Autor Wątek: ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Passata B7  (Przeczytany 30960 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Passata B7
« dnia: 14 - Sierpnia - 2015 - 15:57:14 »
Używany Volkswagen Passat B7

Słuszne jest twierdzenie, że to mocno zmodernizowany Passat B6. Widać to mniej po bryle nadwozia - jest bardziej kanciasta a bardziej po stylistyce kokpitu, który jest prawie identyczny jak w B6. Ma praktycznie te same wymiary zewnętrzne jak i wewnętrzne, podobnie jest z konstrukcją układu jezdnego, więc obiektywnie nie jest samochodem lepszym od poprzednika.
Określenie "przejściówka", pasuje do niego idealnie, bowiem Passat B7 był wprowadzony na rynek aby zaspokoić potrzeby zniecierpliwionych klientów oczekujących zupełnie nowego modelu. To dlatego był tak krótko produkowany.
Pokazano go pod koniec 2010 r., a produkcję zakończono po 4 latach (ostatnie auta zjechały z taśmy w lutym 2015 r.).

Amatorzy chętni do zakupu Volkswagena Passata nie powinni jednak zapominać o kilku ważnych zasadach:
Pierwsza sprawa to przebieg aut wystawionych do sprzedaży. Weryfikujcie go, gdzie tylko się da – z pewnością w bazie serwisowej producenta, ale i podczas kontroli technicznej przed zakupem.

Mimo że system zapisuje liczbę przejechanych kilometrów równolegle w wielu miejscach (sterownikach), to jednak nie jest to już też żadną tajemnicą dla handlarzy odmładzających używane auta. Nawet prowadzona praktycznie do końca książka przeglądów nie zwalnia od czujności – zdarza się, że po większym uszkodzeniu auto nie trafia już do ASO za granicą, tylko np. jedzie do Polski.

Passat B7 - silniki benzynowe:
1.4 TSI     122 KM (trwalszy napęd rozrządu ale nie można wykluczyć szybszego zużycia łańcucha)
1.4 TSI     150 KM (trwalszy napęd rozrządu ale możliwe szybsze zużycie łańcucha, zalecana kontrola stanu łańcucha)
1.4 TSI     160 KM trwalszy napęd rozrządu ale możliwe szybsze zużycie łańcucha, zalecana kontrola stanu łańcucha)
1.8 TSI     160 KM (dalej spala olej ale nie tyle co wcześniejsze wersje)
2.0 TSI     211 KM
2.5 FSI     170 KM (USA)   
3.6 FSI     300 KM

Passat B7 - silniki diesla:
1.6 TDI-CR  105 KM (delikatne i drogie wtryskiwacze, wytrzymujące niewiele ponad 200 tys. km)
2.0 TDI-CR  140 KM (poprawiona pompa oleju ale zalecana jest kontrola jej stanu)
2.0 TDI-CR  170 KM (poprawiona pompa oleju ale zalecana jest kontrola jej stanu)
2.0 TDI-CR  177 KM (poprawiona pompa oleju ale zalecana jest kontrola jej stanu)

Szczegółowe dane silników w Passacie B7

Typowe usterki:
1.4 TSI - luźny łańcuch rozrządu, uszkodzone napinacze, problemy z wariatorem faz rozrządu i sprzęgiełkiem załączającym kompresor, incydentalnie pęknięcia tłoków. Po 2010 roku liczba awarii jest o wiele mniejsza - warto jednak kontrolować stan łańcucha.

1.8/2.0 TSI - problemy z przyśpieszonym zużycie pierścieni tłokowych i ponadnormatywne spalanie oleju.

1.6/2.0 TDI - zdarzają się niedomagania turbiny i koła dwumasowego, ale ich trwałość w dużej mierze zależy od stylu jazdy kierowcy oraz od przebiegu. Zdarza się konieczność wymiany "dwumasu" już po 60 tys. km, ale spotyka się też auta, które w trasach przejechały ponad 300 tys. km.
Spore problemy w mieście sprawia zapychający się filtr cząstek stałych. W dieslach występują też drobne usterki termostatu (jest też dodatkowy, nazywany termostatem DSG) oraz EGR-u.

Korozja nadwozia: nie jest to znaczący problem, ale zdarzają się wykwity np. na klapie bagażnika oraz w podwoziu (m.in. łączenia blach).

Offline dominik_z

• :: StartLine
  • VW: Passat B7
  • Napęd: FWD
ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Passata B7
« Odpowiedź #1 dnia: 17 - Sierpnia - 2015 - 09:49:36 »
Panowie proszę o poradę, który z silników diesla w Passacie B7, rok 2011 jest np. trwalszy, kiedy wymienić rozrząd.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Dodano:  17 - Sierpnia - 2015  -  12:32:16
dokładnie chodzi mi o silnik 1,6 (105 KM) oraz 2,0 (140 KM)

Offline marcinsgdz

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II FL
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: CG
Odp: ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Passata B7
« Odpowiedź #2 dnia: 01 - Maja - 2016 - 21:36:00 »
Witam!
W związku z zakupem Passata B7 z 2014 roku 1.4 TSI 122 KM postanowiłem znaleźć kilka informacji o tych silnikach.
W prasie straszą awaryjnością, ale jak zaczyna się czytać fora to można znaleźć informacje o ciągłych zmianach w tej jednostce napędowej.
Z racji tego, że mam silnik z końca produkcji (CAXA), czy ktoś może podzielić się informacjami o tym silniku i kolejnych wprowadzanych zmianach?
Z tego co wiem to CAXA jest na łańcuszku rozrządu i problemem był tu tez napinacz,m który był modernizowany.
Czy w 2014 roku, już z rozrządem jest OK? Czy tłoki również potrafią się topić?
Na portalach z ogłoszeniami znalazłem auta z tymi silnikami, które mają już przebiegi w granicach 200 tyś km.
Czy przy skrzyni manualnej jest koło dwumasowe?

Offline Kazik123

• Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CTHD
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #3 dnia: 06 - Listopada - 2016 - 20:32:53 »
Witam
Szukam opinii o silniku 1.4 TSI 160 KM [CTHD] w Passacie B7
- czy to już w miarę poprawiona jednostka ?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #4 dnia: 06 - Listopada - 2016 - 21:02:13 »
Silniki 1.4TSI do 2012 roku trapione były awariami hydraulicznego napinacza łańcucha rozrządu. W 2013 roku VW wprowadził nowa serię silników 1.4 TSI (poprawioną) z paskiem rozrządu który nie generuje już takich problemów. Silniki 1.4TSI z turbosprężarką i kompresorem, miały jeszcze jedna dość istotną wadę: dość powszechne awarie pomp cieczy. Winowajcą było elektryczne sprzęgło pompy wodnej, które odpowiada za uruchomienie bądź odłączenie pompy.

Nie napisałeś z którego rocznika jest ten Passat B7, ale silnik CTHD to prawdopodobnie już poprawiona wersja z paskiem rozrządu zamiast łańcucha. Silnik 1.4TSI o kodzie CTHD był montowany w Passatach B7 w latach 10/2012-10/2014.

Offline Kazik123

« Odpowiedź #5 dnia: 06 - Listopada - 2016 - 23:00:36 »
oglądałem wlepe z VIN i kod silnika jest CTHD
data pierwszej rejestracji to 04.2013
a data produkcji 12.2012
silnik jest na łańcuchu, auto ma 52 tyś. przebiegu
100% serwis na biegu jałowym silnik jest cichy i chodzi równo
na innym  forum znalazłem info ze silnik ten ma mocniejsze tłoki z racji tego ze ma turbo i sprężarek
tylko jak z trwałością...
bo auto już po gwarancji

Offline janusz07

• :: VIP ::
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #6 dnia: 07 - Listopada - 2016 - 10:20:55 »
tylko jak z trwałością...
W 4-letnim aucie i silniku z małym przebiegiem ciężko wyrokować jak będzie trwałością. Wszystko zależy jak był traktowany do tej pory i czy historia serwisowa jest na tyle przejrzysta aby było można zweryfikować prawdziwy przebieg i dokonane naprawy np. wspomnianego wyżej hydraulicznego napinacza rozrządu i pompy cieczy chłodzącej. Jeżeli w papierach nic nie ma na ten temat to silnik może być loterią.

Offline Kazik123

« Odpowiedź #7 dnia: 07 - Listopada - 2016 - 20:13:29 »
dokładna data wydania pojazdu/budowy pojazdu to 2012,12,08
a pierwsza rejestracja 04. 2013

byłem z autem w serwisie i jedyna rzecz to lekko zarysowany przedni zderzak i klocki do wymiany

brak wpisów aby było coś robione przy rozrządzie, na przedostatnim serwisie ( jeszcze na gwarancji ) wymieniono pompę wody
jest to wpisane w książce , systemie i właściciel ma na to fakturę

na auto wpłaciłem zaliczkę i mam po nie jechać 11 listopada już z kasą

Offline Yoshimitsu

• Silnik: 2.0 TSI
« Odpowiedź #8 dnia: 24 - Stycznia - 2018 - 11:03:02 »
Witam,
Przymierzam się powoli się do kupna Passat B7 z silnikiem TSI.
Pytanie jak te silniki z wtryskiem bezpośrednim sprawują się w tym aucie ? 
Co z ogromnym zużyciem oleju obserwowanym miedzy innymi w Passacie B6, czy ten problem został wyleczony w rocznikach od 2014 w górę ?

Offline sparrow

• VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Rej: DW
« Odpowiedź #9 dnia: 08 - Lutego - 2018 - 10:58:53 »
@Yoshimitsu
Problem ze spalaniem oleju został podobno wyeliminowany całkowicie w 2011 roku.
Mam takie auto z tego rocznika i serwis po nr VIN potwierdził, że z tym egzemplarzu poprawili już tłoki i zbieranie oleju.
Aktualnie spalanie oleju to ~100ml/1000 km, auto z przebiegiem 158-tyś, od 50-tyś km jeżdżę na oleju Millers EE 5W40 z wymianą co 10-12-tyś km.

Offline sebar23

• Silnik: 1.8T
  • Kod: AWT
  • Moc: ?? KM
1.8 TSI - EA888 Gen2 czy już Gen3?
« Odpowiedź #10 dnia: 05 - Sierpnia - 2018 - 14:22:34 »
Witam, mam zamiar zmienić mojego poczciwego Passacika B5 FL 2001 rok na B7 2011r.

I stąd pytanie - czy Passat B7 z listopada 2011 roku, mający silnik 1.8 TSI jest w wersji EA888 Gen 2 czy już Gen 3?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
Odp: Passat B7 1.8 TSI - EA888 Gen2 czy już Gen3?
« Odpowiedź #11 dnia: 05 - Sierpnia - 2018 - 23:35:08 »
Z tego tematu: http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,1835.0.html wynika że silnik 1.8 TSI w Passacie B7 jest serii EA888 Gen2
A na potwierdzenie tego, temat z naszego forum: http://vw-clubpolska.pl/index.php?topic=3988.0 i zaprzyjaźnionego: forum.passat.pl/branie-oleju-w-passacie-18-tsi

Olejowy problem w tym silniku, można już w miarę tanio rozwiązać - http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=54&t=54630

Offline sebar23

« Odpowiedź #12 dnia: 05 - Sierpnia - 2018 - 23:46:49 »
Dziękuje za odpowiedź. :thumbup:
Chociaż myślałem że 2011r już weszło GEN 3. to wolę nie ładować się w koszty i coś nowszego kupić.
a 2012 rok mam coś takiego na oku poniżej zrzut z sprawdzenia auta po VIN.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #13 dnia: 06 - Sierpnia - 2018 - 00:03:38 »
Tyle tylko, że dalej jest ten sam silnik 1.8 TSI o kodzie CDAA, który prawdopodobnie "bierze" olej ->>>motocieslik.pl/mechanika/naprawa-spalania-oleju-w-silnikach-1-8-tsi-cdaa
Jeżeli byłby to silnik serii EA888 Gen3 (poprawiony), to miałby zupełnie inne oznaczenie kodowe a w tym modelu Passata inny 1.8 TSI nie występował ->>> http://vw-clubpolska.pl/index.php/page,passat_b7.html

Szukaj Passata B7 z silnikiem 2.0 TSI [CCZB], to na 90% jest już nowsza seria EA888 Gen3 a najlepiej to brać 2.0 TDI CR który jest najmniej problematyczny w tym modelu.

Offline sebar23

« Odpowiedź #14 dnia: 06 - Sierpnia - 2018 - 07:58:28 »
A w takim razie oznaczenie L4 oznacza że silnik jest trochę inny.
Co w takim razie może oznaczać L4.?(zwolnienie lekarskie :D )

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #15 dnia: 06 - Sierpnia - 2018 - 08:32:28 »
Moje wiadomości w tym temacie i w wielu innych - to nie 100% pewnik. Opieram się na informacjach wyszukanych w necie i tak naprawdę to zweryfikować mógłby tylko ktoś, kto posiada pełną wiedzę VAG-ową wiedzę. Nawet w serwisie w którym mam "wtyki", czasami słyszę takie bzdury że uszy więdną a mówią to ludzie uważani tam za fachowców w swoim fachu.

Najlepiej jeszcze jest szukać informacji w necie na wielu rożnych stronach i samemu wyciągać wnioski z pozyskanych informacji. Bo jak pewnie wiesz na każdym forum są osobniki wszystkowiedzące i niedopuszczające do innych teorii niż te postawione przez samozwańczego "guru".
Ja w przeciwieństwie do większości forumowych "guru", potrafię napisać że nie jestem czegoś pewny i skorzystać z wiedzy innych ;)

Jeżeli znajdziesz wiarygodne info, że to co napisałem jest nieprawdą - to stawiam dużego browara :beer2:

PS. Podrzuć mi nr VIN tego Passata 1.8 TSI CDAA, to postaram się sprawdzić wszystkie dostępne na jego temat dane w serwisie. 

Offline sebar23

« Odpowiedź #16 dnia: 06 - Sierpnia - 2018 - 10:15:39 »
Pojadę dziś do sprzedawcy i sprawdzę czy fazy rozrządu będą na obu wałkach, z tego co widzę to wskazuje na to osłona.
Proszę o poprawę jeśli się mylę.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #17 dnia: 06 - Sierpnia - 2018 - 10:34:36 »
Tak, ale to silnik montowany w Audi a niekoniecznie w VW.
Podjedź i zweryfikuj a jak możesz to zrób fotki tej strony silnika i wrzuć do tego tematu.

PS. Nie wrzucaj zdjęć do załączników, lepiej dać link do fotki ;)

Offline sebar23

« Odpowiedź #18 dnia: 07 - Sierpnia - 2018 - 08:19:39 »
To tak.
Byłem go obejrzeć Vin to WVWZZZ3CZCP062697.
Nie robiłem zdjęć. Ponieważ auto było straszne z każdej strony robiony. Myślę że po wypadku przewrócił  się passek na dach. A ktoś mówi że bezwypadkowy. Za 25000 bym go nie wziął.
Będę szukał dalej autka.

Offline kwietniowy

• Rej: WWA
« Odpowiedź #19 dnia: 11 - Marca - 2019 - 18:14:49 »
Koleżanki i koledzy, szukam Passata b7 w wersji alltrack.

Pojechałem obejrzeć to ogłoszenie, które miało być absolutnym bezwypadkowym egzemplarzem.

otomoto.pl/oferta/volkswagen-passat-alltrack-4x4-model2013r-krajowy-1-wlasciciel-ID6BHJ5u.html

VIN: WVWZZZ3CZDE042871

Przestrzegam przed nim, okazało, się, że jest po ogromnej szkodzie. Niestety poniosłem koszty przeglądu w aso, których sprzedający nie chciał mi zwrócić mówiąc ,że to przecież ja chciałem sprawdzić samochód - choć gwarantował mi, że samochód nie miał najmniejszej kolizji.

Mam nadzieje, że tym tematem uchronię kogoś przed utratą czasu i pieniędzy.

ps. jako ciekawostka mój kolega po mojej wizycie w aso z tym samochodem zadzwonił do sprzedającego, który potwierdził, że samochód nie miał żadnej kolizji i zaprasza go na przegląd do ASO. Możecie mi wytłumaczyć po co to dalej robi skoro wie co na tym przeglądzie wyjdzie?

Offline Vairloff

• VW: Passat B5 FL
  • Rej: SM
« Odpowiedź #20 dnia: 13 - Lutego - 2020 - 20:12:17 »
Witam.
Moze ktos pomóc w zakupie Passata B7?

zrobilem juz 200 tys passatem b5 1.8t i swietnie mi sie jezdzi ale przydaloby sie cos nowszego i szybszego
chcialbym silnik 2.0 benzyna 211 km.

otomoto.pl/oferta/volkswagen-passat-highline-2-0-benzyna-211-km-salon-pl-1-wl-serwis-aso-vw-ID6CvpJU.html#fae6a53d3f
Auto pochodzi z polskiego salonu jeden użytkownik od nowości regularnie serwisowany w serwisie ASO oryginalny przebieg potwierdzony fakturami i wpisy do książki serwisowej z VW pojazd w bardzo dobrym stanie mechanicznie jak i wizualnie po dużym przeglądzie w serwisie ( wymieniony rozrząd klocki hamulcowe przód tył )
zawieszenie silnik jak i skrzynia pracują bez zastrzeżeń wnętrze pojazdu kolor czarny super zadbane bez śladów zniszczeń "

sa inne fajne lepiej wyposazone ale czytalem
ze wczesniejsze modele (przed 2013) maja spory problem ze zuzyciem oleju.
jak sprawdzic czy to auto ma juz poprawiony silnik?
warto ten silnik ogolnie?
bo zdziwilem sie ze sa jakies problemy z benzynowym silnikiem, moj ma juz 380 tys zrobione a jezdzi dalej tak samo jak jezdzil jak go kupilem

[gmod]ORTOGRAFIA I STYL !!![/gmod]

Offline Dembiec

• Wersja: R-Line
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: EL
« Odpowiedź #21 dnia: 23 - Kwietnia - 2020 - 19:15:10 »
Sprzedający twierdzi, że jego B7 ma tempomat aktwyny, powiedział, że na tempomacie samochód może zahamować ale na manetce nie ma przełącznika distance - +. Czy są różne wersje tempomatu aktywnego?

Offline Marcin50

• Silnik: 1.9 CDTI
  • Rej: SZ
« Odpowiedź #22 dnia: 05 - Października - 2020 - 18:30:45 »
Witam
chce kupić Passata B7 benzynę 1.8 TSI albo 2.0 TSI rok 2012, ale dużo użytkowników aut z tymi silnikami narzeka na awarie rozrządu i dużą konsumpcje oleju. Znalazłem informacje ze problemy te usunięto w 2011 roku, wtedy tez wprowadzono silniki 3 gen, ale montowano równolegle jeszcze silnik starszej generacji. Teraz moje pytanie czy w silnikach starego typu coś poprawiono w 2011 roku i wyeliminowano wady, czy tylko silniki 3gen ze zmienionym układem wtryskowym i te co mają fazy rozrządu na obu walkach są wolne od wad.
Pozdrawiam

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #23 dnia: 21 - Listopada - 2020 - 21:21:42 »
@Marcin50 , z tego co się orientuję, to te silniki 1.8/2.0 TSI w B7, dalej biorą sporo oleju i nie są polecane.
Może nie są to ilości takie jak w tych z B6 ale sporo za dużo jak na tak młode silniki - ja odradzałbym takiego zakupu a doradzałbym 2.0 TDI CR.   

Offline maxitom

• Kod: CCZB
  • Rej: DW
« Odpowiedź #24 dnia: 22 - Listopada - 2020 - 11:15:27 »
Cześć,
jestem w trakcie poszukiwania Passata B7 przesiadając się ze zbyt małego Volvo V50.
Mam na oku ciekawy egzemplarz 2011r. 2.0 tdi, 4x4, - polski salon, dokumentacja serwisowa,  autodna i historiapojazdu gov => czysto
Prośba o rozkodowanie nr VIN WVWZZZ3CZBE369532 bo sprzedający zbyt wiele na jego temat nie napisał.

z góry dzięki
Tomasz

Tagi wątku: