Autor Wątek: Regulacja zbieżności - 4motion  (Przeczytany 589 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline crocos246

• :: StartLine
  • VW: Tiguan I
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFFB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: 4x4
  • Rej: DKL
Regulacja zbieżności - 4motion
« dnia: 23 - Listopada - 2025 - 11:13:24 »
Dzień dobry.

Czy w  VW Tiguan I 4motion, występowały różne wahacze poprzeczne w tylnym zawieszeniu?
Czy przedni wahacz poprzeczny (ten bez regulacji) w 4x4 różni się długością od wersji z napędem na przód?
W kupionym niedawno Tiguan I z 2013 roku nie mogę ustawić zbieżności z tyłu, mimo ustawienia mimośrodu już w skrajnej pozycji, do normy brakuje jeszcze jednego stopnia (!).
Auto jest całe w oryginale, bezwypadkowe, od dołu wszystko wygląda na nigdy nie ruszane z wyjątkiem nowych wahaczy poprzecznych (te nieregulowane, "przednie") oraz górnych "bananów".
Wahacze wymieniono razem ze śrubami, wszystko się ładnie odkręca, wygląda na oryginalne. Jedyny problem to właśnie niemożność ustawienia zbieżności, wygląda, jakby wahacz był za długi.
Zakładam, że może poprzedni właściciel założył niewłaściwe wahacze a po wymianie w ogóle nie był na ustawieniu zbieżności. Opony są wyraźnie podcięte od wewnętrznej strony.
Niby szukałem na jakimś katalogu online i niezależnie od napędu, numery wahaczy są takie same, ale nie mam pewności, no a poza tym nie widzę innego źródła problemu...
Z góry dziękuję za pomoc :)

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: FK
Odp: Regulacja zbieżności - 4motion
« Odpowiedź #1 dnia: 25 - Listopada - 2025 - 09:50:21 »
Z tyłu jest regulacja na górnym jak i na dolnym wachaczu.
:)

Offline crocos246

• :: StartLine
  • VW: Tiguan I
  • Kod: CFFB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: DKL
Odp: Regulacja zbieżności - 4motion
« Odpowiedź #2 dnia: 26 - Listopada - 2025 - 23:19:03 »
Na górnym jest regulacja pochylenia koła, dolnym ustawia się zbieżność.
Geometria jest taka, że regulacja kąta w znikomym stopniu wpływa na zbieżność, troszkę podciągnąłem kosztem pochylenia, żeby jeszcze było w normie, ale nie tędy droga. Problem jest gdzie indziej.
Stąd moje pytanie.

Tagi wątku: