich co lubią mieć odmienne zdanie .I stawiam że z tego powodu może mało fartowny wpis kolegi Wesol. Mam nadzieje że nie zraziliśmy cię do forum .
Przy silnikach nowej generacji tak bywa że potrafią robić z pod korka lokomotywę mimo tego iż silnik jest w dobrej kondycji . Głównie jest to spowodowane konstrukcją samego silnika (pasowania tłoków z cylindrem).Jak wspomniałem wyżej są inne tolerancje . Nowoczesnej konstrukcji silnik (blok )jest mocno odchudzony (chodzi o wagę )tak jak i tłoki ich konstrukcja (nieraz warstwowa)powoduje inne rozszerzalności materiałowe a co za tym idzie inne pasowania i tolerancje niż w starszych generacjach silników.Jak dodasz do tego większe moce jakie osiągają te serduszka i fakt stosowania oleju 5W/40 lub rzadszy to masz komplet .

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #8 dnia: 20 - Października - 2015 - 18:15:27 »
Piotrek odpisalem ci na forum gofa. Koledzy zresztą tez. Poczytales sobie tam?? Poczytaj i przeanalizuj. Jak ci mowie ze nowe auta z przebiegiem po 5 km tak mają to tak jest. Takich nowych aut przez lapy moje brudne przeszlo chyba ze 100 sztuk.

Czemu mnei to smieszy ten test. Bo ludzie jak chca cosz zobaczyc to to zobacza nawet jak tego nie ma. Poza tym czy warunki testowe byly te same??? To ja nie wiem. Pamietaj ze nawet roznica obrotw powoduje spora roznice. Inna droznosc odmy itd ma wielki wplyw. Zobacz jak masz skonstrupwana odme w AFN brata  ajak mas zu siebie. Masz u siebe ufo i separator pod pokrywą wiec inna spraw jest tu a inna w AFN. Tam tak dmuchac ma wlasnie i martwilbym sie jakby nie dmuchalo bo znaczyloby totyle co to ze gdzies masz "dziure" w silniku.

Offline piotrek.ka

« Odpowiedź #9 dnia: 21 - Października - 2015 - 10:26:01 »
Odnośnie testu na AFN i BEX był w tych samych warunkach pogodowych jaj i śliniki  były tak samo rozgrzane.Lecz tak jak mówisz konstrukcja silnika całkiem inna.

A jeszcze mam pytanie czy tymi panewkami i odkręcającymi się korbami, mam się przejmować ?Chyba raczej warto spojrzeć  na te panewki co?

@Gulasz
Nie no co ty dlaczego miałem się zrazić, dobrze że ktoś mi napisał kto zna się na temacie :)

Teraz mam jakąś wiece na temat tego dmuchania i nawet kiedyś przy sprzedaży auta jak by ktoś był zdziwiony to będę wiedział co odpowiedzieć jak by ktoś zajrzał pod korek a tam lokomotywa,mimo tego że auto z pewnym przebiegiem.

Dzięki bardzo za pomoc :)

Dzięki dla wszystkich którzy włączyli się w dyskusje :)

Pozdrawiam

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #10 dnia: 23 - Października - 2015 - 06:38:57 »
zerknij sobie na stornke FB Tune Up. Tam Robert opisywal jakie sa przypadlosci w tych nowszych 1.9 tdi PD. Chodzi oto ze koncern zmienil dostawce panewek jakos w 2007 roku czy cos w tym stylu. Sa robione chyba z gumy. Wstawil tez tam fotki auta po przelocie naprade znikomym bo cos kolo 150 czy 170 tys i bylo po panewkach. JEst tez fotka auta  z przelotem 120 tys km i panewki dobrz epodtarte i tam ujął to tak ze to juz byl ostatni gwizdek by sie tym zająć. Na wszelkiw ypadek poleca sie wymienic panewki w okolicy 100 tys km.  Najlepiej na te lepsze. Takich sytuacji w Gdansku mieli cale mnustwo. Zreszta chodzilem tam nie raz i nie dwa po ich wlosciach i ogladalem co tam maja ciekawego na skladzie. Mi tam nikt nie zabrania chodzić.

A i silnik masz raczje BXE a nie BEX

Offline piotrek.ka

« Odpowiedź #11 dnia: 23 - Października - 2015 - 10:47:35 »
Czyli panewki trzeba wymienić ok to wielkie dzięki za poradę.

Jak będę wymieniał Panewki to zrobię zdjęcie stanu panewek,sam jestem ciekaw jak te panewki wyglądają po takim mały przebiegu.

Racja kod mojego silnika BXE.

Pozdrawiam

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #12 dnia: 23 - Października - 2015 - 16:44:19 »
Jelsi auto masz po 2007 roku t ja bym wymienil na te lepsze. Poczatkowe tdi PD czyli AJM czy inne nie mialy tkaich problemow a pozniejsze sie zacieraly itp historie.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #13 dnia: 23 - Października - 2015 - 17:33:11 »
Wesol choć raz przyznajesz że starsze były lepsze .Ja jestem może mało reformowalny ale pokusiłbym się o stwierdzenie że zwykły TD jest lepszy od TDI a na pewno mniej problematyczny .

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #14 dnia: 28 - Października - 2015 - 18:43:21 »
Nie zrozumiales kolego. AJM, ASZ itp to generlanie prawie te same silniki co BXE czy AXR itp. To sa wszystko silniki zaislane pompowtryskami. Wszystko takie same. Wszelkei podzespoly sa praktycznie identyczne. Chodzi oto ze wlaczyl sie ekonomista w centrali i zmienili dostawce panewek w 2007 roku i te motory od tego rocznika maja panewki z tektury i wytryzmuja po 100-150 tys km. Taki BXE z 2005 roku jest okej, nic sie nie psuje ale taki BXE z 2007 juz niestety sie sypie. Tu nie chodzi o konstrukcje bo Ty chesz za wszelka cene zstac w epoce krola swieczka a nie rozumiesz ze jest to nieuniknione i postep zawsze bedzie czy tego chcesz czy nie. Kiedys sie moze zdziwisz ze cie zatryzmaja i dowala takie kary ze bedziesz musial sprzedac osiem tych aut by zaplacic te grzywny. Swoim autemnei wjedziesz juz do Berlina chyba od 6 lat.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #15 dnia: 28 - Października - 2015 - 21:52:35 »
Jeśli postęp ma polegać na zmianach konstrukcyjnych w kierunku skracania żywotności lub wiecznych awarji to zostanę przy starociach z zeszłej epoki .Mi jakoś z pod korka nie robi lokomotywy a jak zacznie to będzie wiadomo że zbliża się do zgonu .A autor postu już jest zdziwiony że ma nówkę z lokomotywą .Pozostają tylko ukłony dla fachowców z VW (choć nie tylko dla nich )Nikt nie zwraca uwagi na taki drobiazg jak to że czym więcej kompresji trafia do układu korbowego tym szybciej zasyfia się olej ,a brudny olej raczej słabo wpływa na silnik .I czarowanie z odmami (kształty ,średnice )nie ma większego znaczenie. Księgowy zadbał o to by olej był zmieniany regularnie bo w przeciwnym razie serduszko dostanie zawału.
Wesol zauważyłem że masz jakiś stres jadąc na Niemiecką stronę że od razu dowalą karę mandat czy coś w tym rodzaju .Proponuję ci wóz na żółte blachy i wjedziesz gdzie tylko zechcesz i nikt się nie będzie czepiał czy masz katalizator czy nie czy dłubnąłeś na większą moc czy mieścisz się w wymogach Azu .

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #16 dnia: 29 - Października - 2015 - 06:31:00 »
gulasz ale ty nic nie rozumiesz. Wez sobie nowe auto z salonu z przebiegiem 20 kilometrow. nie wiem opla forda co tam chesz w dieslu i przejedzi sie dobrze go butujac, otworz maske i odkrec korek i zobacz jakbedzie latał. Przestań pitolic o jakichs tajemniczych przedmuchach bo tu niczego takeigo nie ma w tym silniku u kolegi. Tak jest od nowosci w tym motorze.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #17 dnia: 29 - Października - 2015 - 08:18:41 »
No właśnie o to chodzi że w nowych motorach przedmuch jest od nowości a w starej generacji silników przedmuch był jak silnik zbliżał się do zgonu .I to jest fakt któremu chyba nie zaprzeczysz .Powodem tego jest jak pisałem wyżej że wsadzili łapki zaczeli wyciskać sok z kamienia (bo każdy chce mieć całą stajnie koni pod maską) i by takie nowoczesne serduszko się nie rozleciał (zatarło )stosują technologię rodem z NASA a co za tym idzie inne tolerancje i pasowania .Miałem przyjemność grzebać w starszych silnikach jak i w tych nowych i na własne oczy widziałem pasowanie tłoków w cylindrach .W nowszych generacjach silników tłoki mają taki luz względem cylindra że zapałek idzie powtykać w okuł tłoka ze względu na wyższe obciążenia (wyciskanie soku z kamienia) jak i samą konstrukcję tłoka (dodatkowe płaszcze ).W nowych silnikach by wszystko nie staneło dęba stosują właśnie dodatkowe dysze oleju na spód tłoka by go głównie chłodziły ,smarowały .Jakoś starsze generacje nie miały tych wodotrysków przeżywały większe przebiegi .Ale księgowym nie zgadzały się rachunki więc nadłubali skrócili żywotność ,zwiększyli awaryjność a wszystko pod otoczką niby ekologi .Ostatnia afera jednak pokazuje że z tą ich cudowną ekologią nie do końca wyszło tak jak powinno być.Jeśli macie odmienne zdanie to bardzo proszę wypowiedzieć się dlaczego nowej generacji silnik daje lokomotywę z pod korka a starsze nie przy założeniu że w jednym jak i w drugim zatkamy odmę zupełnie

Dodano:  29 - Października - 2015  -  08:59:00
Co do hulajnogi to całkiem niezły pomysł najlepiej na wyposażeniu auta obok apteczki bo te nowe wozy są tak awaryjne że tego typu sprzęt byłby wskazany najlepiej 4-o osobowa.

Offline piotrek.ka

« Odpowiedź #18 dnia: 30 - Października - 2015 - 15:40:26 »
Jelsi auto masz po 2007 roku t ja bym wymienil na te lepsze. Poczatkowe tdi PD czyli AJM czy inne nie mialy tkaich problemow a pozniejsze sie zacieraly itp historie.

Auto mam 2007 listopad kupiony w marcu 2008.modelowo 2008 czyli będzie już z tymi lipnymi panewkami?

Dodam że olej zmieniałem mniej więcej co 15tys w serwisie zalecali co 30tys(long life)

Więc ciekawy jestem jaki jest stan tych panewek,przy takim przebiegu i przy w miarę częstych zmianach oleju.

Mam pytanie czy sprawdzę te panewki zdejmując miskę olejową czy trzeba rozbierać silnik jak ktoś pisał na forum golfa,prawda to?

Ogólnie pomijając to dmuchanie(taka konstrukcja) i te panewy,to auto nie jest wykonane aż tak źle.

Klocki tył przód wytrzymały prawie 100tys km,zawieszenie jest naprawdę mocne i wygodne mam porównanie do audi a4 i a6 z lat 2006/2008 golf ma lepsze zawieszenie (na nasze drogi).Wycieraczki,akumulator wszystko od nowości,więc z tymi nowszymi autami nie jest aż tak tragicznie.Choć nie powiem że nie wolałbym w tym aucie starą sprawdzoną jednostkę 1.9 np AFN.

Pozdrawiam

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #19 dnia: 30 - Października - 2015 - 17:31:40 »
Gulasz ty caly czas nie rozumiesz istoty dzialania motoru. Pokaz mi takiego diesla co to nie dmucha z korka?? Chyba ze odma jest na duzej rurze plus to ze korek jest pod deklem gdzie jest jakis jeszcze separator. Silni tlokowy jak spreza na gorze nad tlokiem to rozpreza  pod tlokiem i tak samo jak tlok leci w dol to tak jakby spreza w skrzyni korbowej. Nie ma takiej opcji by spod korka nie dmuchalo z teog wlasnie powodu. Odma jest wlasnie odpwoeitrzeniem skrzyni korbowej wiec mi tu nei pisz ze nowe mają jakies przedmuchy a stare nie mialy. Jakby silnik nie trzymal kompresju by ta teoria mial prawo bytu to by taki silnik juz nie zaplail przy +5 stopniach niemowiac juz o temperaturach ujemnych.

Piotrek- tak jest raczje duza szansa ze panewki raczej masz te trefne. Sciagasz miske, odkrecasz stopki korbowodowe i tak samo podporowe i wyciagasz panewki. Te podoporowe to nei tka do konca ale przynajmniej kukniesz sobie w jedan połowke takiej panewki to bedziesz widzial co i jak.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #20 dnia: 30 - Października - 2015 - 18:18:49 »
Wesol mam wrażenie że nie do końca przemyślałeś swoją wypowiedz .Najczęściej silnik jak jest 4-ro tłokowy jak dwa tłoki są w górnym położeniu to dwa w dolnym (nie mówię o fiacie 126p gdzie dwa latały razem )i jak silnik się obraca to powietrza powinno być tyle samo .To co dmucha z pod korka to nic innego jak kompresja .W starszych modelach silników korek mogłeś odkręcić a on delikatnie podskakiwał w nowej generacji ciężko go utrzymać nad otworem .Przy silnikach 6-co cylindrowych jest podobnie suwy tłoków są parami z przesunięciem o 1/3 względem poszczególnych par a to co dmucha z pod korka to kompresja.Różnica polega na tym iż w starszych jak zaczynał umierać kompresji dostawało się więcej do układu korbowego (dla tego starszej daty fachury na giełdach luzowali korki by ocenić w jakiej kondycji było serce )brzy nowoczesnych konstrukcjach ten numer nie przejdzie bo mają uzyskać największą szczelność przy obciążeniu i obrotach.A na wolnych robią właśnie lokomotywę z pod korka .Jeśli chodzi o stopień kompresji to jest wystarczający do tego by silnik odpalił nawet przy dużym mrozie ale jak sam wspomniałeś musi mieć minimalną liczbę obrotów .Jak rozrusznik będzie kręcił zbyt wolno to nie zapali

Dodano:  30 - Października - 2015  -  18:23:11
Choć nie powiem że nie wolałbym w tym aucie starą sprawdzoną jednostkę 1.9 np AFN.
Chyba nie jestem osamotniony

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #21 dnia: 31 - Października - 2015 - 06:58:02 »
Mam wrazenie ze nie bardzo kumasz to co sam piszesz. Wiesz ze to nei ma znaczenia czy ida tloki razem czy nie. Czysto matematycznie owszem ma to znaczenie ale nie w rzeczywistosci. Tak na kartce papieru te wahania sie rownoważą ale przy pracujacym silniku pamietaj ze kazdy osrodek czy to ciecz czy to powietrze czy inne gazy maja swoja bezwladnosc, histereze. Jesli nie wiesz oczym mowie to podam prosty pryzklad: Termostat skladajacy sie z bimetalu uzywany w Zelazku i nie tylko nastawiony na np temperature zalaczenia np 50 stopni celcjusza czyli zalaczenie stykow jest przy rowno 50Stopniach to rozlaczenie nie nastepuje idelanie ponizej tych 50 stopni czyli np 49 stopni co nie?? Zalacza sie przy 50 ale rozlaczenie nastepuje powiedzmy pryz 42 stopniach. Tak samo mamay termostaty w autach na ktorych np w tdi nasz na obudowie napisane ze 87 stopni. Ludzi emysla ze to jest temp otwarcia. Nic bardziej mylnego. To jest temperatura poczatku otwarcia bo konca jest jesli mnie pamiec nie myli 102 albo 105. I tak samo zamykanie nastepuje tez w neico innych temperaturach. Gulasz mialem takie zabawy w Szczecinie na ul Klonowica 11 gdzie miesci sie uczelnia od szkoly zaowodowej po studia inzynierskie.  Nie mysl kategoriami ze praca tlokow rownowazy sie jeden do jednego i ze nie powinno byc tych puf puf. Bo tak smao myslac to ruch walu korbowego tez powinien byc taki jak silniczka elektrycznego bez szarpnieć i cale to tlumienie dwumasami nie powinno miec miejsca.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #22 dnia: 31 - Października - 2015 - 07:57:47 »
Widocznie twoje wypowiedzi są zbyt zawiłe bo nie wiem o co chodzi ci z porównaniem termostatu do kompresji przedostającej się do układu korbowego .Powietrze jest ściśliwe i dokładając do tego obroty silnika (czyli ilość suwów )oraz fakt ruchu parami, w danym czasie i masz odpowiedz dlaczego korek nie startuje w kosmos .Wesol może prościej odpowiedz na pytanie czy to co wydobywa się z pod korka to kompresja która dostaje się do układu korbowego czy ruch powietrza wytworzony przez tłoki .A jeżeli jedno i drugie to dlaczego w starszych konstrukcjach silników przedmuch był mniejszy a w nowoczesnych konstrukcjach zdecydowanie większy (przy założeniu że odmę mamy zaślepioną w jednym jak i w drugim i dla uproszczenia obydwa mają tą samą ilość cylindrów ,temperaturę i obroty)

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #23 dnia: 31 - Października - 2015 - 13:16:12 »
NIE to nie jest kompresja. Chłopie gdzie ty żyjesz. Jakby to byla kompresja to by olej nei wytrzymal nawet dwóch tygodni. Zaraz by byl poziom oleju z ropa ponad stan razy dwa. Poza tym jak pisalem nie odpalil by taki motor  zimowa porą. Skoro sprawne motory bez przedmuchow czasami maja problemy z rozruchem to jakby odpalil taki z przedmuchami takimi jak podajesz ze az korek skacze do tego. PRzejedz sie do jakiego ssalonu i przyobserwuj na nowym aucie czy korek nie skacze. Skacze i na zimnym silniku kiedy tloki nie sa okragle jeszcze i na goracym keidy to tloki juz sa idelanei okragle i dopasowane do cylindrów.
Poza tym zerknij sobei w dane techniczne jaki masz stopien sprezania u siebie w AEF a jaki jest w nowych jednostkach na ukladzie wtryskowym CR. U siebie masz cos kolo 21 czy nawet 23 a w nowych dzisjeijszych autach masz po 18-19. To gdzi ety chesz tu przedmuchy. Juz nei wymyslaj ze ten AEF to z diamentów robiony jest a te nowe to z gumoleum.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #24 dnia: 31 - Października - 2015 - 13:43:47 »
Jeśli to nie kompresja .Weź worek foliowy przyciśnij w koło otworu korka zatkaj odmę i zobacz jak się napompuje potem zrób to samo przy nowym silniku (nowej generacji) a jak skończysz tego typu doświadczenie to zastanów się dlaczego w nówce worek napompował się szybciej .A jeśli to co napompowało worek to nie kompresja to co ? (bo na pewno nie wymieszane powietrze przez tłoki które znajduje się w układzie korbowym)

Dodano:  31 - Października - 2015  -  14:07:26
Skoro te nowe generacje są takie super to po co podpowiadasz by wymienić panewki przecież te nowe silniki podobno nie są z plasteliny i podobno trwalsze niż starsze  (trochę konsekwencji w wypowiedziach ).

Tagi wątku: