Autor Wątek: Usterka: czujniki parkowania z tyłu niedostępne  (Przeczytany 801 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Clay2994

• :: StartLine
  • VW: Golf VIII
  • Model: Hatchback
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 131 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: SG
Usterka: czujniki parkowania z tyłu niedostępne
« dnia: 23 - Sierpnia - 2025 - 18:19:16 »
Golf VIII 1.5 TSI z 2021 roku.

Cześć, przestały mi działać tylnie czujniki parkowania (wiec hamowanie podczas manewrowania jest również niedostępne). Myślałem, że może jeden z czujników przestał działać, ale po podłączeniu kompa wywaliło masę usterek i m.in. dwa błędy B1B1706 sterownik sygnalizacji przy parkowaniu, błąd parkowania i B1AE200 emisja dźwięku, systemy wspomagające kierowcy. Problem potrafi czasem zniknąć i wszystko  działa w porządku, ale nie mogę znaleźć zależności. Myślałem, że może być problem z akumulatorem, z racji tego, że start-stop też jest zazwyczaj niedostępny (dopiero po przejechaniu większego dystansu się uruchamia), ale akumulator trzyma napięcie w spoczynku jak i pod obciążeniem. Głośniki w aucie również sprawdziłem. Jakieś pomysły?

Pozdrawiam

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GKA
Odp: Usterka: czujniki parkowania z tyłu niedostępne
« Odpowiedź #1 dnia: 23 - Sierpnia - 2025 - 19:18:35 »
Taki "urok" aut na MQBevo. Spadki napięcia akumulatora, brudne czujniki i to wcale nie mocno. Zakłócenie jednego asystenta powoduje lawinę błędów i wstrzymanie działania pozostałych asystentów. To samo jest w nowych Skodach, Cuprach, Seatach, VW i Audi A3, Q2, Q3, jednym słowem elektroniczna padlina. Do tego błędy w oprogramowaniu, utrata łączności i pewnie kilka innych przyczyn.

Offline Clay2994

• :: StartLine
  • Model: Hatchback
  • Moc: 131 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: SG
« Odpowiedź #2 dnia: 23 - Sierpnia - 2025 - 19:28:08 »
Tak jak mówisz - przyzwyczaiłem się do niedziałających systemów kiedy samochód jest brudny, albo chwilę wcześniej padał deszcz, no ale jednak tym razem sytuacja wygląda tak, że przez większość czasu nie mam dostępnych tych czujników co jest dość irytujące. Chętnie spróbowałbym coś z tym zrobić, ale jednak chciałbym uniknąć wymiany wszystkiego po kolei :D

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GKA
« Odpowiedź #3 dnia: 23 - Sierpnia - 2025 - 20:53:05 »
Zakłócenia w wiązce, w stykach najczęściej powodują B1B1706,  coś takiego dzieje się już w relatywnie nowych autach a boję się co dopiero będzie za 5-10 lat, strach się bać.

Offline Romanog

• :: TrendLine
  • Wersja: Style
  • Moc: 150 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #4 dnia: 14 - Października - 2025 - 19:34:25 »
W moim też 1.5 150 KM w manualu Style też z 2021 r., co najmniej raz na miesiąc czasami raz na dwa, nie wiadomo dlaczego i z jakiego powodu (wszystko oczywiście czyste) w trakcie jazdy (nie manewrowania) włącza się samoistnie pikanie czujników parkowania i tak to trwa kilka-kilkanaście minut. Jest to oczywiście dość uciążliwe i denerwujące. Czasami pomaga dopiero zatrzymanie się zgaszenie auta, odczekanie chwili. Czasami odpięcie klemy. Ech, ta elektronika

Tagi wątku: