Dzień dobry.
Jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość.
Mam problem z autem które kupiłem tydzień temu jako uszkodzone - Seat Alhambra 2.8 VR6 + LPG z 2001 roku.
Nie równa praca na niskich obrotach, gaśnięcie, drgania be różnicy czy na biegu czy na luzie. Przy dodawaniu gazu była poprawa.
Auto kupiłem jako uszkodzone po podłączeniu pod komputer pokazywał błędy czujników wałka rozrządu i wyskakujący zapłon na różnych cylindrach nie było reguły.
Sprawdziliśmy wszystkie cewki, przełożyliśmy z forda z tym samym silnikiem różne kombinacje nic nie dały.
Nowe oryginalne świece nie pomogły, czujniki wałków rozrządu są ok pozmieniane z innego auta.
Sprawdziliśmy koło dwumasowe jest ok.
Wszystkie wiązki sprawdzone od A do Z.
Auto ma instalacje gazową, chociaż nie ma różnicy czy pracuje na benzynie czy na gazie jest tak samo.
Rozebraliśmy rozrząd i okazało się że podwójne koło zębate ma ułamane dwa zęby i jeden nastawnik jest źle ustawiony. Więc wymieniliśmy rozrząd kompletnie wszystko ustawione jest w 100 procentach dobrze.
Po pierwszym odpalenie szok wyraźna poprawa silnik pracuje równo.
Na drugi dzień - dzisiaj wszystko jest tak samo jak przed rozebraniem, tylko komputer nie pokazuje żądnych błędów po skasowaniu.
Proszę o jakieś rady, pomysły bo nie mam pojęcia co to może być.