Autor Wątek: AKUMULATOR - silnik nie odpala, elektryka wariuje  (Przeczytany 4745 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ania1989

• :: StartLine
  • VW: Jetta V
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: EBE
AKUMULATOR - silnik nie odpala, elektryka wariuje
« dnia: 04 - Października - 2015 - 00:06:44 »
Witam.

Moja Jetta V 1.9 TDI 105 KM rok 2006 po ostatnio bezawaryjnej jeździe (odstawiona wczoraj) dziś nie była w stanie mi odpalić...
Po włożeniu kluczyka do stacyjki i przekręceniu na "zapłon" zapaliły się kontrolki na desce, przy próbie odpalenia auta wszystko zgasło i nastała głucha niezbyt miła cisza...
Przy kolejnych podejściach nie zapalały się nawet kontrolki przy zapłonie.
Próba odpalenia na prostowniku nie zdała egzaminu.
Kontroliki się pojawiły lecz auto nie paliło i nie startowało wcale.
Próba odpalenia na "Holowanie" zdała egzamin!
Po odpaleniu silnik dziwnie chodził wiatrak na chłodnicy wył niemiłosiernie...
Przy jeździe lekko mrugały światła...
Po zgaszeniu światła problem znów się powtórzył...

Czy ma może ktoś z Was pomysł na to co się dzieje?
Dodam iż niedawno zmieniałam pasek rozrządu oraz filtry i olej i auto sprawnie gnało po drodze i odpalało od strzału...
Z góry dziękuję za jakieś sugestie lub pomysły na to co się może dziać.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: AKUMULATOR - silnik nie odpala, elektryka wariuje
« Odpowiedź #1 dnia: 04 - Października - 2015 - 06:23:52 »
Moim zdaniem miałaś rozładowany akumulator i w tym cały problem.
Gdybyś ten prostownik podłączyła na 15-20 minut to też by auto raczej odpaliło bez problemu.
Odpalanie na rozciąg to chyba nie najlepszy pomysł i raczej nie powinno się tak uruchamiać silnika.
Moim zdaniem procedura powinna wyglądać tak: znaleźć przyczynę rozładowania - może być prozaiczna czyli włączona lampka lub jakieś inne urządzenie elektryczne lub bardziej złożona - zwarcie lub problem z alternatorem  (brak ładowania) - należy jak najszybciej naładować i sprawdzić akumulator żeby wykluczyć jego zwarcie wewnętrzne.

Offline damian.m1990

• :: StartLine
  • VW: Jetta V
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
« Odpowiedź #2 dnia: 05 - Czerwca - 2017 - 23:18:56 »
Witam,

Posiadam VW Jetta V  1.9 TDI 105 KM z 2006 roku.
Zacznę od tego, że samochód pożyczyłem bratu na kilka dni. Po powrocie okazało się, ze do przednich drzwi od strony kierowcy nie dochodzi prąd - mimo tego samochód jeszcze tego samego dnia odpalił. - Samochód dojechał w miejsce docelowe. Wszystkie drzwi - oprócz drzwi kierowcy - zamknęły się z centralnego, drzwi kierowcy zostały zamknięte normalnie z kluczyka.

Problemy zaczęły się następnego dnia - rano, gdy chciałem przestawić samochód.
Otworzyłem drzwi kierowcy - przy próbie zapłonu na desce zaczęły się świecić wszystkie kontrolki - nie chciały zgasnąć. Stwierdziłem, ze komputer zgłupiał i odłączyłem na chwile aku. Po ponownym podłączeniu prawie wszystkie kontrolki zniknęły lecz silnik nie chciał zapalić. Rozrusznik kręci jednak samochód zachowuje się tak jakby pompa paliwa została 'odcięta'.

Sprawdziłem bezpieczniki - okazało się, że są ok.
Próbowałem podłączyć samochód pod komputer - jednak ten nie widział samochodu.

Okazało się, ze pod guma od strony kierowcy były 4 pęknięte kable - usterka została zrobiona - prąd do drzwi wrócił. Centralny chodzi ok - zamyka i otwiera wszystkie drzwi, wszystko co było sterowane z tych drzwi działa.

Jednak komputer pokładowy zachowuje się cały czas jakby się zaciął. Nie wyświetla kontrolki przy otwartych drzwiach, bagażniku czy tez przedniej klapie. Nie mogę przełączać w nim trybów (np wyświetlanie spalania średniego, chwilowego itd).

Co najgorsze - samochód nadal nie odpala - zachowuje się tak jakby do pompy nie dochodził prąd.
Komputer nadal wyświetla kontrolki, które zaczął wyświetlać w momencie awarii. (ABS, kontrolka ręcznego - ta po kilku sekundach daje sygnał dźwiękowy - 3krotny.)

Czy miał ktoś podobny problem?
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Pozdrawiam, Damian

Podziękował: Czarus1410

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #3 dnia: 06 - Czerwca - 2017 - 06:47:37 »
Na początek sprawdź akumulator - napięcie jakie jest na jego zaciskach albo wręcz załóż inny sprawny akumulator.
Jeżeli to nie pomoże sprawdź masę - punkty masowe pod maską.

red@tapatalk

Tagi wątku: