Autor Wątek: TERMOSTAT  (Przeczytany 25039 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Apricota

• :: StartLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AHF
  • Napęd: FWD
  • Rej: CAL
TERMOSTAT
« dnia: 04 - Września - 2015 - 21:08:28 »
Cześć.
Zauważyłem że w takie dni jak dzisiaj samochód rozgrzewa się do około 80 st C i na tym koniec.
Po trasie 30 km termometr pokazuje około 80 stopni (jak były upały to wiadomo troszkę więcej).
Czy to zła rzecz że mam taką temperaturę?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: TERMOSTAT
« Odpowiedź #1 dnia: 10 - Września - 2015 - 11:09:45 »
Zauważyłem że w takie dni jak dzisiaj samochód rozgrzewa się do około 80stopni i na tym koniec. Po trasie 30km termometr pokazuje około 80 stopni (jak były upały to wiadomo troszkę więcej).

Sprawdź VAG-iem temperaturę silnika, jeżeli się pokrywa z tym co pokazuje wskaźnik na desce, to w pierwszej kolejności kupiłbym nowy termostat na wymianę. Ten twój prawdopodobnie zblokował się w pozycji otwartej i stąd tak niska temperatura.

Czy to zła rzecz że mam taką temperaturę?

To nie jest prawidłowa temperatura pracy silnika. Każdy silnik ma optymalną temperaturę pracy, w większości przypadków jest to 90-100°C

Cytuj (zaznaczone)
Zadaniem układu chłodzenia jest zapobieżenie wzrostu temperatury silnika ponad maksymalną (do 150 °C) oraz utrzymanie jej w optymalnym zakresie 90 °C do 100 °C. Prawidłowe funkcjonowanie układu chłodzenia jest niezbędne dla osiągnięcia przez silnik odpowiednich warunków pracy. W razie braku chłodzenia następuje szybki wzrost temperatury zasadniczych elementów silnika, co skutkuje pogorszeniem smarowania (utrata własności smarnych oleju i jego spalanie), występowaniem przedwczesnych zapłonów (samozapłonów) mieszanki, wreszcie nadmiernym rozszerzeniem termicznym tłoka w cylindrze, co zwykle kończy się jego zatarciem. Zbyt niska temperatura pracy również nie jest wskazana - m. in. pogarszają się wówczas warunki odparowania paliwa, co zakłóca proces spalania i może powodować podwyższoną emisję szkodliwych substancji. Praca w niskiej temperaturze może także prowadzić do tzw. spłukiwania oleju z gładzi cylindrowych, co jest bardzo szkodliwe dla warunków smarowania.

Dodałbym do tego, że silnik mocno niedogrzany pali sporo więcej paliwa i zużywa się znacznie szybciej od silnika pracującego w temperaturze właściwej czyli optymalnej. Czujniki temperatury wysyłają sygnały o zbyt niskiej temperaturze do sytemu sterowania i ten podejmuje decyzję o dodaniu paliwa (kiedyś ssanie) aby silnik szybciej się nagrzał. Jeżeli termostat nie zamyka się całkowicie to silnik tylko na postoju dostanie temperatury a w czasie jazdy będzie spadać i tak w kółko. Niedograny olej silnikowy jest gęściejszy i zdecydowanie dużo gorzej smaruje rożne zakamarki silnika (najgorzej z zimnym olejem ma turbina). 

Offline waldi919

• :: TrendLine
  • VW: Golf III
  • Kod: AFN
  • Moc: 110 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: GD
Odp: TERMOSTAT
« Odpowiedź #2 dnia: 12 - Września - 2015 - 12:33:36 »
Sprawdź VAG-iem temperaturę silnika, jeżeli się pokrywa z tym co pokazuje wskaźnik na desce, to w pierwszej kolejności kupiłbym nowy termostat na wymianę. Ten twój prawdopodobnie zblokował się w pozycji otwartej i stąd tak niska temperatura.
Temperaturę silnika można sprawdzić zwykłą aplikacją na telefon, trzeba mieć tylko łącze OBD2 i interfejs bluetooth. Do sprawdzenia jest też wskaźnik w zegarach, ale to akurat mało kiedy pada.

Offline tomasz

• Moc: 90 KM
  • Rej: SWD
TERMOSTAT
« Odpowiedź #3 dnia: 10 - Stycznia - 2016 - 20:37:28 »
Mam problem z moim Golfem 4 1.9 TDI 110 km po przejechaniu 50 km nie chce mi osiągnąć temperatury 90 stopni  jaka może być przyczyna pozdrawiam.

Offline roman18

• Model: Alhambra
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AUY
  • Rej: CBR
Odp: [Golf IV] Silnik 1.9 TDI nie nagrzewa się do właściwej temperatury
« Odpowiedź #4 dnia: 10 - Stycznia - 2016 - 21:07:31 »
Witajcie, kolego stawiałbym na termostat ,sprawdż dotykając węże za termostatem aby się upewnić.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Skrzynia: MT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #5 dnia: 10 - Stycznia - 2016 - 21:26:11 »
Trafne spostrzeżenie z termostatem.  Możliwe że się przyciął i jest ciągle otwarty. Pewno płyn krąży na dużym obiegu przez co wychładza się zbyt szybko. Termostat ma temp otwarcia 87 stopni.

Offline tomasz

« Odpowiedź #6 dnia: 11 - Stycznia - 2016 - 12:35:48 »
 Dzięki koledzy.
 A mam pytanie oby dwa węże muszą być ciepłe co idą do chłodnicy czyli góra, dół?

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #7 dnia: 11 - Stycznia - 2016 - 12:47:42 »
Jeśli oba węże masz ciepłe od chłodnicy to termostat jest otwarty i płyn szybciej się schładza przechodząc przez chłodnicę. Jeśli górny wąż masz gorący a dolny zimny to termostat jest zamknięty i płyn krąży na małym obiegu dzięki czemu jest cieplej w aucie. To tak ogólnie ujmując.

To z tymi wężami to jak jest trochę rozgrzany silnik  bo na zimnym raczej nie sprawdzisz.

Offline tomasz

« Odpowiedź #8 dnia: 11 - Stycznia - 2016 - 12:59:29 »
Przejechałem z 20 km i obydwa węże są gorące czyli termostat do wymiany?

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #9 dnia: 11 - Stycznia - 2016 - 13:06:48 »
Jeśli temp na silniku jest poniżej 80 stopni to termostat do wymiany. Jak kupisz nowy to przed montażem go sprawdź. Ja miałem przypadek że trzy termostaty z różnych sklepów źle działały.
 Sprawdzasz: wrzucasz termostat do garnka z zimną wodą. Wkładasz termometr ze skalą do 100 stopni i grzejesz wodę jednocześnie obserwując temp na termometrze i w którym momencie się termostat otwiera.

Offline tomasz

« Odpowiedź #10 dnia: 11 - Stycznia - 2016 - 21:28:18 »
Dzięki za poradę wiem na czym stoję pozdrawiam. :vwclubpolska:

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #11 dnia: 11 - Stycznia - 2016 - 21:34:54 »
Jak już naprawisz usterkę to napisz nam co było przyczyną tego problemu. ;)

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Rej: DS
« Odpowiedź #12 dnia: 11 - Stycznia - 2016 - 22:57:40 »
Wymień termostat, mi już jakiś czas nawet latem nie łapał temperatury. Ostatnio wymieniłem i dzisiaj wskazówka w pionie.

Offline dazinf

• Rej: DJE
1.9 TDI - auto się nie nagrzewa
« Odpowiedź #13 dnia: 11 - Lutego - 2016 - 12:46:47 »
Witajcie.
Temat zapewne już pojawiał się wiele razy, ale ja mam dość nietypowe pytanie :P A ja rzecz jasna zielony w tej kwestii.
W moim Golfie temperatura silnika nie dochodzi do 90 stopni. Na trasie Jelenia Góra - Wrocław (113km, temperatura powietra ponad 5st. celcjusza) temperatura dochodzi do max. 80 stopni.
Jako że jestem studentem, osobą decyzyjną w kwestiach samochodu jest mój tato. I tu się sprawa komplikuje. Najchętniej wymieniłbym u mechanika czujnik temperatury, termostat i było by podejrzewam ok. Ale familia ma własne zdanie i uważa, że lepiej jak się nie dogrzewa, niż miałby się przegrzać.
Tato sugeruje doprowadzenie ciepłego powietrza z kolektora do silnika albo zasłonięcie części wlotu do chłodnicy.

Proszę o kulturalną dyskusję :P

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
Odp: [Golf IV 1.9 TDI] - auto się nie nagrzewa
« Odpowiedź #14 dnia: 11 - Lutego - 2016 - 14:55:43 »
Czy w samochodzie jest ciepło jak jeździ na krótkich dystansach? Nawet w jeździe miejskiej w samochodzie powinno być ciepło.
Jak w samochodzie jest zimno a temperatura wzrasta dopiero w dalszej trasie to raczej termostat do wymiany, jak w samochodzie jest ciepło nawet na krótkich odcinkach a wskazówka się ledwo podnosi to czujnik temperatury.
Co do teorii Twojego ojca zbyt niska temperatura też jest dla silnika szkodliwa - może nie tak jak zbyt wysoka ale niedogrzany silnik szybciej się zużywa i potrzebuje więcej paliwa.
Patent z zasłanianiem chłodnicy jest skuteczny jak termostat zatnie się w pozycji otwartej ale w przypadku doraźnej naprawy, na dłuższą metę moze okazać się nawet szkodliwy jak zapomnisz tego kartonika wyjąć na wiosnę i z powodu braku chłodzenia przegrzejesz silnik.
Ja jestem tego zdania że jak coś jest w samochodzie to powinno działać.

red@tapatalk

Offline dazinf

• Rej: DJE
« Odpowiedź #15 dnia: 11 - Lutego - 2016 - 17:41:14 »
Na krótkich dystansach jak ustawię grzanie do połowy (mam manualne sterowanie klimatyzacją) - po kilku minutach jest w miarę ciepło.

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #16 dnia: 11 - Lutego - 2016 - 20:18:14 »
Wymieniaj termostat, groszowe sprawy. Ja też zwlekałem, a miałem tak jak Ty. Wymieniłem termostat i teraz dużo szybciej się nagrzewa i łapie 90 stopni. A stary termostat wyciągnąłem zamknięty. Muszę go jeszcze zagotować, może otwierał się za szybko. Pamiętaj że niedogrzany silnik też może deczko więcej palić. I żadne kartoniki ani inne kombinacje. Jak wszystko jest sprawne to sam się zagrzeje ;)

Offline kilko8

• Silnik: 1.9 TDI VP
  • Rej: ZCH
1.9 TDI - silnik nie dogrzewa się i ciężko pali na ciepłym
« Odpowiedź #17 dnia: 21 - Listopada - 2017 - 08:53:17 »
Witam,
Mam Golfa IV 1.9 TDI 90 KM, mój problem polega na tym iż zauważyłem ostatnio jadąc ok 70 km do Szczecina, z prędkością ponad 120km/h, po dojechaniu do miasta temp. Silnika pokazywała zaledwie 70° C. Co ciekawe po ok 5 min postoju na parkingu na włączonym silniku temp. Doszła do 90°. Dodam że mam również problem z odpaleniem na ciepłym silniku, długo trzeba kręcić, na zimnym bez problemu.
Z góry dziękuję za pomoc

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
Odp: Silnik niedogrzewa się i ciężko pali na ciepłym
« Odpowiedź #18 dnia: 21 - Listopada - 2017 - 18:17:45 »
Co do pierwszej części tematu może tak być że przy dłuższym odcinku spokojnej jazdy w dość chłodny dzień temperatura silnika spadnie poniżej 90 stopni .Nie musi oznaczać to wcale usterki termostatu .Wymiana na nowy nie koniecznie poprawi objawy .Możesz pokombinować z termostatem o innych parametrach pracy (otwarcia ,zamknięcia )jeśli robi się chłodno w kabinie na tym co masz.
Problem z odpalaniem na ciepłym najczęściej jest spowodowany usterką czujnika paliwa znajdującym się w pompie .

Offline kilko8

« Odpowiedź #19 dnia: 21 - Listopada - 2017 - 19:53:51 »
To jest czujnik temperatury paliwa tak ?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
« Odpowiedź #20 dnia: 21 - Listopada - 2017 - 20:26:09 »
By potwierdzić warto podłączyć pod kompa .Najczęstszą przyczyną kiepskiego odpalania jest właśnie ten czujniczek temperatury paliwa choć bywają też inne przyczyny.
Wymiana nie jest zbytnim lotem w kosmos lecz wymaga minimalnych zdolności manualnych no i naturalnie kompa do ustawienia dawki po ruszeniu pokrywy pompy (choć przy odrobinie cierpliwości połączonej z wytrwałością da się to ogarnąć i bez kompa )

Offline kilko8

« Odpowiedź #21 dnia: 22 - Listopada - 2017 - 15:51:11 »
Ok, dzięki wielkie

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #22 dnia: 23 - Listopada - 2017 - 10:27:18 »
Zacznij od sprawdzenia swojego termostatu, wystarczy go wyjąć i sprawdzić w garnku z gotującą się wodą. Można też podłączyć komputer i skontrolować temperaturę silnika podczas pracy, porównując wskazania z czujników do tego co widzisz na wskaźniku temperatury. Często jest tak że wskaźnik temperatury działa jak chce i nie zawsze pokazuje prawdę.
Kupując nowy termostat, warto przed wymianą sprawdzić czy wo ogóle otwiera się i czy robi to we właściwym momencie (dobrze by było mieć termometr, wtedy jest się pewny w 100%).  Bo to że termostat nowy i z serwisu nie znaczy że nie może być wadliwy, miałem już taki przypadek parokrotnie w swoich autach. Moja propozycja to: wyciągnąć termostat, wstawić go np. do przeźroczystego słoika, zagotować w czajniku wodę, wrzątkiem zalać termostat stojący w słoiku i obserwować czy otworzy się całkowicie - to jest widoczne gołym okiem.
Przy wrzątku powinien się bez problemu otworzyć. Jeżeli nigdy tego jeszcze nie robiliśmy, to warto też przy wymianie termostatu spuścić cały stary płyn i wymienić go na całkowicie nowy, koszt płynu chłodniczego G12 to 20-30 zł za 4-5 L przy silniku 1.9 TDI w twoim aucie

Jak w twoim silniku wymienić stary termostat na nowy, widać na poniższym filmiku:

Dopiero jak będziesz pewny, że sam termostat działa prawidłowo, możesz szukać innej przyczyny niedogrzania silnika.

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #23 dnia: 23 - Listopada - 2017 - 16:17:31 »
Termostat do wymiany, wsad licznika jest tak skonstruowany ze przy sprawnym ukladzie ma być na blacie rowno 90 stopni.

Odpalanie to wada tych silników, krąży dużo opinii jednak według mnie najrozsądniejsza opcja to korekcja map w komputerze silnika co tez uczyniłem w swoim aucie i jak ręką odjął. Koszt roznie 200-400. Zazwyczaj kombinacje z rozrusznikami itp. nie do końca pomagają lub na krótko.

Offline kilko8

« Odpowiedź #24 dnia: 25 - Listopada - 2017 - 13:45:57 »
Podłącze pod kompa i zobaczymy co pokaże. Apropo tego odpalania czytałem na różnych forach ze jest możliwość zwiększenia dawki rozruchowej paliwa w vag-com, robił ktoś coś podobnego ?

Tagi wątku: