Autor Wątek: 1.5 TSI - dziwna praca sprzęgła  (Przeczytany 157 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline OlegPL

• :: TrendLine
  • VW: Golf VIII FL
  • Model: Hatchback
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
1.5 TSI - dziwna praca sprzęgła
« dnia: 28 - Października - 2025 - 19:21:49 »
Golf VIII 1.5 TSI, rok 2024, przebieg 25k.

Przy rozpędzaniu na 1 i 2 biegu przy energicznym wciśnięciu sprzęgła wydobywa się niepokojący dźwięk. Poniżej link do filmiku.
https://drive.google.com/file/d/1upwLmQ8-K4FkEqfefwa1CZPVevn8zttk/view?usp=drivesdk

Jeśli przy zmianie biegów najpierw rozpędzić się do ok.20 km puścić gaz, wcisnąć delikatnie sprzęgło, zmienić bieg, puścić sprzęgło i dopiero dodać gazu no to wtedy jest git, żadnych dźwięków.

Dźwięki pojawiają się w momencie kiedy przerywamy rozpędzanie sprzęgłem , czyli jeszcze trzymając gaz a już wciskamy sprzęgło. Oczywiście, nie wykluczone, że po prostu nie potrafię jeździć, proszę o komentarz bardziej obeznanych, czy taka praca sprzęgła jest ok.

Offline Romanog

• :: TrendLine
  • VW: Golf VIII
  • Wersja: Style
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: KR
Odp: 1.5 TSI - dziwna praca sprzęgła
« Odpowiedź #1 dnia: 06 - Listopada - 2025 - 19:30:11 »
Trudno to tak jednoznacznie ocenić. Rekomenduję podjechać z tym problemem do serwisu VW. Ja jakiś czas temu też miałem dziwną przypadłość. Na luzie po zapaleniu silnika i rozgrzaniu go, coś dziwnie bardzo cicho terkotało, ustawało z kolei po naciśnięciu sprzęgła, po zwolnieniu pedału znów było słyszalne. Nie było to jakoś bardzo dokuczliwe ale dla mnie upierdliwe. Już wydawało mi się, że może mam jakieś omamy, ale podjechałem z tym problemem do serwisu i po weryfikacji okazało się to fabryczna usterka skrzyni biegów. Ponoć jakaś śruba piątego biegu nieprawidłowo funkcjonowała. Usterkę naprawiono i nie pojawiła się już ponownie.

Tagi wątku: