Autor Wątek: LAKIEROWANIE - od A-Z  (Przeczytany 17531 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: 4x4
  • Rej: LRY
LAKIEROWANIE - od A-Z
« dnia: 07 - Września - 2015 - 23:25:10 »
Jako, że będę malował swoje auto zrobiłem wywiad wśród 2 mieszalni lakierów w moim mieście i każda z nich ma inną (swoją metodę) na lakier perłowy. 
W jednej perła jest mieszana z lakierem docelowym (np. białym) zaś w drugiej perła jest osobno.

Metoda pierwsza:
- podkład
- baza zmieszana z perłą
- bezbarwny
Metoda druga:
- podkład
- baza
- perła
- bezbarwny

Czy orientujecie się, jakie mogą być różnice między jedną a drugą metodą ?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: LAKIEROWANIE - różne metody kładzenia lakieru
« Odpowiedź #1 dnia: 08 - Września - 2015 - 06:27:15 »
Przy pierwszej metodzie wyjdzie najbardziej popularny lakier perłowy metalik .Najczęściej spotykany na naszych drogach .Druga metoda daje większy efekt kameleona ,zdecydowanie lepszej ręki lakiernika,a przy uszkodzeniu jednego elementu (chodzi o powłokę lakierniczą)koniecznie trzeba cieniować elementy sąsiednie (czym więcej perły tym trudniej na ewentualne poprawki).

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: 4x4
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #2 dnia: 08 - Września - 2015 - 13:12:12 »
Gulasz dzięki za objaśnienie :)   

I tak chyba zdecyduję się na pierwszą metodę z tego względu, że jest zdecydowanie tańsza :D

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Rej: DS
« Odpowiedź #3 dnia: 08 - Września - 2015 - 18:39:21 »
Bierz pierwszy wariant, taniej i łatwiej a efekt przy odpowiednim lakierze i aplikacji może być równie szokujący jak i przy trójwarstwówce ;)

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #4 dnia: 20 - Listopada - 2015 - 18:13:32 »
By uzyskać efekt" kameleona "najczęściej stosuje się technikę malowania polegającej na trzech warstwach.Pierwszą najczęściej (by uzyskać największy efekt )jest kolor biały lub coś jasnego .Drugą jest perła w dużej ilości (dająca efekt kameleona ).A trzecią warstwą jest lakier bezbarwny .Przy dwóch warstwach wyjdzie metalik lub perła-metalik jednak nie będzie to typowy "kameleon".Jako iż trudno jest ocenić ile lakiernik trysnoł perły przy takim malowaniu najczęściej w razie usterki elementu wcieniowuje się w elementy sąsiadujące .Naprawa powierzchni wielkości dłoni jest wręcz niewykonalna a co za tym idzie dość kosztowna bo przy małej przycierce np. błotnika malowany jest błotnik sąsiadujące z nim najczęściej drzwi jak i zderzak .

Jeśli perły dolejesz do bezbarwnego uzyskasz większy efekt głębi a i tak na koniec musi być przykryte warstwą bezbarwnego .W efekcie dołożysz jedną warstwę uzyskując podobny efekt .Jeśli nie przykryjesz wszystkiego bezbarwnym wyjdzie półmat .Podobnie wygląda to przy opcji przyciemniania lamp tylnych .Można do bezbarwnego dolać niewielką ilość koloru by uzyskać efekt przydymienia w połysku (najczęściej kolor czarny-taka moda).Lub gdy ktoś chce mieć naprawdę ciemne daje się najpierw bazę (kolor najczęściej czarny)i na to bezbarwny .Jak przesadzi ktoś z intensywnością przydymienia to panowie w czapeczkach zabiorą dowodzik .

Offline Paraparadis

• :: TrendLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.6 16V
  • Kod: AZD
  • Rej: SWD
Lakierowanie Golfa IV
« Odpowiedź #5 dnia: 04 - Lutego - 2016 - 00:05:03 »
Mam kilka pytań odnośnie malowania VW Golfa IV

1. Kolor grafitowy - jaki wybrać lakier ?
2. Jak dużo go potrzeba na Golfa IV ?
3. Jakiego podkładu użyć ?
4. Co jest potrzebne od A-Z

Offline Scrappy

• clubmen
Odp: Lakierowanie Golfa IV
« Odpowiedź #6 dnia: 04 - Lutego - 2016 - 10:13:56 »
@Paraparadis , musisz sprecyzowac:
Chcesz malowac cale auto, a jesli tak to z wnękami drzwi ?
Lakier gdzies schodzi, est rdza, wgniotki ?
To jest zmiana koloru czy przelakierowanie obecnego?
Gdzie to bedzie robione: kabina czy garaz ?

Offline Paraparadis

« Odpowiedź #7 dnia: 04 - Lutego - 2016 - 20:19:34 »
Całe auto, wnęki też blacharka zdrowa, będzie to garaż

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #8 dnia: 04 - Lutego - 2016 - 22:40:49 »
Jeśli lakierowanie całościowe to bierz bazę z www.elakiery.pl Lakierowałem nimi i bardzo fajnie się pracowało. I dużo taniej. Tutaj jakiś grafitowy wychodzi 75zł za litr plus do tego rozpuszczalnik do bazy TVB 21zł/litr
http://www.elakiery.pl/prod/372,3368,5891,t4w-ht-lakier-kolor-vw-volkswagen-audi-blue-anthrazit-lc7v-farba
http://www.elakiery.pl/prod/115,1434,6807,tvb-rozcienczalnik-bazowy-59079-1l

Ja policzyłem tak mniej/więcej 200ml bazy na jeden element, wiadomo, na jeden pójdzie więcej na inny mniej. Daje to jakieś 3,2L bazy. Z 1litra tej bazy co podałem, po rozcieńczeniu jest 1,5L gotowej mieszanki. Przy tej cenie wziąłbym 3L bazy i 1,5L rozcienczalnika do niej.

Lakier bezbarwny. Polecam App Spezial S i szybki utwardzacz. Na Twoim miejscu brałbym bańkę 5L - razem z utwardzaczem koszt około 350zł http://warsztat24.pl/product?productId=01040101/dwuskladnikowy-akrylowy-lakier-bezbarwny-z-efektem-specjalnym-utwardzacz/
Fajnie się rozlewa a szybki utwardzacz dobry do lakierowania w garażu - polecam :D

Podkład. Podkładować tylko miejsca naprawiane czyt. szpachla itd. Jakbyś miał gołą blachę to najpierw połóż podkład epoksydowy na to szpachla, epoksyd i na końcu akrylowy.

Epoksydowy używałem ten http://www.elakiery.pl/prod/117,2621,4673,t4w-podkad-epoxydowy-epoksydowy-11-59069
Fajny, dośc rzadki i można rozlać na gładko.

Akrylowego używałem dwa razy tylko z novola, ale nie pamiętam nazwy i nie wypowiem się, bo dopiero na wiosnę więcej będę robił podkładami.

Do tego wiadomo, papiery ścierne, wodne, włókniny ścierne, ściereczki antystatyczne, zmywacz antysylikonowy, szpachle, papier do maskowania, taśmy itd.

Wrzucaj fotki z prac i efekty końcowego :P Ja na wiosnę w swoim będę spawał nowe progi, kawałek błotnika przedniego, tylną klapę i ranty tylnych błotników prawdopodobnie więc też roboty będzie, prawdopodobnie skuszę się na polakierowanie całych boków, do tego dojdzie tylna klapa ze zderzakiem i maska więc ostatecznie w oryginale zostanie chyba tylko dach :P

Offline Paraparadis

« Odpowiedź #9 dnia: 09 - Lutego - 2016 - 22:43:35 »
Dzięki wielkie !

Offline Marecki

• :: StartLine
  • Silnik: 2.5 TDI
  • Kod: BNZ
  • Moc: ?? KM
Podkład/lakierowanie.
« Odpowiedź #10 dnia: 27 - Listopada - 2017 - 22:31:26 »
Witam wszystkich serdecznie. :)

Mam pytanko, mianowicie chce zrobić u siebie w caravelle 2008r parę zaprawek gdyż w niektórych miejscach znalazłem bardzo małe lub większe oznaki rdzy i chciałbym to przed zimą zrobić bo wiadomo sól itd... Chciałbym byście powiedzieli mi jaki najlepszy byłby podkład epoksydowy i taki środek, gdzie nie da się w stu % zedrzeć rdzy i by tym środkiem przyatakować. A także prosiłbym abyście odnieśli się do samej technologii co do kolejno etapów malowania.
Tyle co wiem na ten temat to:
1. zeszlifować do gołej blachy
2. podkład epoksydowy     ( jaki? standox?)
3. podkład akrylowy
4. baza+klar

Druga wersja z niewyczyszczoną w stu % rdzą:
1. rust filler? Czy jakiś inny?
2. podkład epoksydowy
3. podkład akrylowy
4. baza+klar

Za odpowiedź z góry serdeczne dzięki wszystkim i pozdrawiam. :)

Offline Scrappy

• clubmen
Odp: Podkład/lakierowanie.
« Odpowiedź #11 dnia: 28 - Listopada - 2017 - 00:27:07 »
Czyścisz do blachy na to APP R-stop, epoksyd, na epoksyd ewentualna szpachla potem akrylowy, baza, klar.

Ja używam epoksydu jak i akrylowego z novolu. Jeden 310 a drugi 360 z tego co pamietam ale ktory jest ktory to nie pamiętam :D Jesli nie ma potrzeby szpachlowania to mozna akrylowy polozyc mokro na mokro na epoksyd (mowie tu o tych z novola, w innych nalezy sprawdzic w karcie).

Podziękował: Marecki

guest814

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 - Listopada - 2017 - 20:19:42 »
Takie małe pytanko na jak długo stykają wam takie zaprawki zanim znów wyjdzie ?

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #13 dnia: 30 - Listopada - 2017 - 22:43:23 »
Zależy jakich środków użyjesz. Są środki np: Fertan po których jest spokój na wiele lat

guest814

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 01 - Grudnia - 2017 - 13:14:41 »
Rozumiem również że to zależy jak bardzo zaawansowana jest korozja bo jeśli w miarę mocno to raczej i ten preparat na niewiele się zda.

Offline BojoweJapko

• :: StartLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Rej: PSE
Malowanie atrapy grilla
« Odpowiedź #15 dnia: 13 - Maja - 2019 - 18:24:30 »
Witam. Przymierzam sie do malowania atrapy... Chciałbym spytać czy ktoś juz wcześniej to robił i jakie były efekty ? Chciałbym położyć na to czarny mat i odświeżyć chromy... Wystarczy zwykłe matowanie, podkład i farba ?
Pozdrawiam :D  :bry: 

Tagi wątku: