0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dymku nie widziałem ale smród jest, czasami czuć trochę wewnątrz auta
jak wyglada wogóle proces wypalanie DPF (chodzi mi o to jakie sa oznaki wypalania) ?
wyszło, że DPF w moim 2.0 TDI ma 150 ml zapełniania
Mnie wyszło, że jak ok 210 000 km i 150 ml a pozostało 25 ml, to do przejechania w takim samym stylu jest ok 35 000 km.
14-Styczeń-2022-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Adres 01: Silnik (03L 906 018 QP)Filtr cząstek stałych: offset różnicy ciśnienia 2 hPaFiltr cząstek stałych: status żądania regeneracji podczas użytkowania-Bits 0-7 0 Filtr cząstek stałych: czas od ostatniej regeneracji 663 sFiltr cząstek stałych: zawartość popiołu w oleju 0.11 lFiltr cząstek stałych: obliczona masa sadzy 5.39 gFiltr cząstek stałych: zmierzona masa sadzy -4.97 gFiltr cząstek stałych: kilometry od ostatniej regeneracji 16256 m
28-Kwiecień-2022Przebieg: 210 057 km------------------------------------------------------------------------ 5 mbar Particle Filter Different. Pressure 0 mbar Particle Filter Offset Different. Pressure 150 ml Particle Filter Oil Ash Volume 9.0 Particle Filter Carbon Mass (spec.) 0.0 Particle Filter Carbon Mass (act.)
11-Sierpień-2023Przebieg: 220 711 km -------------------------------------------------------------------------------- 0 mbar Particle Filter Offset Different. Pressure Temperature prior Particle Filter Temperature after Particle Filter 18.0*C Temperature prior Particle Filter -3 mbar Particle Filter Different. Pressure 0 mbar Particle Filter Offset Different. Pressure 159 ml Particle Filter Oil Ash Volume 8.4 Particle Filter Carbon Mass (spec.) 0.0 Particle Filter Carbon Mass (act.)
28-Pażdziernik-2024Przebieg: 232 377 km ------------------------------------------------------------------------------- 0 mbar Particle Filter Offset Different. Pressure Temperature prior Particle Filter Temperature after Particle Filter -3 mbar Particle Filter Different. Pressure 0 mbar Particle Filter Offset Different. Pressure 168 ml Particle Filter Oil Ash Volume 4.8 Particle Filter Carbon Mass (spec.) 0.0 Particle Filter Carbon Mass (act.)
Jeszcze jedno: w jakich warunkach powinienem robić te pomiary - silnik może być zimny/ciepły czy może powinien pracować ?Do tej pory wszystkie pomiary robiłem raczej na zimnym silniku lub lekko ciepłym.
Zawsze pomiary wymaganych wartości rzeczywistych robimy w czasie, gdy silnik posiada temperaturę roboczą
na uruchomionym silniku