Autor Wątek: LISTA NIEDORÓBEK - Tiguan III  (Przeczytany 1547 razy)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
LISTA NIEDORÓBEK - Tiguan III
« dnia: 25 - Sierpnia - 2024 - 14:53:06 »
Cześć, widzę, że na naszych drogach pojawia się coraz więcej Tiguan'ów 3-gen. i myślę, że warto zrobić listę występujących w nim usterek odkrytych po odbiorze samochodu.
Jeśli wykryte usterki/niedoróbki, będą się powtarzać, to pozwoli nam się zorientować czy są to problemy ogólne czy tylko jednostkowe w konkretnym aucie.

WZÓR:
Cytuj (zaznaczone)
Tiguan II 2.0 TDI 150 KM Highline - odbiór: sierpień 202x:
- nie działa rozpoznawanie znaków drogowych w Polsce - Discover Media
- polska klawiatura ma układ QWERTZ i nie da się go zmienić - Discover Media
- uszczelka w przednich drzwiach (prawe i lewe) na łączeniu szyb jest brzydko zakończona
- słyszalne są stuki z zawieszenia
- na drodze brukowej "coś" wpada w denerwujące wibracje od spodu auta - być może osłona silnika
- brzydko wykończone podłokietniki i inne elementy na drzwiach przód i tył
- pęknięta uszczelka tylnych drzwi w "wewnętrznym zagięciu" (nie wiem jak to lepiej opisać)
- odkształcone uszczelki obu tylnych drzwi od spodu - jak by się niezbyt udanie układały z karoserią auta
- trzeszczenie karoserii po prawej stronie auta, jak by pracujące blachy - objaw ciężki do zdiagnozowania
- trzeszczenie przy obracaniu kołem kierownicy - stawiam na źle ułożone przewody poduszki powietrznej oraz sterowania multimediami

Proszę, aby w tym temacie nie prowadzić dyskusji, tylko punkt po punkcie spisać: co odkryliście w swoich autach przy odbiorze lub po czasie.

Podziękował: CRliner, Waldek74

Offline antoneos

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan III
  • Wersja: SE
  • Silnik: 1.5 eTSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
Odp: LISTA NIEDORÓBEK - Tiguan III
« Odpowiedź #1 dnia: 26 - Grudnia - 2024 - 19:59:19 »
Niniejszy wpis na temat „usterki” mojego Tiguana III nie dotyczy wady konstrukcyjnej, a wady polegającej na braku pełnej Instrukcji obsługi samochodu w formie książki lub braku jej wersji elektronicznej w formacie np. PDF.

Chodzi o to, że przekazywana przez producenta dość wątła 80-stronicowa książka – instrukcja obsługi do Tiguana III, nie jest pełną Instrukcją obsługi. Książka ta zawiera głównie podstawowe informacje o zasadach bezpieczeństwa oraz, na wstępie, opisy znaczenia lampek kontrolnych (symboli), które potencjalnie mogą wyświetlić się na ekranach na desce rozdzielczej. Ale nie zawiera ona bardzo potrzebnych, konkretnych informacji na temat sposobu obsługi samochodu, wyboru funkcji i ustawień. Natomiast ta właściwa, pełna/ szczegółowa Instrukcja obsługi ma znajdować się w systemie Infotainment. U mnie w samochodzie w Infotainment takowa Instrukcja rzeczywiście jest, a jeżeli u kogoś nie występuje, to trzeba ją sobie ściągnąć/ zainstalować. Podobnież po każdej wymianie akumulatora trzeba zainstalować Instrukcję ponownie, bo znika (przy resecie Infotainmentu też chyba znika).

W praktyce nie jest to najlepsze rozwiązanie, bo żeby zapoznać się ze szczegółową Instrukcją dostępną w Infotainment trzeba spędzić wiele godzin w samochodzie (z włączonym zapłonem) – i eksperymentować klikając wszystko po kolei na interfejsie graficznym ekranu głównego. Zimową porą też.

Poza tym wyszukiwanie zagadnień w Infotainment bywa podwójnie czasochłonne, bo nie zawsze uda się wpisać właściwą frazę w wyszukiwarce. Często, gdy szukałem jakiegoś zagadnienia w tej Instrukcji musiałem to robić na kilka podejść próbując zgadnąć słowo-klucz zrozumiałe dla wyszukiwarki.

Z oczywistych względów nie radzę nikomu przeszukiwać Instrukcji w Infotainment w czasie jazdy.

Czy taka polityka producenta (oszczędność papieru) jest zgodna z zasadami bezpieczeństwa przy wprowadzaniu do sprzedaży takiego urządzenia jakim jest nowy samochód? Oto jest pytanie.

Podziękował: pretor, CRliner

Offline katzper

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan III
  • Wersja: SE
  • Silnik: 1.5 eTSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
Odp: LISTA NIEDORÓBEK - Tiguan III
« Odpowiedź #2 dnia: 17 - Lutego - 2025 - 19:13:38 »
Po miesiącu jazdy i ponad 2 tys. km mam już kilka spostrzeżeń z bieżącej eksploatacji. Kilka uwag może wydawać się nazbyt subiektywnych, ale auto jest dla człowieka, a nie odwrotnie, jak sądzę...

- Padają systemy wspomagania jazdy, szczególnie te typu PreCrash: Front Assist, Line Assist, Emergency Assist, rozpoznawanie znaków. Wracają różnie: po jednym lub kilku resetach, czasem po minucie. Awarie zdarzają się przeciętnie co trzeci dzień, przy czystych osłonach radarów i czystych obiektywach kamer.

- Dwa razy auto ostrzegło mnie komunikatem, że jadę pod prąd. Nie jestem łososiem. Jechałem z prądem, wielopasmową miejską ulicą.

- Jeden z czujników parkowania (tylny narożny), zapala się na czerwono i wyje, chociaż nie ma w zasięgu kilku metrów żadnej przeszkody, nawet krawężnika. Jest czysty.

- Funkcja Auto Hold potrafi się zdeaktywować po ponownym uruchomieniu auta, choć nie powinna. Zdarza się to rzadko, przy tym samym kluczyku i zakodowanych ustawieniach.

- Asystent Parkowania potrafi zrezygnować z pracy, gdy auto kołem natknęło się na krawężnik. Zrozumiałem, że system potraktował to jak przeszkodę i poradził do it yourself.

- Zdarza się, że przy kolejnym odpaleniu silnika znika wybrane wcześniej ustawienie oświetlenia Ambiente.

Tyle fakty. Jeszcze kilka spostrzeżeń z gatunku "zmartwienia".

- Martwi mnie powtarzające się zjawisko skraplania się pary wodnej w obudowach świateł tylnych. Nie wiem, czy to normalne, ale zakładam, że klosze są szczelne. A wilgoć nie sprzyja wszelkim stykom, lutom itp. połączeniom.

- Drażni konieczność liczby manipulacji po włączeniu zapłonu, począwszy od potwierdzenia, że ja to ja, po odpowiedź na niezrozumiałe dla mnie pytanie, czy "dołączyć do moich ustawień nowe ustawienia". Nie jest napisane, jakie i skąd się wzięły.

- Równie drażniąca jest konieczność ponawiania wyłączania ostrzeżeń przy przekraczaniu prędkości. Nie da się tego ustawić na stałe z poziomu Infotainment.

- Niezrozumiały jest brak możliwości zamknięcia klapy bagażnika powtórnym odciągnięciem przycisku w drzwiach kierowcy. Było to możliwe w Tig2.
W Tig3, by zamknąć klapę, trzeba odciągnąć przycisk i trzymać go, zanim klapa się nie zamknie. Klapa ma działający system zatrzymywania się przy fizycznym oporze, nie ma więc możliwości, żebym komuś przygniótł łeb.

- Drażni brak pełnej drukowanej instrukcji, szczególnie przy tak rozbudowanym systemie zarządzania systemami i ustawieniami. Była taka w Tig2, Rozumiem - oszczędziliśmy drzewo, a może zagajnik, tym bardziej więc nie rozumiem, dlaczego nie mogę instrukcji ściągnąć z internetu, a mogę ją jedynie przeczytać - uprzednio, za każdym razem, mozolnie wpisując numer VIN. Strona VW nie rozpoznaje mojego kompa, choć robią to doskonale inni, np. Google czy You Tube. Nie da się spokojnie poczytać instrukcji w Infotainment, bo system przypomina, że znęcam się nad akumulatorem.

- Lekko niepokoi sposób działania systemu Line Assist. To tylko wrażenie, ale wynika ono z porównania z Tig2, którym jeździłem 8 lat. Tig3 na zbliżanie się do linii pasa reaguje późno i dość ostro ruchem kierownicy, prawie zero-jedynkowo. Tig2 robił to płynniej i... subtelniej.

- Osobny rozdział, to Cześć Ida. Nie potrafi np. otworzyć lub uchylić szklanego dachu, ani go przysłonić. Jakby nie istniał.

Wiem, że mogłem coś przeoczyć w moim braku rozumienia, ale przy problemach z dotarciem do instrukcji koło logicznie się zamyka.
Poza tym wszystkim to przyjemnie się tym autem jeździ.
Nawet z zamkniętym dachem.

Podziękował: pretor, tomnaj84, antoneos

Tagi wątku: