Autor Wątek: CB RADIO - słownik oznaczeń  (Przeczytany 13993 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przemko

• clubmen
  • VW: Golf III
  • Silnik: 1.6i
  • Kod: AEK
  • Moc: 101 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: ONY
CB RADIO - słownik oznaczeń
« dnia: 01 - Marca - 2014 - 16:17:24 »
VOLUME - regulator siły głosu
OFF - wyłącznik zasilania
SQUELCH (SQ) - blokada szumów / wyciszanie szumów podczas braku sygnału nadawczego na słuchanym kanale. SQ to potencjometr, którym regulujemy siłę sygnału która "przebije się" przez blokadę. Przydatne gdy nikt nie rozmawia (nie słyszymy szumów) oraz gdy na tym samym kanale ktoś nadaje ale bardzo daleko (nie musimy go słuchać gdy my rozmawiamy z kimś kto jest blisko)
RF GAIN - regulacja czułości odbiornika (moc odbieranego sygnału)
RF POWER (RF PWR) - regulacja mocy wyjściowej nadajnika
AM/FM - przełącznik rodzaju emisji
CHANNEL (UP/DOWN) - przełącznik kanałów (inaczej zmiana częstotliwości)
MIC GAIN (GAIN MICRO) - regulacja czułości mikrofonu
ROGER BEEP - sygnalizator końca nadawania (to to co po puszczeniu majka robi Bi-Pi)
NB/ANL - załączanie układów przeciwzakłóceniowych
CB/PA - przełącznik zmiany trybu pracy umożliwiający wykorzystanie radia jako megafonu (tzw.papuga)
SWR CAL -  przycisk uruchamiający funkcję reflektometru (pomiar SWR), tzw. kalibracja pomiaru współczynnika fali stojącej
S-meter -  miernik siły sygnału , najczęściej diodowy, chociaż zdarzają się analogowe (wychyłowe). Typowe pytanie osób które sprawdzają siłę sygnału to "ile Ci palę" lub "ile mam esów". "Esy" to w slangu siła sygnału. Mówi się np. "wychodzisz mi na 9 esów" , co znaczy, że sygnał jest bardzo silny. "Masz u mnie plus 30" oznacza maksymalny sygnał. "7 esów" oznacza nieco słabszy sygnał, "3 esy" to już naprawdę kiepsko.
CH9 - szybkie przejście na kanał 9
CH19 - szybkie przejście na kanał 19
SCAN - automatyczne przeszukiwanie pasma (scaner)
DIMMER (DIM) - regulacja jasności podświetlania
DX/LOC - skokowy RF-Gain regulujący czułość odbiornika  DX - łączność daleka, LOC - łączność lokalna
DW (Dual watch)- nasłuch dwukanałowy, funkcja CB Radia pozwalająca na nasłuchiwanie dwóch kanałów na przemian. Jeśli na którymś coś się pojawi to radyjko zmieni kanał na ten aktywny.
MEMORY (MEM) - przycisk programowania pamięci
M1 - M5 - przyciski pamięci

ABCDEF (ABC, BAND SELECT) - przełącznik podzakresów (radia na wstęgach)
CLARIFIER (RIT) - pokrętło dokładnego dostrojenia, składające się niekiedy z dwóch pokręteł
DYNAMIKE - regulacja kompresji dynamiki
CH.LOCK ( F.LOCK ) - blokada przełączania kanałów
FILOUTPUT - przełącznik tonów
HI/LOW (HIGH/LOW) - regulacja mocy, HI - wysoka 4W / LOW - niska 1W
MODS.RF (INDIC) - przełącznik trybu pracy wskaźnika, w pozycji MOD pomiar głębokości modulacji (AM) lub dewiacji (FM), S.RF odpowiednio siły odbieranego sygnału i mocy wyjściowej
AM/FM/CW/LSB/USB - przełącznik rodzaju emisji (radia na wstęgach)
FREQ - zmiana częstotliwości (spełnia podobne zadanie jak CHANNEL)
SPLIT - rozdzielenie częstotliwości nadawania i odbioru
ANT - gniazdo antenowe
POWER (DC) - gniazdo zasilania
EXT - gniazdo zewnętrznego głośnika lub słuchawek
PA (PA SP) - gniazdo zewnętrznego megafonu
MIC - gniazdo mikrofonu
CW KEY - gniazdo klucza telegraficznego

PTT (Push to talk) - naciśnij by mówić. Skrót oznaczający przycisk nadawania.
FWD (Forward) - pozycja przełącznika w reflektometrze w czasie kalibracji.
REF (Reflect) - pozycja przełącznika w reflektometrze w trakcie pomiaru.

Źródło: internet

Podziękował: pretor

Offline smok_wawelski

• :: TrendLine
  • VW: Sharan I
  • Silnik: 2.0 MPI
  • Kod: ADY
  • Moc: 115 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: FWD
Odp: Słownik oznaczeń czyli co i do czego w radio CB służy ?
« Odpowiedź #1 dnia: 28 - Sierpnia - 2014 - 23:04:54 »
Można by jeszcze dodać do oznaczeń VOX
w radiach które posiadają tę dość ciekawą funkcję przełączania na nadawanie głosem klawisz lub pokrętło oznaczone Vox służy do załączenia tej funkcji lub (i) regulacji progu natężenia dźwięku który przełączy radio z odbioru na nadawanie - najprościej tłumacząc to taki PPT sterowany głosem :)

Cytuj (zaznaczone)
.... Typowe pytanie osób które sprawdzają siłę sygnału to "ile Ci palę" lub "ile mam esów". "Esy" to w slangu siła sygnału. Mówi się np. "wychodzisz mi na 9 esów" , co znaczy, że sygnał jest bardzo silny. "Masz u mnie plus 30" oznacza maksymalny sygnał. "7 esów" oznacza nieco słabszy sygnał, "3 esy" to już naprawdę kiepsko. ......
Tak na CB typowe lecz skrajnie niepoprawne, błędne i nie pełne określenia zapożyczone i zniekształcone na żargon z raportu RS używanego w krótkofalarstwie. Nie istnieje takie coś jak np. "palenie esów"  czy "3 esy".   Poprawie podany raport ma 2 parametry a nie tylko  S=siła sygnału.  Są to R (literowany Radio) czyli słyszalność/wyraźność odbioru oceniana "na ucho" w skali 1 do 5, drugi parametr to S (literowany Santiago) określa siłę sygnału podawaną ze wskazań S-metra  w skali 1-9 i ew. ponad tą skale podawane jest +xxdB.

Nieprawdą jest że "3 esy to już naprawdę kiepsko" - siła sygnału to nie jest jedyny wyznacznik dobrej łączności.
Robiłem wiele łączności z raportami R=5 i S=1 gdzie słyszalność była wspaniała, robiłem też łączności przy R=1 i S=9 gdzie ledwie mogłem się dogadać - siła sygnału to nie wszystko.

Cytuj (zaznaczone)
DX/LOC - tłumik wejściowy odbiornika, DX - łączność daleka, LOC - łączność lokalna (skokowyodpowiednik pokrętła SQUELCH)
To stwierdzenie również jest błędne - przełącznik DX/LOC zgadza się że można określić go mianem tłumika wejściowego lecz nie jest to Squelch to raczej skokowy RF-Gain regulujący czułość odbiornika, blokada Squelch działa na innej zasadzie.

Cytuj (zaznaczone)
HI/LOW (HIMIDLOW) - regulacja mocy, HI - duża, LOW - mała ( w niektórych radiach wykorzystywany do zmiany podzakresów, np. President Grant)
Tu nie rozumiem o jakie podzakresy chodzi - HI/LOW to po prostu tzw. skrót mocy ograniczający moc nadajnika np. Hi=4W a Low=1W

Przepraszam absolutnie nie chcę zaczynać pisania na tym forum od wymądrzania się czy mentorskiego tonu, doceniam również na pewno szczere chęci kol. przemko w publikowaniu porad mających na celu ułatwienie rozpoczęcia forumowiczom przygody z CB.
"Siedzę na radiu" blisko 20 lat i to właśnie na paśmie 11m CB a nie na KF, sporo też czytam stron i opisów w necie na temat CB - to co zauważam w internecie to mnóstwo powielanych niepełnych lub wręcz błędnych informacji powtarzanych na zasadzie kopiowania, takie informacje moim zdaniem nie sprzyjają dobremu rozpoczęciu przygody z CB radiem. 
Bardzo wiele stron czy poradników o CB w internecie zawiera również zupełnie zbędne i nieprzydatne informacje jak choćby tutaj kilka opisów oznaczeń elementów które praktycznie nie występują w radiach z którymi zetknie się początkujący użytkownik.
Myślę że warto poczytać nie jedno a przynajmniej kilka źródeł, może warto również zaglądnąć na  strony krótkofalarskie aby przed publikowaniem poradnika zweryfikować i odsiać błędne lub zbędne informacje - uważam że nadmiar informacji staje się dla osoby początkującej niejako dezinformacją.
Jeśli potrzebna byłaby pomoc to w miarę mojej skromnej wiedzy i wolnego czasu chętnie pomogę.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom...
Stefan Żeromski

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: Słownik oznaczeń czyli co i do czego w radio CB służy ?
« Odpowiedź #2 dnia: 30 - Sierpnia - 2014 - 15:02:46 »
Powiem szczerze, nie wyłapałem tych niejasnych opisów, ale w pełni się zgodzę że są mylące i nieprawdziwe.
Myślę że kolega @przemko nie pogniewa się jak je poprawimy ;)

Tagi wątku: CB radio CB oznaczenia CB skróty