Można by jeszcze dodać do oznaczeń VOX
w radiach które posiadają tę dość ciekawą funkcję przełączania na nadawanie głosem klawisz lub pokrętło oznaczone Vox służy do załączenia tej funkcji lub (i) regulacji progu natężenia dźwięku który przełączy radio z odbioru na nadawanie - najprościej tłumacząc to taki PPT sterowany głosem

.... Typowe pytanie osób które sprawdzają siłę sygnału to "ile Ci palę" lub "ile mam esów". "Esy" to w slangu siła sygnału. Mówi się np. "wychodzisz mi na 9 esów" , co znaczy, że sygnał jest bardzo silny. "Masz u mnie plus 30" oznacza maksymalny sygnał. "7 esów" oznacza nieco słabszy sygnał, "3 esy" to już naprawdę kiepsko. ......
Tak na CB typowe lecz skrajnie niepoprawne, błędne i nie pełne określenia zapożyczone i zniekształcone na żargon z raportu RS używanego w krótkofalarstwie. Nie istnieje takie coś jak np. "palenie esów" czy "3 esy". Poprawie podany raport ma 2 parametry a nie tylko S=siła sygnału. Są to R (literowany Radio) czyli słyszalność/wyraźność odbioru oceniana "na ucho" w skali 1 do 5, drugi parametr to S (literowany Santiago) określa siłę sygnału podawaną ze wskazań S-metra w skali 1-9 i ew. ponad tą skale podawane jest +xxdB.
Nieprawdą jest że "3 esy to już naprawdę kiepsko" - siła sygnału to nie jest jedyny wyznacznik dobrej łączności.
Robiłem wiele łączności z raportami R=5 i S=1 gdzie słyszalność była wspaniała, robiłem też łączności przy R=1 i S=9 gdzie ledwie mogłem się dogadać - siła sygnału to nie wszystko.
DX/LOC - tłumik wejściowy odbiornika, DX - łączność daleka, LOC - łączność lokalna (skokowyodpowiednik pokrętła SQUELCH)
To stwierdzenie również jest błędne - przełącznik DX/LOC zgadza się że można określić go mianem tłumika wejściowego lecz nie jest to Squelch to raczej skokowy RF-Gain regulujący czułość odbiornika, blokada Squelch działa na innej zasadzie.
HI/LOW (HIMIDLOW) - regulacja mocy, HI - duża, LOW - mała ( w niektórych radiach wykorzystywany do zmiany podzakresów, np. President Grant)
Tu nie rozumiem o jakie podzakresy chodzi - HI/LOW to po prostu tzw. skrót mocy ograniczający moc nadajnika np. Hi=4W a Low=1W
Przepraszam absolutnie nie chcę zaczynać pisania na tym forum od wymądrzania się czy mentorskiego tonu, doceniam również na pewno szczere chęci kol. przemko w publikowaniu porad mających na celu ułatwienie rozpoczęcia forumowiczom przygody z CB.
"Siedzę na radiu" blisko 20 lat i to właśnie na paśmie 11m CB a nie na KF, sporo też czytam stron i opisów w necie na temat CB - to co zauważam w internecie to mnóstwo powielanych niepełnych lub wręcz błędnych informacji powtarzanych na zasadzie kopiowania, takie informacje moim zdaniem nie sprzyjają dobremu rozpoczęciu przygody z CB radiem.
Bardzo wiele stron czy poradników o CB w internecie zawiera również zupełnie zbędne i nieprzydatne informacje jak choćby tutaj kilka opisów oznaczeń elementów które praktycznie nie występują w radiach z którymi zetknie się początkujący użytkownik.
Myślę że warto poczytać nie jedno a przynajmniej kilka źródeł, może warto również zaglądnąć na strony krótkofalarskie aby przed publikowaniem poradnika zweryfikować i odsiać błędne lub zbędne informacje - uważam że nadmiar informacji staje się dla osoby początkującej niejako dezinformacją.
Jeśli potrzebna byłaby pomoc to w miarę mojej skromnej wiedzy i wolnego czasu chętnie pomogę.