Autor Wątek: KOŁA-FELGI-OPONY - Tayron  (Przeczytany 295 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline thorn

• :: TrendLine
  • VW: Tayron
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 204 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KR
KOŁA-FELGI-OPONY - Tayron
« dnia: 14 - Października - 2025 - 10:32:22 »
Siemano, jakie opony zimowe drogowe z dużym bieżnikiem na błoto i śnieg polecilibyście do Tayrona?
Ten kloc waży 1900kg saute. :bry:

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
Odp: KOŁA-FELGI-OPONY - Tayron
« Odpowiedź #1 dnia: 17 - Października - 2025 - 18:09:52 »
jakie opony zimowe drogowe z dużym bieżnikiem na błoto i śnieg polecilibyście do Tayrona?
Tayron, nie jest jakimś wyjątkowym modelem - pasują do niego te same opony co do Tiguana II/Allspace, Tiguana III i innych modeli typu SUV.

jakie opony zimowe drogowe z dużym bieżnikiem na błoto i śnieg
Moim zdaniem to się ze sobą mocno kłuci, bo opony zimowe, które będą dobre w zimie na suchym i mokrym asfalcie, na pewno nie będą najlepsze w śniegu/błocie i odwrotnie. Coś za coś.

Nie sądzę aby opinie 10-laików w kwestii ogumienia i jazdy na nim, którzy wejdą i napiszą, że mają dany model opony od iluś tam dni/miesięcy oraz zachwalą ten model, bo dobrze im się na nim jeździ - pomogą wybrać dla siebie opony zimowe  ::)

Mogę polecić: "wygoogluj" sobie testy opon zimowych do aut typu SUV, przejrzyj je dokładnie, następnie wyszukaj je na największych platformach sprzedażowych, poczytaj opinie, sprawdź cenę i jak wybierzesz, to albo je kupuj od razu albo wrzuć do tego tematu model i wtedy poproś o ewentualne opinie uzupełniające.

Zawsze przy wyborze opon do swoich pojazdów, postępuję w podobny sposób a opinie z forum zostawiam na koniec i nie do końca wiążę wybór opon i ich zakup z tym co przeczytam - chyba, że ktoś odradza jakiś model opon ze względu na ewidentną wadę fabryczną.

Uważam też, że jakikolwiek model opon zimowych byś nie wybrał z pierwszych miejsc testów, to będziesz z nich tak samo zadowolony  ;)

Podziękował: CRliner

Offline thorn

• :: TrendLine
  • VW: Tayron
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 204 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: KR
« Odpowiedź #2 dnia: 22 - Października - 2025 - 08:31:25 »
Dziękuję ślicznie za odpowiedź!

Tayron, nie jest jakimś wyjątkowym modelem - pasują do niego te same opony co do Tiguana II/Allspace, Tiguana III i innych modeli typu SUV.
Tak, to potwierdzam, już sprawdzałem, ET jak Tiguany starsze/nowsze, warto wiedzieć, że nie jak w Touaregu.

Moim zdaniem to się ze sobą mocno kłuci, bo opony zimowe, które będą dobre w zimie na suchym i mokrym asfalcie, na pewno nie będą najlepsze w śniegu/błocie i odwrotnie. Coś za coś.
Masz rację - nie da się na wszystkie warunki. Mieszkam na południu, dojazd do domu nieraz tak zasypie, że śniegu kilkadziesiąt cm na drodze :) a potem rozpuści jak to w naszym klimacie i grząskie koleiny. Sucha droga asfaltowa to w połowie wiosny dopiero, wtedy zmieniam na letnie.

Mogę polecić: "wygoogluj" sobie testy opon zimowych do aut typu SUV, przejrzyj je dokładnie, następnie wyszukaj je na największych platformach sprzedażowych, poczytaj opinie, sprawdź cenę i jak wybierzesz, to albo je kupuj od razu albo wrzuć do tego tematu model i wtedy poproś o ewentualne opinie uzupełniające.
No to już zrobiłem, jak co roku jesienią obserwuję co w tym sezonie wygrywa rankingi. I mocno zastanawiam się nad Hankook Winter i*cept evo3 X W330A, które chyba dadzą największą wysokość bieżnika do tego dość agresywny a przy okazji jeszcze rant ochronny i wzmocnienie. Trochę taniej niż top-ka od Michelin, Pirelli, Goodyeara itd., ale za to właśnie bieżnik nieco agresywniejszy, więc może lepiej wgryzie się w błoto i śnieg - nawet koszem tych 72dB na suchym asfalcie.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #3 dnia: 24 - Października - 2025 - 08:53:38 »
Użytkowałem nowe opony zimowe: Hankook i*cept RS W442 205/60 R16 96 H XL przez parę ładnych lat w Sharanie i były to jedne z lepszych opon zimowych w porównaniu do wszystkich, które wcześniej miewałem.
Nie mniej jednak, to zupełnie inna opona i inne auto - nie zmienia to jednak faktu, że tak naprawdę, to liczy się kierowca i jego umiejętności/doświadczenie a nie czym i na czym jedzie.

Podziękował: thorn

Tagi wątku: