Autor Wątek: Błędy: kierunkowskazy, DSG, start-stop  (Przeczytany 234 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wafers

• :: StartLine
  • VW: T-Cross
  • Model: Crossover
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Błędy: kierunkowskazy, DSG, start-stop
« dnia: 29 - Września - 2025 - 14:13:03 »
Cześć forumowicze.
Ostatnio mój T-Cross 1.5 TSI 150 KM, DSG z 2024 roku - świruje kierunkowskazami przednimi.

Nagle podczas jazdy potrafi sypnąć błędem świateł, po włączeniu kierunkowskazu ten szybko miga na desce rozdzielczej, dźwięk też jest przyśpieszony (jak w starszych autach kiedy przepaliła się żarówka).
Pomimo tego kierunkowskazy na zewnątrz działają bez problemu.
Nie ma tutaj zależności czy jest mokro, sucho, zakręt, prosta itp.

Z takim problemem pojechałem do ASO (gwarancja).
Na szybko obstawiali, że będzie moduł lampy do wymiany.
Ostatecznie podłączyli się pod auto i nie było żadnych błędów. Mimo to wgrali najnowsze oprogramowanie do lamp ledowych.

Tu zaczyna się robić ciekawie.
W momencie kiedy wyjeżdżali z warsztatu skrzynia DSG sypnęła błędem, że ma awarię.. wgrali kolejny update softu (bo może pomoże) i proszę obserwować.

Przez weekend auto pojeździło 2 małe trasy o łącznej długości 100 km, żeby dzisiaj rano przy odpalaniu zaszczycić nas komunikatem "awaria systemu start-stop", auto próbowało kręcić, ale się zdusiło i zgasło.
Za drugim razem odpaliło bez problemu.

Dziwi mnie ilość usterek w tym egzemplarzu. Jedyne co przychodzi mi do głowy to sprawy "prądowe".
Dzisiaj zapewne sprawdzę akumulator.

Może macie jakieś pomysły co może być przyczyną?

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GKA
Odp: Błędy: kierunkowskazy, DSG, start-stop
« Odpowiedź #1 dnia: 29 - Września - 2025 - 19:11:28 »
Jakże to typowe dla najnowszych VWAG :) Jakbym słuchał właścicieli nowych Formentorów 2024/25, świruje oświetlenie  i nikt nic nie wie, ASO nie potrafi rozwiązać problemu, jedyne co to wgrywają nowe softy :) Innym częstym problemem jest to, że auto nie odpala, trzeba odczekać kilkanaście minut aby się mu odmieniło. Z całą pewnością mogę stwierdzić, że jest to mój ostatni VWAG a jeśli nie ostatni, to ewentualnie wrócę do starszych modeli bo tutaj jest jedną wielka porażka.

Dodano:  29 - Września - 2025  -  19:12:13
"awaria systemu start-stop", auto próbowało kręcić, ale się zdusiło i zgasło.
Za drugim razem odpaliło bez problemu.
Sprawdź poprawność mocowania klem akumulatora

Dodano:  29 - Września - 2025  -  19:21:53
Nagle podczas jazdy potrafi sypnąć błędem świateł, po włączeniu kierunkowskazu ten szybko miga na desce rozdzielczej, dźwięk też jest przyśpieszony /.../ Pomimo tego kierunkowskazy na zewnątrz działają bez problemu
Skąd wiesz, że wszystko działa prawidłowo skoro dzieje się to podczas jazdy?

Dodano:  29 - Września - 2025  -  21:55:23
Ostatecznie podłączyli się pod auto i nie było żadnych błędów
Jakbyś przejeżdżał przypadkiem koło Kartuz/Kościerzyny to wpadnij podepniemy OBDeleven

Tagi wątku: