Autor Wątek: Brak otworu do montaż uchwytu do holowania  (Przeczytany 156 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Yanc

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan Allspace
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: PSE
Brak otworu do montaż uchwytu do holowania
« dnia: 10 - Maja - 2025 - 06:36:15 »
Cześć!

Wczoraj przydarzyła mi się sytuacja co najmniej dziwna. Mianowicie mój kolega miał awarię samochodu i poprosił mnie o holowanie do warsztatu. I tu zaczęły się schodki.

Mój samochód to Tiguan Allspace z 2019 roku, z silnikiem 2.0 TDI SCR BiTurbo 240 KM, z napędem na wszystkie koła oraz zamontowanym fabrycznie hakiem do holowania przyczepki sterowanym przyciskiem z bagaznika (z napędem elektrycznym).

Problem 1.
Okazało się że pod klapką po prawej stronie tylnego zderzaka, w miejscu do wkręcania haka holowniczego (tego który mam w bagażniku - z uchem z jednej strony i z gwintem z drugiej) nie ma otworu umożliwiającego wkręcenie haka. Zdumiony dzwonię do ASO i pytam czy tam w ogóle powinien być taki otwór czy nie? Znaczy czy ten typ tak ma, czy mój egzemplarz samochodu jest wadliwy. W trakcie rozmowy dowiedziałem się że:
- mój samochód nie może holować innego pojazdu, na pytanie dlaczego, skoro ma hak do przyczepki a przecież holowanie przyczepy niczym specjalnym się nie różni od holowania innego pojazdu dowiedziałem się że
- mój samochód jednak holować może, ale za to nie może być holowany bo ma napęd na cztery koła - wersji tej przeczą fakty - z przodu mam otwór do wkręcenie haka holowniczego - czyli mogę być holowany, ale z tyłu tego otworu nie ma - czyli nie mogę holować....
- po przedyskutowaniu sytuacji pracownicy ASO stwierdzili że takiego przypadku jak mój samochód to jeszcze nigdy nie spotkali i nie mają pojęcia czemu tak jest, ale jak koniecznie chcę kogoś holować to mam użyć haka do przyczepki

i tu wchodzi problem 2
- hak do przyczepki się nie otwiera. Po użyciu przycisku w bagażniku słychać pod bagażnikiem jakieś stuki (praca elektromagnesów) oraz szum silnika, ale hak się nie otwiera. Wiem że działał bo kilka razy go otwierałem ot tak żeby zobaczyć jak to działa.

No i teraz pytania
1. Jak to jest z tymi otworami do haka holowniczego? Macie pod zderzakiem miejsce na wkręcenie czy nie? Nie chodzi o klapkę, bo klapka na zderzaku u mnie jest, ale pod nią nie ma dziury na hak.
2. W czym może być problem że fabryczny hak do przyczepki się nie opuszcza?

Podstawowa zasada forum: 1-temat = 1 zagadnienie/problem. Temat o awarii haka, to nie brak otworu w zderzaku. Proszę aby o tym pamiętać. Dziękuję

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: Brak otworu do montaż uchwytu do holowania
« Odpowiedź #1 dnia: 10 - Maja - 2025 - 23:24:02 »
Nie bardzo rozumiem jaki masz problem z holowaniem skoro masz  fabrycznie zamontowany hak do holowania przyczepki sterowanym przyciskiem z bagaznika (z napędem elektrycznym), po co ci w takim wypadku wkręcane ucho haka?

Tagi wątku: