Może w przyszłości komuś się przyda a i w przeglądarkach szukając podobnego problemu kogoś nakieruje na forum

Poza tym temat pokazuje, że OBDeleven jest uniwersalnym narzędziem, nieograniczonym wyłącznie do VWAG. Mini Countryman F60 1.5D, żona zgłaszała brak mocy i kontrolkę Check na desce rozdzielczej, tryb awaryjny, obroty tylko do 2000RPM podczas jazdy. Zrobiłem autoscan w poszukiwaniu błędów i wynik okazał się taki:
P0238 boost pressure sensor, signal, short circuit to B+
P2279 air mass system, plausibility, large leakge in air mass system upstream or downstream of compressor
P0234 charging pressure control, charging pressure too high
P0237 boost pressure sensor, signal, open circuit or short circuit to ground
P0236 boost pressure sensor, signal, value implausible for pressure upstream of turbine and ambient pressure
Wszystko wskazywało na czujnik ciśnienia doładowania 13628637896 (poz. 4), Zaglądam pod maskę a tam jakiś zamiennik, który prawdopodobnie skończył swój żywot, czyli "nasi" tu już byli. Zakupiłem oryginał i auto odzyskało moc, błędy zniknęły, trafiony zatopiony. Udało mi się zakupić nowy oryginalny czujnik za 150 zł, gdzie w ASO to koszt 440 zł., do tego ewentualny koszt diagnozy w warsztacie więc zaoszczędzone ładnych kilka stówek. Kolejny raz OBDeleven się sprawdził

Błędy:

"Nasi" tu byli

Czysto