Autor Wątek: 1.9 TDI - ciepły silnik słabo zapala  (Przeczytany 32710 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rafalinsky19

• :: TrendLine
  • VW: Lupo
  • Silnik: 1.7 SDI
  • Kod: AKU
  • Moc: 60 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
1.9 TDI - ciepły silnik słabo zapala
« dnia: 01 - Października - 2015 - 21:39:36 »
Witam.
Podobnych tematów była masa. Nie znalazłem identycznego bo w większości przypadków pomogła wymiana akumulatora.
Myślałem, że mi też pomoże bo dzisiaj zakupiłem nowy akumulator Centra 74Ah.
W dalszym ciągu odpalanie na ciepłym silniku (90*C) jest dużym problemem, gdyż auto kręci bardzo długi czas, tak powyżej 5 sekund.

Na zimnym silniku nie ma problemu, odpalanie następuje od "strzała". W aucie wymieniony rozrząd, filtry, akumulator,turbinka ładnie chodzi.
Nie mam zaufania do mechaników bo jeden mi chciał bez diagnozy wymieniać polowe auta, a drugi powiedział, że problemem jest aku, że ponoć się nie doładowuje, że za małe napięcie.

Mając dostęp do VAG-a, sprawdziłem parę rzeczy które po przeczytaniu masy podobnych tematów przyszły mi do głowy.

Stwierdzone błędy:
- jakiś nieistotny o radiu, pewnie w związku ze zmianą aku + coś z ABS (ale tym się później zajmę),
- kąt wtrysku sprawdzony: ok.56 (czyli prawidłowy),
- napięcie ok.13,8-14,1V (podobnie na starym jak i na nowym).
- temperatura (nie pamiętam w której grupie, ale wszędzie gdzie patrzyłem wartość z kompa była max 77*C, a na liczniku było idealnie 90*C)

Szczerze to ta temperatura mnie trochę zastanawia, bo w zależności od wskazań czujnika, określana jest dawka paliwa, tak? Czy jednak raczej czujnik można wyeliminować, bo jeśli budzik pokazuje równiutkie 90*C?

Teraz mi przychodzi mi parę możliwych rzeczy przez które bora ciężko na ciepłym pali, mianowicie:
- wtryski,
- pompa wtryskowa,
- rozrusznik do przeczyszczenia lub zregenerowania,
- czujnik temperatury

Nie wiem jak sprawdzić rozrusznik, wtryski i działanie pompy wtryskowej na VAG-u?
Zastanawia mnie czy dla wtrysków ma znaczenie czy chcę odpalić na zimnym czy na ciepłym, bo na zimnym wszystko idealnie chodzi.

Jeśli ktoś ma doświadczenie albo czuje temat to prosiłbym o porady.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: 1.9 TDI - ciepły silnik słabo zapala
« Odpowiedź #1 dnia: 01 - Października - 2015 - 22:18:28 »
Jak zimny pali od strzała to raczej świece grzeją lub brak grzania nie jest przyczyną długiego kręcenia ciepłego silnika  :P
Przyczyną takiego stanu rzeczy może być nieco nadwyrężona życiem pompa wtryskowa - jak jest zimna to pompuje dobrze a jak się nagrzeje to trochę słabiej i tu może być przyczyna.
Żeby potwierdzić lub obalić moją teorię rozgrzej silnik a następnie polej samą pompę zimną wodą tak żeby ją schłodzić a silnik był ciepły. Jak zapali od strzała to znaczy że pompa jest już zużyta i albo szukaj świeżej (najlepiej z pewnego źródła) albo skoryguj dawkę startową i też będzie ok.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 01 - Października - 2015 - 22:39:05 »
Temat z polaniem zimną wodą jest ok. Ale jest mały drobiazg w tych TDI, że jak jest ciepły to nie grzeje świec. Mądrale musieli wsadzić w to łapki i jak przez 30 lat był zwykły przekaźnik czasowy to i świece żyły dłużej jak teraz (elektronika musi być koniecznie). Może być tak że bez zagrzania świec będzie kulawo odpalał mimo iż silnik ciepły i nawet jak poleje pompę wodą to też będzie miał problem. Jak sprawdzi czy dobrze zapali z grzaniem świec będzie wiadomo czy problem tkwi w zasilaniu (przewody, zaworek na filtrze, pompa wstępna, wysokiego ciśnienia, wtryski) czy w silniku.

Offline Mundi1980

• :: StartLine
  • VW: Golf III
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: 1Z
  • Moc: 90 KM
  • Rej: FNW
« Odpowiedź #3 dnia: 07 - Lutego - 2019 - 10:18:14 »
Mam ten sam problem. Mi powiedzano że spalony mam bezpiecznik(czujnik) temperatury paliwa, znajdujacy sie wewnatrz pompy.
Wymieniłem i nadal ciepły ciężko pali.
Czy autor naprawił auto?

Tagi wątku: