Autor Wątek: ZAWIESZENIE - stuki - wymiana całości ?  (Przeczytany 7995 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
ZAWIESZENIE - stuki - wymiana całości ?
« dnia: 15 - Października - 2015 - 18:17:30 »
Witam.
Auto jest mojego ojca ale będę pisał jak o swoim, bo też nim czasami pojeżdżę i porobię przy nim  ;)
Passat B5 2.8 V6 4Motion z dość dużym przebiegiem i stukami w zawieszeniu przednim.
Według kierowcy (ojca) stuka z lewej strony i trzeba wymienić cały komplet wielowahaczowego zawieszenia z lewej strony.
Nigdy nie miałem z takim zawieszeniem do czynienia i zaproponowałem ojcu wjazd do stacji diagnostycznej na szarpaki.
Jutro jedziemy na szarpaki i nie wiem co zobaczę ale pytanie brzmi: jeżeli cala lewa strona będzie do wymiany to czy wymieniać też całą prawą stronę czy raczej tylko pojedyncze elementy ?

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
  • Napęd: FWD
Odp: [Passat B5 2.8 V6 4Motion] Stuki w przednim zawieszeniu - wymiana całości ?
« Odpowiedź #1 dnia: 15 - Października - 2015 - 18:40:47 »
Na szarpakach nie wszystko pokaze. Auto do gory najlepiej na najad a nie na pdonosnik i łyszką szukac luzów. Ewentualnie jedna osoba kreci kiera( delikatne ruchy) a druga obserwuje gdzie sa luzy.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
Odp: [Passat B5 2.8 V6 4Motion] Stuki w przednim zawieszeniu - wymiana całości ?
« Odpowiedź #2 dnia: 15 - Października - 2015 - 18:47:47 »
Na szarpakach nie wszystko pokaze. Auto do gory najlepiej na najad a nie na pdonosnik i łyszką szukac luzów. Ewentualnie jedna osoba kreci kiera( delikatne ruchy) a druga obserwuje gdzie sa luzy. Popraw slowo "wahacz".

Sugerujesz żeby sobie odpuścić szarpaki i wjechać np. na kanał i tak sprawdzać ?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 15 - Października - 2015 - 20:13:04 »
Jak masz kanał to lepiej samemu bez stresu podołasz.Co do pytania czy cały komplecik czy pojedyncze sztuki to zależy od grubości portfela .Jak wymienisz samemu to robocizna nic cię nie będzie kosztowała (nawet jak będziesz wymieniał na raty po sztuce ) gorzej ze zbieżnością (no chyba że też zrobisz samemu jak ja to robię)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #4 dnia: 15 - Października - 2015 - 20:36:50 »
Mam kanał i kolegę mechanika z którym jutro to sprawdzę. Odnośnie wymiany wszystkiego: jesteśmy nastawieni na bezpieczną i czasami bardzo szybką jazdę, więc sam rozumiesz że sprawa dotyczy nie kasy a bezpieczeństwa. I tylko pod kątem bezpieczeństwa rozpatruję tą wymianę.
Całe zawieszenie mam zamiar wymienić sam z pomocą kolegi tak jak to było przy moim Sharanie.
Zdobędę doświadczenie i zrobię fotorelację z całości.
Zbieżność damy ustawić fachowcom z dobrym sprzętem pomiarowym, sobie nie ufam w tej materii  :evilwink:

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 15 - Października - 2015 - 21:31:14 »
Jak dla mnie można naprawić drogo i bezpiecznie lub tanio i bezpiecznie .Jak wymienisz tylko te wahaczyki które mają luz to będzie bezpiecznie i taniej niż wersja całości by było drogo i bezpiecznie .Efekt końcowy taki sam brak luzu w zawieszeniu .No chyba że mam jakiś błąd w myśleniu. A opcja zależy od grubości portfela

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #6 dnia: 16 - Października - 2015 - 06:36:52 »
Ja bym osobiscie wymienil te elementy ktore sa wypracowane i maja wplyw wlasnie na stuki w zawieszeniu. Reszte obadal tylko czy juz niedlugo na nich nie powstanie luz. Da sie to wyczuć. Wymiana tych wahaczy nie jest czasami za latwa i trzeba sie naszarpac i naodkrecac innych rzeczy by wymienic jeden element. Jak dany wahacz nei budzi zastrzeżen to bym go zostawil. Zreszta tak jak w innych autach czesciej siadają np wahacze gorne jak dolne itd. Wiec nie widze sensu wymieniac elementow sprawnych na sprawne.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #7 dnia: 16 - Października - 2015 - 10:34:42 »
@weol, rozterki co do wymiany wszystkiego są spowodowane wiedzą na temat bardzo dużego przebiegu i chęcią jazdy sprawnym w 100% autem. Prawdopodobnie zrobimy tak jak radzicie, czyli wymienię tylko to co będzie miało wyczuwalny luz.
Za godzinę będę to sprawdzał. Będą fotki i pełna relacja ;)

Offline marek8785

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Silnik: 2.8 V6
  • Moc: 193 KM
« Odpowiedź #8 dnia: 16 - Października - 2015 - 13:28:47 »
Ja osobiście bym zastanowił sie nad wymianą całych wahaczy jeśli są luzy to na tulejach gumowych ze wymontował bym i wstawił nowe tuleje u siebie tak zrobiłem i auto super się prowadzi  :))

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #9 dnia: 16 - Października - 2015 - 17:12:51 »
Co do wahaczy do Passata B5, to chyba Lemforder jest odpowiedni by auto pracowało długo dobrze i bez awarii.

Offline davo

• Silnik: 1.9 TDI
  • Rej: FG
1,9 TDI - stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #10 dnia: 24 - Listopada - 2015 - 21:49:47 »
Witam, stuka z przodu w zawieszeniu.
Wg pierwszego warsztatu wahacze górne, dzisiaj pojechałem do drugiego pojechał wrócił coś tam poszukali i orzekli że stuki w głównej mierze z przekładni kierowniczej trochę zużyte dolne tylne wahacz dolne przednie jeszcze trochę wytrzymają...górne ok.I teraz pytanie czy możliwe aby przekładnia waliła/stukała podczas jazdy po nierównym a mimo to auto prowadziło się idealnie?
Co do wahaczy to i tak kupię cały komplet Ruvilla, jakoś nie kalkuluje się pojedynczych rzeczy.
No i pytanie czy jechać do trzeciego mechanika?

Offline Gulasz

•  -baned-
Odp: Stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #11 dnia: 25 - Listopada - 2015 - 06:38:44 »
Trzeci postawi pewnie jeszcze inną diagnozę .Powinien wystarczyć jeden ale za to dobry mechanior.Jeśli sprawdzali przekładnię na zgaszonym silniku to ma prawo sobie pukać ,na odpalonym raczej nie jak żywa.Dobra diagnoza co dolega pacjentowi to połowa sukcesu ,mniejsze koszta,szybsza naprawa,pełne zadowolenie z osiągniętego rezultatu naprawy .Można też metodą wymiany dobrego na nowe a przy okazji może trafi się na usterkę (przy grubym portfelu też będzie ok.).Jakoś nie wierzę że padło 8 wahaczy i przekładnia na raz.

Offline davo

• Rej: FG
« Odpowiedź #12 dnia: 25 - Listopada - 2015 - 07:23:40 »
Osobiście nie wierzę w przekładnie...niby serwis BOSCH tyle że od razu wycena i wg Pana przekładnia 1100 zł,a wg mnie regeneracja 500 zł(sprawdzone) po prostu jakaś masakra.Dziś pojadę do trzeciego i zobaczymy co powie.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #13 dnia: 25 - Listopada - 2015 - 09:17:08 »
Ja osobiście zaczął bym sprawdzanie zawieszenia w Stacji Diagnostycznej na szarpakach. Taka diagnoza nie jest droga a najszybciej znajdziesz przyczynę awarii. Są też rzadkie przypadki że na szarpakach nic nie pokaże a jednak coś jest nie tak.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #14 dnia: 25 - Listopada - 2015 - 11:52:09 »
Wymieniałem niedawno wszystkie wahacze i końcówki drążków w Passacie B5 na nowe z firmy SWAG. W najgorszym stanie były z lewej strony od kierowcy 2 górne i jeden dolny łączący się z Macphersonem, reszta była w stanie przedzawałowym. Po wymianie wszystkiego pojawiły się stuki dochodzące z maglownicy których wcześniej nie było słychać.

W twoim przypadku może być podobnie: część wahaczy jest wyrąbana porządnie i wymaga natychmiastowej wymiany a część jeszcze może chwilę pożyć, do tego dochodzą nie wyczuwalne teraz luzy w maglownicy. Po usztywnieniu całego zawieszenia możesz poczuć luz na kierownicy dochodzący właśnie z przekładni kierowniczej.

Kontroli luzów najlepiej dokonać samemu lub z zaprzyjaźnionym mechanikiem wchodząc pod auto i własnoręcznie sprawdzić każdy wahacz. Dobrze jest tą samą czynność powtórzyć w aucie podniesionym na lewarku i zabezpieczonym metalowym koziołkiem. Szarpanie wahaczy przy aucie stojącym na kolach nie zawsze pokaże nam luzy w zawieszeniu, bo ciężar stojącego auta "wycisza" te luźne elementy.

Offline lookas1987

• :: StartLine
  • VW: Passat B5
  • Kod: AFN
  • Moc: 110 KM
  • Rej: LKR
Odp: ZAWIESZENIE - stuki - wymiana całości ?
« Odpowiedź #15 dnia: 30 - Września - 2019 - 13:49:51 »
witam kolego,ja w swoim Passacinie temat wymianay wielowachacza przerabialem już dwa razy odkąd go mam(5 lat) i powiem Ci że naprawdę nie opłaca sie wymieniać pojedyńczych wachaczy tylko jechać całym kompletem żeby mieć spokój na dłużej,a co do marki zawieszenia do najczęściej polecany jest Lemforder ale wiadomo to kosztowna sprawa,ja założyłem ostatnim razem Deckeramnna i powiem Ci że jeżdżę dwa lata i luzów nie ma,wtedy zapłąciłem 750 zł za cały zestaw ;)

Offline damian2500

• VW: Touran II
  • Rej: DOA
Odp: ZAWIESZENIE - stuki - wymiana całości ?
« Odpowiedź #16 dnia: 13 - Listopada - 2019 - 10:56:34 »
Przerabiałem chiński zestaw i lipa rok czas i 30tys.km i złom. Wymiana najlepiej całość i marki Lemforder.

Tagi wątku: