Autor Wątek: 2.5 TDI - rozrusznik słabo kręci  (Przeczytany 87 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Djmarcop

• :: StartLine
  • VW: T4
  • Model: Caravelle
  • Silnik: 2.5 TDI
  • Moc: 102 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: FWD
  • Rej: CT
2.5 TDI - rozrusznik słabo kręci
« dnia: 11 - Listopada - 2025 - 10:38:25 »
Cześć wszystkim.

Mam VW T4 2.5 TDI z 1998, alternator Bosch 90A. 

Mam taką sytuacje przy rozruchu silnika:
1. obrót szybki,
2. obrót bardzo wolny (prawie się zatrzymuje),
3. obrót szybki i odpala. 
Po pełnym naładowaniu akumulatora + wyczyszczeniu zacisków – działa OK przez ~2 tygodnie, potem problem wraca. 
Napięcie ładowania: 13,5 V (na biegu jałowym, pod obciążeniem, przy 2000 obr./min – bez zmian). 

Co zrobiłem:
1. Naładowałem akumulator + wyczyściłem wszystkie styki (akumulator, masy, rozrusznik) → chwilowa poprawa. 
2. Przewód D+ (niebieski) alternatora podłączony – kontrolka ładowania działa. 
3. Brak przewodu DF (brązowy) alternatora – dodałem ręcznie i uziemiłem, ale prawie bez zmian, ładowanie teraz 13,5–13,8 V. 
4. Odłączyłem DF ponownie → nadal 13,5–13,8 V. 
5. Pasek się nie ślizga, spoczynkowe napięcie akumulatora ~12,6 V. 

Planuję sprawdzić akumulator (testerem czy dobry), ale czy to napięcie ładowania jest OK? 
Natknąłem się, że te złącze DF odpowiada za sterowanie napięciem alternatora, a jak nie podłączone to alternator utknął w trybie awaryjnym (13,5 V).
Czy wystarczy nowy regulator?
Czy to ładowanie jest ok?

Dzięki! 

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: 2.5 TDI - rozrusznik słabo kręci
« Odpowiedź #1 dnia: 11 - Listopada - 2025 - 11:22:35 »
Cześć.
Nie napisałeś jaki masz przebieg ale patrząc na rok produkcji, to pewnie grubo powyżej pół miliona.
Pytanie czy kiedykolwiek był wymieniany lub regenerowany rozrusznik ?
Jeśli nigdy nie było nic przy nim robione, to w tej chwili postawiłbym na syf zalegający w rozruszniku oraz ogóle wyeksplatowanie i to nim bym się zajął w pierwszej kolejności.

Offline Djmarcop

• :: StartLine
  • VW: T4
  • Model: Caravelle
  • Silnik: 2.5 TDI
  • Moc: 102 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: FWD
  • Rej: CT
« Odpowiedź #2 dnia: 11 - Listopada - 2025 - 16:51:58 »
Hej, faktycznie zapomniałem...
Na liczniku jest 462kkm a ile w rzeczywistości to nie wiem. Rozruszników się przyjrzałem to jest zdewastowany... Pordzewiały itd

A czy ładowanie jest ok? Niby w książce sam naprawiam jest że powinno być 13.5 do 14.5 ale coś mi się wydaje mało te moje 13.5V

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #3 dnia: 11 - Listopada - 2025 - 17:26:12 »
Przy tym przebiegu i wieku auta, alternator ma prawo niedomagać i jak najbardziej może nie doładowywać akumulatora - ale jeśli by tak było, to rozrusznik według mnie kręciłby słabiej ale jednostajna prędkością.
Według tego co napisałeś, to raz kręci "normalnie" a raz ledwo kręci - stąd stawiam na rozrusznik lub na jego połączenie z silnikiem.

Uważam, że rozrusznik jest podejrzanym nr 1 i to jego stan należy zweryfikować.
Co do ładowania, to nie jestem elektrykiem z zawodu a tylko amatorem grzebiącym w prostych sprawach w swoich autach ale ładowanie na poziomie 13.5 V nie jest tragiczne ale to powinien zweryfikować elektryk odpowiednimi urządzeniami na twoim aucie.

Dodano:  11 - Listopada - 2025  -  17:43:23
Link do tematu niedomagania rozrusznika w moim byłym Sharan 1.9 TDI: https://vw-clubpolska.pl/index.php?topic=1883
Rozrusznik według mojej oceny kręcił dobrze ale auto zapalało w kratkę...reszta pod linkiem ;)

Tagi wątku: