Autor Wątek: Błąd P0322 - czujnik położenia wału korbowego  (Przeczytany 269 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline juszczus

• :: StartLine
  • VW: Golf VI
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: PO
Błąd P0322 - czujnik położenia wału korbowego
« dnia: 14 - Września - 2025 - 23:09:43 »
Witam serdecznie,
posiadam Golfa 7 2.0 TDI. Kiedy auto stoi kilka godzin w nocy, przy jeździe na zimnym silniku pojawia się błąd położenia czujnika wału korbowego. Zazwyczaj jest lekie szarpnięcie i po chwili zapali się kontrolka świec żarowych. Po zgaszeniu auta jeździ normalnie. Zrobie 200 km i nic. Są dni że nic się nie dzieje a potem problem wraca. Wymieniłem dwa razy już czujnik a błąd powraca. Planuje sprawdzić dokładnie kable. Czy miał ktoś może podobny problem ? Kiedy z rana obciąże auto np. Ogrzewaniem to zdarzają się inne błędy. Ale zawsze jest też czujnik wału korbowego. Zastanawia mnie czy może to być wina akumulatora lub alternatora. Zauważyłem, że skacze napięcie przy włączonym silniku. Jest np 13,3 v a nagle skaczę na chwilę 14,8 v a czasrm 15 v. Auto kupiłem i był włożony akumulator efb, możliwe że w tym modelu powinnien być amg. Jeżeli ma ktoś jakieś doświadczenia z takim przypadkiem to będę wdzięczny.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
Odp: Błąd P0322 - czujnik położenia wału korbowego
« Odpowiedź #1 dnia: 15 - Września - 2025 - 08:53:06 »
Auto kupiłem i był włożony akumulator efb, możliwe że w tym modelu powinnien być amg
Nie ma znaczenia , efb można powiedzieć ze to taki ubogi krewny AGM. 
Sprawdź połączenia masowe , same kable na alternatorze,  czy nie są zaśniedziałe,  czy klemy sa dobrze zaciśnięte na akumulatorze .  I przedewsztskim sprwadz stan Akumulatora.
:)

Tagi wątku: